Ki og Meditation 1 – lørdag den 26. januar 2013

Af Tommy Hansen, Medlem indtil 2021

Lørdag morgen i Tårnby, ingen problemer med at stå op. Der er ikke skyggen af den sædvanlige morgenstress. Sneg mig rundt i huset ”som en ninja” 🙂 for ikke at vække nogen. Begge børn havde kammerater sovende og det var et spørgsmål om tid før støjen ville sprede sig i huset. Et bad, morgenmad – ingen kaffe – men en kop te med mynte og lakridsrod med navnet Be Cool. Hvorfor al den afvigelse fra de daglige rutiner? Fordi – jeg skulle til Ki & Meditation 1 med Martin Renshi. Jeg havde forudset at den sædvanlige kaffeforgiftning nok ikke ville vær gavnlig for kurset – i hvert fald ikke den essentielle del af kurset. Så af sted med forventningen om at jeg ville få svar på en masse spørgsmål.

Nuvel – vi har tidligere i Jokokan Amager – med Søren Renshi som instruktør – snust lidt til meditation og åndedrætsøvelser – og der har man fået renset ud i værste begynderfejl – så som at man ikke bør sidde i seiza stilling med mindre man er rigtig god til det, undgå hyperventilere osv.

Jeg kom frem til kurset i god tid – lidt tvivl omkring min påklædning. Jeg havde som altid taget min gi med men havde husket varmt tøj og strømper – og sikke et held. Ikke et ondt ord om Tjørnelyskolen – men mere konstatering af at der ikke er varme på i weekenden. Men så holder man sig også frisk 🙂 . Tilbage til påklædningen – jeg endte med at beholde bukserne fra gi’en på (løstsiddende) og så tog jeg en sweatshirt på. Det var nu ok – men næste gang jeg deltager på kurset er der ingen tvivl om påklædning.

Trods manglende fokus på påklædningen, så var jeg klar til undervisning. Det kan ikke anbefales tit nok – forbered dig med tidligere artikler fra Hjulet og den Dybe tallerken eller spørg i din lokale dojo om erfaringer. Så er man ikke bagud på point fra starten.

Martin Renshi startede med en masse grundlæggende termer samt forskellige syn på meditation herunder forskellen på meditation i Østen, hvor man mediterer for ”at tømme sindet” hvor man i Vesten mediterer for ”at fylde sindet”.

Vi blev også introduceret til begreber som ”Silent meditation” og ”Moving Meditation” og hvordan det har relation til kampsport/kampkunst – jf. illustrationen nedenfor. Der faldt et par yderligere brikker på plads i det stor Shindenkan puslespil.

Der blev også bragt en hel del naturvidenskab ind i kurset, herunder en hjernens funktion i forbindelse med meditation, herunder den gavnlige virkning meditation kan have på hjernen, frigivelse af stresshormoner.

Det førte videre til begrebet Ki (energi) – hvor vi også kom vi også ind på naturvidenskab – herunder hvor grundlæggende det er for vores eksistens og hvor gammelt Ki egentligt er. Sammenhængen til Big Bang. Martin Renshi introducerede os til forskellige energiformer så som lys, varme, lydbølger, stråler, frekvenser, aura – og ja alle energier som enten fungerer inden i kroppen eller påvirker kroppen. Det er væsentlig at forstå disse sammenhænge – så man kan lære at udnytte energierne både i det daglige men også over for en potentiel modstander.

Efter al den snak om energi blev vi præsenteret for nogle farvede slides (gul, rød, grøn, blå) med en stor hvid prik i midten som blev mindre og mindre indtil den hvide prik var væk og det skiftede til den næsten farve. Vi skulle fokusere på prikken. Samtidigt med at fremvisningen af disse bevægelige slides var der en sagte sitar musik (a la Ravi Shankar) i baggrunden. Farverne har betydning for forskellige dele af kroppen, og man skulle kunne mærke et fokus på den pågældende del af kroppen imens farven var synlig – men det fangede jeg ikke rigtigt – det var afslappende og beroligende – men lidt for meget hokus pokus til mig. Jeg er villig til at prøve det igen på et senere tidspunkt – for jeg tror der er noget om ”snakken”. Jeg vil i den forbindelse referere til Claus Shishú’s artikel fra den 6. oktober 2010 omkring en tidligere udgave af samme kursus.

