Artikel fra Jojutsu

Der var blevet fredag d. 26. november 2010, og hermed afholdelsen af Shindenkan Danmarks første kompetence kursus i Jojutsu for kyu-grader. Kompetencekurset i jojutsu skal bestås inden graduering til 1. kyu, brunt bælte.

Det var en dag som mange af deltagerne havde set frem til i spænding – specielt mænd i alderen 40+, som i flere år havde ventet på at udleve deres indre Robin Hood og da dette var første gang at kurset blev afholdt, var vi chefinstruktører også med.

Jeg må erkende at Jeg er ikke selv nogen undtagelse i det med den indre Robin Hood. For jeg har altid selv følt en særlig glæde ved at træne med Jo, om det er Robin Hood effekten eller det simple i at anvende et kosteskaft (træ stav) til selvforsvar eller måske det nedarvede i at have en vandrestok som pludselig kan forvandles til et effektivt våben – for mig er det lige meget, fordi det var bare fedt at træne med jo’en og nu kan jeg tage jo’en med i den standardiserede lokale repetitions træning J.

Shindenkan – en flersporet kampsport.

I Shindenkan har vi et flersporet curriculum, hvoraf bevæbnet distancekamp er en kernekompetence. Det er derfor afgørende at Shindenkans elever opnår kompetence i henholdsvis Ken-jutsu (sværd), Kotachi-jutsu (kniv), Yari-jutsu (spyd) og selvfølgelig Jojutsu (stav) som dette kursus handlede om.

I alle Shindenkans pensum- og kompetence- kurser har Kimu Sensei’s opbygget indholdet, trin for trin omkring den samme røde tråd, således at Jojutsu kurset bygger videre på den viden og kompetencetræning, som deltagerne allerede har opnået i alle de forudgående 15 kurser samt gennem træningen i Yakami Shinsei-ryu Karate-do.

Derfor var man som deltager heller ikke i tvivl om at Jojutsu kursus 1 samlede og konsoliderede al viden fra både Yakami Shinsei-ryu Karate-do træning og alle de foregående inspirations-, pensum- og kompetence-kurser og via den røde tråd forbereder os på de kommende kurser i Hsing-i og Iai-jutsu til hhv. 1. dan / 1. dan sr.

Ryugi – den teoretiske del.

I Rygi delen gennemgik Kimu Sensei med sin meget store grundighed, træstavens betydning generelt for alle verdens folkeslag, hvordan den havde flere formål som både transportredskab, hjælperedskab ved svært fremkommelige passager som f.eks. bjerge eller floder etc. Sidst men ikke mindst det at den med stor lethed kunne forvandles til et selvforsvars våben både mod dyr og mennesker.

Ryugi delen indeholdt også jojutsu’ens officielle japanske historie, hvor grundlæggeren af Muso Shinden-ryu har to dueller med den store japanske sværd legende Miyamotto Mussashi. En hvor han først tabte og derefter en hvor han vandt?

Kimu Sensei bad alle deltagere forholde os til sandheden i denne officielle fremstilling: ”Er det sandt eller falsk”.

Hvad synes I kære læsere, kan det være sandt at man kæmper en duel med en af den tids største legender og taber for derefter at vende tilbage for at kæmpe en ny!! Nej vel for har man tabt en duel er man jo i princippet død ikke…

Hele ryugi delen havde et væsentligt budskab indbygget i sig: Det er sådan at vi er ikke alene i verden, der findes en række andre kampsporter rundt omkring. Den menneskelige natur (og specielt i Danmark) er nu engang sådan at man gerne sammenligner hinanden og i kampsport gælder det at en sortbælte er sgu lig med en sortbælte eller er det? Hvordan måles dette?

Den eneste reelle måde at gøre dette på er lige som i skolesystemet: Hvor meget indhold skal der være i pensummet og hvor lang tid skal du bruge på at mestre det? En direkte sammenligning med andre karatesystemer viser at vores 1. dan i gennemsnit svare til 3. dan i andres systemer!

Efter dette gav Kimu Sensei følgende udfordring til deltagerne: ”I træner jo alle i Shindenkan – et flersporet kampsportssystem, så hvor gode er I så?”

Dette skabte en livlig debat hos kursusdeltagerne, inden Kimu Sensei sammenfattede:

  • Jojutsu er det samlende kursus for de kompetencer du allerede har, og forberedende for de som du vil få
  • Erkend dine egne begrænsninger på den konstruktive måde, for du er MEGET bedre end du selv og andre påbyder dig at være
  • Stå ved hvem du er, ved at vise hvem du er. Hvem vil du helst følge; En leder som ikke kender vejen, eller en leder som ved vejen?

Ryuha – den praktiske del.

Den praktiske del var rigtig fed og selvfølgelig også svær i det alle tidligere lærte kompetence kom i spil i genkendelsens lys, eller hvis der var forglemmelser med mulighed genlæring og det er altid godt J

For mig var Jojutsu kurset en rejse gennem historie, gamle kompetence fra før år 2000 og nye kompetencer lært fra Kenjutsu og Kotachi-Jutsu med enorm lærerig sammenhæng til Shindenkans karate basis, med øget bevidsthed på kysho punkter. Ikke mindst den Haké træning vi lavede i forbindelse med træning af uchi-uke og soto-uke med Jo’en sammen med de stillingskifter som vi brugte – det var fedt.

På kurset trænede vi også 6 helse teknikker som stammer fra samurai-tiden. Alle teknikkerne udføres med jo’en i kontakt med forskellige kysho punkter på kroppen. Formålet med helse teknikkerne er at aktiverer de 12 organ medianer igennem kokyu ho (korrekt åndedræt) og stræk.

Og på denne måde kom vi hele vejen rundt.

Men det var også en indsigt i den røde tråd, som skal skabe broen til Yari og Hsingi – dette åbnede mit syn på den røde tråd.

Til slut

Jeg har selv tidligere (i midten af 90’erne) både trænet Aiki-jo og Kita Matsu-ryu Jo og senere også Yakami-Jo og for mig var det derfor perfekt at træne Jojutsu i Shindenkans røde tråd, der hvor alt hænger sammen, der hvor flere spor der bygger videre på hinanden og medvirker til øget indbyrdes forståelse, der hvor flere spor udvikler mig hvor jeg er!

Shindenkan’s røde tråd, 1000 års erfaring serveret direkte til dig – er en selvfølgelighed som deltagerne er begyndt at tage for givet – uden nødvendigvis at forstå den – eller værdsætte den!

Jojutsu kurset er et super kursus som har en samlende effekt på alle de tidligere opnåede kompetencer og så har det Robin Hood effekt J.

Kategorier
Shindenkan Arkiv

Game Education - Lensfyrste

Glæd jer - det kommer snart

Game Education - SamuraiViking officers

SamuraiViking officers – Som generalen og militærstrategen Sun Tsu sagde; “He will win who knows when to fight and when not to fight, and Victorious warriors win first and then go to war, while defeated warriors go to war first and then seek to win.”

Glæd jer – det kommer snart

Forbundsformænd, kronologisk siden 1988

login