SST træningslejr nr. 45, Japan træningslejr nr. 40, Maj 2014

”Han er ankommet og venter dernede på mig” sagde jeg til min kære hustru Anette, som undrende så hen på telefonen som ikke havde ringet, men derefter blot nikkede til mig. Anette og jeg tog elevatoren ned og rigtig nok, så stod SST nede i hotellets lobby. SST var kommet én halv time for tidligt iht. aftalen, men dette var ganske normalt, da metrotiderne nogle gange passer bedre sammen end andre gange. SST kom smilende hen og hilste på Anette som hastede videre til en anden aftale ude i byen, og SST og jeg gik som sædvanlig hen til elevatoren som vi altid gør før en træningslejr for, at drikke en kop japansk grøn thé, lægge SST´s taske på værelset, udveksle gaver før vi går i gang med det jeg og han er kommet for; Kampkunst træning for Great Grand Masters, min træningslejr nummer 45 med SST i alt, min jubilæums træningslejr nr. 40 i Japan siden første gang i 1989 – 25 år siden, hvilket også er et jubilæum i denne henseende. Hvilket tilsvarende også passer meget godt på det snarlige 50 års jubilæumshistorie i Danmark. Hvilket betyder, at jeg har haft vagten som SST´s officielle repræsentant, men som den første Sodenke Sensei, i ca. halvdelen af den danske historie siden 1967, men selvfølgelig stadig er 25 år i hjertet og sindet…

Anette havde ”hægtet” sig på, da vi havde haft 20 års bryllupsdag, men ikke havde fundet tid i travle kalendere til at fejre dette sammen. Så Anette tog sagen i egen hånd, købte en billetpakke og invitererede sig selv med på denne tur. Hun havde allerede lavet aftaler med familiemedlemmer i Japan og med hendes femte gang i Japan, skulle hun nok nyde tiden i Japan alene på sightseeing, shopping og hygge sammen med familiemedlemmer, mens jeg var i træningslejre. Det gik faktisk så godt, at jeg havde hende mistænkt for, at hovedårsagen ikke var 20 års bryllupsfejring, men snarere hygge og snak med pige familiemedlemmer med alt hvad det medføre i en storby som Tokyo. Men dette benægtede hun efterfølgende hårdnakket…

For læsernes skyld, må jeg nok begive mig ud i et forsøg på, at forklare forskellen på Densho og Dan/Kyu grader før jeg beretter videre i historien.

Dan og Kyu systemet er kun lidt over 100 år gammelt og blev etableret i kølvandet, da de flersporede traditionelle kampkunstsystemer blev åbnet for offentligheden i 1880´erne i Japan. Da kravene i de flersporede traditionelle kampkunstsystemer var for høje, længerevarende og aftager behovene havde ændret sig, blev de flersporede traditionelle kampkunstsystemer, demonteret i enkeltsporede kampsportssystemer, som indfriede de nye behovskrav. Auraen og historien var intakt fra de gamle flersporede traditionelle kampkunstsystemer, men som enkeltsporet kun en skygge eller flig af helheden i kampkunst. Det handler om helheder eller brudstykker af helheden. Der er stor forskel.

Groft og firkantet forklaret; Før skulle du ikke kun mestre alt i supermarkedet, men også forstå sammenhængene, den røde tråd og helheden, samt alt udenfor supermarkedet, således alt var ét og ubegrænset. Dette er Densho-grader.

Med Dan grader i dag, skal du mestre alt indenfor f.eks. appelsiner, æbler, pærer, eller bananer i frugtafdelingen, som er en sektion eller afdeling af en stort supermarked. Der er stor forskel på de over 600 år gamle standardiserede og regulerede Densho grader, til de lidt over 100 år gamle ustandardiserede og uregulerede Dan/Kyu grader. Hvad der er bedst, er helt op til den enkelte udøver, som er skaberen af deres eget liv.

Men de fleste vil nok forstå forskellen og betydningen af, om du tager hele uddannelsen eller blot mindre dele af denne. At du har taget et længerevarende førstehjælps kursus, konstruktions kursus eller lov kursus, gør dig ikke berettiget til at kalde dig læge, ingeniør eller jurist, og du vil heller ikke blive opfattet sådan. Dette er forskellen på flersporede standardiserede og titelbeskyttede densho grader, og ustandardiserede enkeltsporede og titel ubeskyttede Dan/Kyu grader.

