Af Søren Nielsen, medlem indtil 2022

Når mennesker høre om Kinesisk kampsport, så tænker de fleste nok på udøvere der står på et ben og siger underlige lyde. Man kan så sige at det nok skyldes den kinesiske filmindustris forsøg på at mystificere deres egne kulturskatte i form af kampsport/kampkunst. I Shindenkan har vi dele af den kinesiske kampsportskultur integreret i vores system. Dette fordi der er flere paralleller imellem kinesisk og japansk kamsport/kampkunst. Og igennem disse paralleller kan man bedre forstå og lære teknikkerne.

På første del af Hsingi kursus var fokus på indstilling, for det er den der gør hele forskellen. Dette blev igen og igen pointeret af Kimu Sensei. Det kan måske lyde underligt men det er en facts der virkelig gør en forskel, hvis man vil erkende det. Ens indstilling kan gøre en kæmpe forskel i alle aspekter af livet.

Det gælder lige fra et banalt skænderi imellem to kollegaer til en livstruende situation, hvor ens kære kan være i fare. Hvis indstillingen er at man opføre sig passivt eller endnu være, stikker af fra konfrontationen så kan det få katastrofale konsekvenser for andre og i den sidste end en selv. Så indstillingen skal være således at man tager ansvar, handler og bruger den viden man har optimalt.

Hsingi handler om hastighed, kraft og præcision. De tre begreber kan direkte overføres som et udtryk for hvordan man handler som person generelt. Hvis man levere alle tre begreber så er indstillingen på rette vej 🙂 og når indstillingen er på rette vej, så bliver man også nødt til en gang imellem at stikke næsen frem og risikere noget – men det kan man jo lære af, hvilket jo også siger noget om ens indstilling 🙂

Er det ikke bare fantastisk hvordan alt hænger sammen?

På anden del af Hsingi kurset blev tråden fra første del ført videre i en læringsspiral af Kimu Sensei. Hsing-i er lavet ud fra et studie af mange kampe, hvor man har fundet ud af at det mest effektive er hastighed, kraft og præcision.

Men hvordan får man det integreret i kroppen så det bliver effektivt?

Indstilling? Ja – selvfølgelig kan det være andet?

Indstillingen skal være rettet ind på at lære og se hvad der bliver undervist.

Teknikken er jo også en del af denne proces, men hvis man ikke har indstilling rettet ind, så finder man heller ikke den korrekte teknik.

De fleste kampsports udøvere i alderen fra ca. 30 år og op efter, kender til den berømte filmstjerne Bruce Lee og hans meget berømte 1 inch punch. Slaget der skabte røre i andedammen og gjorde ham berømt fordi han kunne slå hårdt på kort afstand. Men hvor hårdt slog han i virkeligheden og i forhold til hvad?

De fysiske love siger at vægt gange hastighed giver en hvis kraft. Og udført med præcision vil det give en vis effekt.

Men kunne man forestille sig en mand på 2 meter og 10 cm og med en vægt på ca. 150 kg ren rå muskel skabe en større effekt end en der er væsentlig mindre?

Spørgsmålet her må jo være om hastigheden kan være en afgørende faktor og ikke mindst indstillingen.

Hvor eksplosiv kan de begge være?

Hvis de har samme afstand til et emne der skal rammes, så må det jo være den fart de er i stand til at skabe, der er afgørende. Hvor meget kan de accelerere og på hvor kort afstand kan de gøre det?

Hvis afstanden til et emne ikke er særlig lang, så kræver det at man kan generere en hvis hastighed og energi med sin krop for at få sat kraft ind. Genereringen af kraft er udnyttelse af alle de funktioner man har med sin krop. Hvilke faktisk er ret mange, hvis man ved hvad man har med at gøre.

Hvis afstanden er kort eller lang så er det jo et spørgsmål om at tilpasse sig til den og få det mest optimale ud af situationen. Udnyt det man har på den mest optimale måde. Og det er her at Hsingi kommer ind. Det siger næsten sig selv – Præcision – Hastighed – Kraft.

Tænk engang at man kan igennem kampsport kan få fysikkens love ind under huden og virkelig få sat gang i hjernen – det er jo fantastisk 🙂 . Men Kimu Sensei har også altid sagt; ”Keep it simple”, og ”Det er slet ikke svært – når man kan det :-)”.

Der er også forskel på om man slår med den ene eller den anden hånd. Eller det vil sige det er der ikke, men der kan være fordele og ulemper i hvilken hånd man benytter, i forhold til hvordan man står med sine ben og i afstanden frem til et mål. Noget af det første man lære i karate er at slå med samme hånd som det ben der er forrest også kaldet for oi-tsuki. Derefter gør man det omvendt dvs. slå med den modsatte hånd af det ben der er forrest – kaldet for Gyaku-tsuki. Ikke tilfældigt at der er to måder at slå på. For det giver mange muligheder og fordele, afhængigt af hvordan de anvendes.

Og tænkt på hvis de sættes sammen – uuuhhhaadaa hvor det rykker 🙂

Uanset hvordan man kigger på det, så handler alt stort set om sammenhænget imellem hjerne og krop. Hvis den ene ikke fungere så påvirker det den anden. Så hvis man tror at store muskler spiller ind på hvor meget kraft men kan levere til en modstander, så kan man godt glemme det. Det handler om hvordan man udnytter de muligheder man har i samspillet mellem krop og sind – dvs. ens indstilling.

Hvis ikke den er optimal så kan du være nok så muskuløs uden at være effektiv. Hvis den derimod er på plads, så kan du være en normal middelaldrende mand og alligevel være i stand til at slå som en hest sparker. Det er vist det man kan kalde for ” the power of attitude”.

Og man også godt stå på et ben og sige underlige lyde og få noget effektivt ud af det. At få andre til at smile kan også være en effekt, der er værd at gå efter 🙂

Kategorier
Shindenkan Arkiv

Game Education - Lensfyrste

Glæd jer - det kommer snart

Game Education - SamuraiViking officers

SamuraiViking officers – Som generalen og militærstrategen Sun Tsu sagde; “He will win who knows when to fight and when not to fight, and Victorious warriors win first and then go to war, while defeated warriors go to war first and then seek to win.”

Glæd jer – det kommer snart

Forbundsformænd, kronologisk siden 1988

login