Med relation til den første del af kurset omkring ”Silent meditation” og ”Moving Meditation” fik vi sat nogle yderligere definitioner på plads. Hvem er ikke bekendt med udtrykket Yin & Yang – men hvem kan egentligt forklare udtrykket? Er sammenhænget mellem det det gode og det onde? Lige til højrebenet efter den vestlige forståelse af verden – men så simpelt er det ikke. Yin & Yang – eller In & Yo som det hedder på japansk – har direkte relation til to af vores grundlæggende kata’er Ten-i og Chi-i – og nuvel det handler om modsætninger – men også at kunne kombinere disse modsætninger. Jeg har i hvert fald fået sat en masse myter og udtryk på plads så de giver mening.

Til sidst prøvede vi 3 forskellige meditationer af 10-12 minutters varighed, hvis man skulle tro Martin Renshi’s ur på mobiltelefonen – og jeg kan ikke andet en stole på det.

Den første meditation handlede om at vi skulle koncentrere os om at trække vejret dybt ind ned i lungerne, trække vejret med maven, og puste ud og tømme lungerne og med en hånd på maven fokuser på mavens bevægelse.

Den næste meditation mindede om den første men nu skulle vi i stedet sørge for at lægge højre hånd oven på venstre og lade tommelfingrene mødes – ligesom vores indledende etikette til træning i dojo’en – mokuso.

Til sidst førte Martin Renshi med rolig mild stemmeføring os sikkert igennem en guidet meditation – hvor fokus var at følge en varmeudvikling sprede sig i kroppen – startende ved storetæerne.

Fælles for alle tre meditationer var at tidfornemmelsen forsvandt fuldstændigt. Det var ikke til gennemskue om der var gået en time eller kun 30 sekunder. For alle tre meditationer skulle vi bagefter evaluere på vores hvordan det føltes, om vi kunne mærke forskel.

Jeg har i min ungdom tilbage i slut 80’erne brugt guidet meditation, afspillet på min kassettebånd-afspiller, som egentligt var udviklet til bowling, men med den rette indstilling lærte jeg at bruge det til at forberede mig til kampe da jeg spillede basketball. Det er mange år siden jeg sidst har anvendt båndet – men deltagelse i kurset medførte at jeg har genopdaget min interesse for meditation – og nu føler jeg mig klar til at genopdage, udforske og arbejde med ki og meditation (mig selv) igen og denne gang er jeg vis om at jeg vil nå højere indsigt end i mine teen-age år hvor meditationen ofte endte med en god dyb søvn. 🙂

Jeg kan varmt anbefale at deltage i kurset – man kan også bruge det uden for Shindenkan og karate regi. Så sent som i går arbejdede jeg hjemmefra. Min datter var syg og havde været medskyldig i en urolig nat. Jeg startede mit arbejde ved 8-tiden men var jeg mildest talt uoplagt – og jeg var tæt på at lade mig falde ned i et dybt hul af selvmedlidenhed. Jeg endte med at tage ”tyren ved hornene” og sagde NEJ! – Satte mig på en stol, satte stopuret på 15 minutter og gik i gang med at meditere – trods sagte larm fra tv’et som min datter ”mediterede” ved. Mod alle odds lykkedes det mig at gennemføre meditationen. Jeg var om ikke fuldt udhvilet bagefter, men jeg havde det væsentligt bedre end før meditationen og fik alligevel en god arbejdsdag og havde overskud til at passe min datter.

Lad jer ikke begrænse men mød Ki og Meditation med åbent sind – der er mere videnskab i det end man skulle tro.

Kategorier
Shindenkan Arkiv

Game Education - Lensfyrste

Glæd jer - det kommer snart

Game Education - SamuraiViking officers

SamuraiViking officers – Som generalen og militærstrategen Sun Tsu sagde; “He will win who knows when to fight and when not to fight, and Victorious warriors win first and then go to war, while defeated warriors go to war first and then seek to win.”

Glæd jer – det kommer snart

Forbundsformænd, kronologisk siden 1988

login