Før jeg skulle møde SST i Tokyo, tilbragte jeg weekenden i Hakone med intens kampkunsttræning, Ki- og meditationstræning. I de gamle samuraitider tog kampkunstelever ofte på Musa Shugyo – en såkaldt dannelses- og praktisk afprøvningsrejse med livet som indsats af elevens kampkunst kompetencer. Dette førte til mange dueller på denne opsøgende rejse igennem provinser i Japan for udfordringer, læring og optimal forbedring af elevens flersporede kampkunst kompetencer, – indre som ydre.

Det er ikke korrekt, at alle dueller blev udkæmpet målrettet dødelig udgang, men den kunne have dødelig eller skadelig udgang. Dengang kunne du kun tage på Musa Shugyo, hvis du var mindst af densho graden Menkyo – Master of all the Martial arts (6-8.dan i dag). Alt andet ville være tåbeligt og livsfarligt. Musa Shugyo skulle jo gerne resultere i, at du ved afslutningen af Musa Shugyo af dine stormester kunne anerkendes som densho Menkyo Kaiden – Initieringslicens (8-10.dan i dag), da du efter Musa Shugyo rejsen havde forstået og opnået essensen i kampkunst og dermed opfyldte kravene dertil.

Gokui Menkyo Kaiden også kaldet Gokuden, er graden over Menkyo Kaiden. Dette er graden i gamle dage for en mulig arvtager til et traditionelt kampkunstsystem, og/eller graden hvor du selv kan grundlægge dit eget traditionelle kampkunstsystem, oftest som et udspringssystem af hovedsystemet. Gokui er også graden for en kampkunst Great Grandmaster. Disse og densho grader derover tager på Shugyo, som er en essens dannelsesrejse.

For de som har interesse deri, kan forskellen i to forskellige Shugyo nok bedst illustreres ved forskellen på forfatteren til Go Rin No Sho fra 1645 – De fem ringes bog, samuraien Miyamoto Musashi og de to samurai adelsmænd; Tsukuhara Bokuden og Kamizumi Nobutsuna´s rejser.

Miyamoto Musashi rejste rundt i Japan, var en enspænder og udkæmpede mere end 60 dueller med rigtig mange dødsfald indtil han var 28 år.

Tsukuhara Bokuden og Kamizumi Nobutsuna udkæmpede også dueller, men med få dødsfald for deres oftest dobbelt til tredobbelte så yngre modstandere, og rigtig mange af de besejrede blev efterfølgende elever.

De rejste rundt med mange af deres elever – til tider op mod 100.

I dag er Miyamoto Musashi mere berømt end Tsukuhara Bokuden og Kamizumi Nobutsuna, fordi han skrev en lærebog, som de fleste læsere beundrer fordi, at det er nemt forståeligt at han udkæmpede mere end 60 dueller med rigtig mange dræbte – inden han var 28 år, samt gav sit bud på hvorfor. Miyamoto Musashi´s Niten-ryu eksisterer kun i dag efter en rekonstruktion, og er stort set udokumenteret i arvtagerrækken direkte fra grundlæggeren; Miyamoto Musashi.

Tsukuhara Bokuden og Kamizumi Nobutsuna udkæmpede deres mest berømte dueller efter de 50 år, uden mange dræbte. Dette fordi de besejrede som oftest allerede var Menkyo Kaidens, og derfor allerede kampkunst stormestre som godt kunne anerkende når de var besejret. Derfor blev de oftest efterfølgende elever, og grundlagde kampkunstsystemer som fik en meget stor indflydelse på indstillingen, træningsmetodikken og processen i optimal læring indenfor Budo helt op til i dag. Det har været en tidsløs læring.

Hmmm….Hmmmm…Hmmm!….Haha!. Sådan foregik de næste timers samtale imellem jeg og SST. Som Jens Hanshi-dai én dag i 1996 sagde; ”Jeg fatter ikke en meter af hvad I snakker om – I kikker på hinanden, grynter lidt, smiler, nikker, griner og gestikulere lidt engang imellem og har det s… sjovt – det er sgu for underligt og sært for mig – og sandsynligvis alle andre!”.

Talen faldt hurtigt på afslutningen af POMW 2010-2013 projektet, og opstarten af det nye sundhed & Helse projekt; SHIELD KISS projektet 2014-2020. SHIELD KISS står for Strength Health International Empowerment Listen Doctors og Keep It Simple & Safe.

SHIELD KISS projektet er kort fortalt et 5 årigt sundhed og helse projekt, hvor essensen i den vestlige som østlige lægefaglige viden samles igennem en ”POMW proces og metodik – KISS = Keep It Simple & Safe”, afhængig af de kort- som langsigtede mål, du gerne vil opnå, og efter Shindenkan værdisættet ”Vi møder folk der hvor de er og tager dem med på en rejse”.

SHIELD KISS projektet opfinder IKKE hjulet og den dybe tallerken som allerede er opfundet, men samler essensen i andre specialisters arbejde, sammensætter denne essens som et fundamentalt puslespil og brobygning, og i det omfang det er nødvendigt, efterprøver dette i forsøg.

Projektlederen er Honbu Kompetence- og udviklingscenter chef, Kimu Sensei. Projektgruppen vil også ad hoc omfatte førende speciallæger i idrætsmedicin, fysioterapeuter, japansk uddannede speciallæger traditionelt og vestligt og andre – ”uddannet både i Øst som Vest”, således det sikres, at den sidste nye forskning som praktiske erfaring med virkning, anvendes i projektet.

SHIELD KISS projektets strategi er, at det bedste er sundhedsmæssigt at være så stærk og rask som muligt i så mange år som muligt både fysisk, psykisk, mentalt og åndeligt. Men også acceptere, at vi alle bliver ældre. At akutte fysiske skader har indflydelse på psyken, og kroniske fysiske skader har indflydelse på psyke, mentalt og åndeligt og modsat. For at opnå en ”Sund sjæl i et sundt legeme” kræver dette også at mennesket tager ansvar for sit eget liv i alle relationer, og at holde sig stærk, sund og rask, ikke behøver at være den store videnskab og yderst kompliceret, som rigtig mange kommercielle udbydere gerne vil gøre det til. Det kan ligesom med POMW projektet og POMW Skydeteknisk håndbog gøres essentielt simpelt og sikkert.

SST som er uddannet japansk traditionel speciallæge og Doctoris var straks fyr og flamme. Alle traditionelle japanske stormester er også uddannet traditionelle japanske læger, men SST er gået skridtene videre og har igennem knap 40 år også fungeret som traditionel japanske speciallæge Doctoris ved siden af sine andre arbejder, som special tøjdesigner (f.eks. Ayrton Sennas formel 1 dragt) og kampkunststormester og Soké for Jokokan, Bujutsu Kodosokukai og for familiesystemet, det 1.000 årig gamle Bujutsu og Budo system; Yashin Mon. Yakami no Taijutsu.

Vores SHIELD KISS samtaler var så opslugende, at det fortsatte ind i middagen. Efter forretten kom tjeneren med regningen, da han troede vi var færdige. Det samme skete efter hovedretten og desserten, men hver gang måtte vi pænt undskylde og sige at vi ikke var færdige, men blot havde forglemt os i SHIELD KISS snak. Fjerde gang var lykkens gang for tjeneren og han fik sin betaling.

Træningslejren og udvekslingen fortsatte intenst, som altid. Hovedområderne omfattede styrkningen af de forskellige organer, kredsløb, nervebaner, helheder og holistiske sammenhænge, diagnosticering, begrænsninger og værdiskabelse, samt hvor grænserne og værdien – set med patientens øjne og behov gik, imellem den vestlige og østlige medicinuddannelse, filosofi og resultatskabelse fra symptomer til årsag.

Da flersporet traditionel kampkunst og lægevidenskab er tæt forbundne, diskuterede og trænede vi selvfølgelig også denne sammenhæng.

Tiden gik alt for stærkt, men vi har aftalt en ny SHIELD KISS og kampkunst træningslejr i marts, 2015. Til den tid er SST blevet 78 år. Det bliver træningslejr nr. 46 med SST og jeg glæder mig allerede!

Kategorier
Shindenkan Arkiv

Game Education - Lensfyrste

Glæd jer - det kommer snart

Game Education - SamuraiViking officers

SamuraiViking officers – Som generalen og militærstrategen Sun Tsu sagde; “He will win who knows when to fight and when not to fight, and Victorious warriors win first and then go to war, while defeated warriors go to war first and then seek to win.”

Glæd jer – det kommer snart

Forbundsformænd, kronologisk siden 1988

login