Jokokan Turnaround – forankringsfasen

Af Jokokan Honbu

Før år 2000 bestod organisationen Jokokan af Hovedskolen (Honbu-dojo) og en række skoler under sig.

Organisationen var ekstremt elitært præget, hvilket afspejlede sig i, at flere højere graduerede og succesfulde sortbælter fra andre karatesystemer rystede fortalte, at en 2-4.dan i xxx system vidensmæssigt svarede til 1-3.kyu i Yakami-ryu Karate-do. Ligeledes tilkendegav erfarne Jægersoldater anerkendende, at vores fysiske gradueringstests for Yakami-ryu instruktører var mindst ligeså hård eller hårdere end korpset egne fysiske evalueringsprøver for operative medlemmer.

Nogle af de gamle instruktører kan stadig huske Jokokans gamle “Hell-week” træningslejre af 7 dages varighed fra tidlig morgen til sen aften, samt uvarslede nattræninger. En typisk træningsdag bestod af 10 timers hård træning og 2 timers Shiatsu massage. Dertil kom de uvarslede nattræninger, og kravet om konstant agtpågivenhed efter den gamle Bujutsu og Budo “Liv-død” filosofi. På trods af toptrænet topatlet niveau tog det typisk 2-3 uger fysisk som psykisk, at komme sig efter sådan en lejr – og der var tre af sådanne hvert år.

Dette elitære præg satte også sine tydelige spor på medlemsantallet og fastholdelsesprocenten. I Danmark var vi aldrig mere end 40-60 medlemmer, fastholdelsesprocenten var under 10 %, og af det samlede medlemstal var 40 % instruktører af Yakami-ryu sort- eller brunbælterang.

I År 2000 var Jokokan ved at forbløde sig ihjel, da de fleste af instruktørerne tillige havde fået familie og en karriere at fokusere på.

Samtidig var Jokokan forbundet nede på omkring 40-45 medlemmer fordelt på tre Jokokan skoler.

Jokokan måtte ændre og tilpasse det totalt elitære system således, at der var plads til alle – åbningen af bredde Yakami-ryu.

Det var derfor livsnødvendigt, at Jokokan succesfuldt gennemførte en fuldstændig turnaround af såvel organisation som systemer. Der var kun én i Jokokans organisation, som have erfaringer fra erhvervslivet med turnarounds, og vidste hvilken vanskelig proces dette indebar. Det var både held som uheld, at dette samtidig også var den højest graduerede og placerede Yakami-ryu udøver.

Men Jokokan Danmark, Medlem af Jokokan Europa havde ikke noget valg. En turnaround måtte gennemføres samtidig med en voldsom ekspansion. Der blev udarbejdet en strategiplan 2000-2006, som konsekvent blev gennemført for Jokokans overlevelse under mottoet “En for alle, og alle for én” – det skulle være et hold arbejde, således at ingen af de 18 Jokokan ledere oplevede ekstreme arbejdsbelastninger. Det skulle hurtigt visse sig at være “En-to for alle og en-to for alle”.

Samtidig løb Jokokan ind i en underslæbssag med den forhenværende forbundskasserer for et større beløb, og Jokokan ledere faldt fra én for én, da det gik op for disse at en ekspansiv turnaround strategi konstant krævede rettidigt omhu, klar og synlig ledelse, tværorganisatorisk koordination, hårdt arbejde og kommunikation, kommunikation og kommunikation.

Den samlede forbunds arbejdsbelastning var i årene 2001-2004 årligt på 2.500-3.500 timer. Af disse stod forbundsformanden konstant for ca. 70-75 %, Næstformanden for 15 %, to bestyrelsesmedlemmer for 10-15 % og andre Jokokanere ca. 5 %.

Resultatet af den ekspansive turnaround var meget succesrig;

  • Medlemstallet gik 600 % frem til omkring 350 medlemmer fordelt på 6 skoler
  • Jokokans hjemmeside med konstant 20-25.000 besøgende per måned fra hele verden, hvoraf ca. 20 % fra Danmark
  • Jokokan er blevet attraktiv for mange sponsorer fra erhvervslivet
  • Strategiplanen 2000-2006 blev opfyldt 3 år før tid, og afløst af en ny; 2004-2010

Forbundsformanden havde opfyldt sit løfte og æresord, hvorefter andre gradvist skulle tage over i forankringsfasen. Denne fase har varet det sidste års tid, og derfor er der vedtaget en ny struktur på generalforsamlingen 2005 for således at markere forankringsfasen fuldførelse.

Der har hele tiden været to parametre at fokusere på;

Systemet og grundstenen – Jokokan Honbu-dojos for de tre trinvise Yakami-ryu systemer

Fælleskabet og organisationen – Jokokan Danmark forbundet, medlem af Jokokan Europa

Under den ekspansive turnaround var hovedfokus for forbundsformanden på ledelse, etablering og udvikling af fællesskabet og organisationen, og der blev givet stort rum for Jokokan chefinstruktører indenfor profilering og undervisning i systemet; Yakami-ryu Gensei Karate-do.

Den ekspansive turnaround fase er succesfuldt tilendebragt og skal nu forankres helt gennem en ny struktur skræddersyet til formålet.

Dette betyder at forbundsformandens fokus nu kan skifte til undervisning og udvikling af Jokokans chefinstruktører, instruktører og medlemmer – i hans egenskab af Chefinstruktør for Jokokan Honbu-dojos.

Dette betyder øget og målrettet fokus på gruppen 4-6.dan, 1-3.dan og 3-1.kyu, samt opfølgning og korrektion på den største gruppe; 10-4.kyu. Og endelig mere tid og plads til fokusering på hans egen træning og udvikling i gruppen 7-10.dan.

Generalforsamlingen 2005 har derfor vedtaget følgende som træder i kraft pr.

1. juni, 2005;

  • Klar opdeling af ansvarsområder imellem organisationen Honbu-dojos og Jokokan forbundet
  • Det daglige ansvar for opfyldelse af Strategiplan 2004-2010 har et nyoprettet forbunds forretningsudvalg
  • Forretningsudvalgets formand er Søren Nielsen, Næstformanden er Martin Hansen.
  • Koordineringsenheden imellem Honbu-dojo og Jokokan forbundet er JDK Operations; Chefinstruktør Kimu Sensei, Instruktør Jens Shihan.
  • Topledelsen af Jokokan Danmark består af JDK Operations og Forretningsudvalgets ledelse.
  • Jokokan Danmarks topledelse består af Forbundsformand Kimu Bjarkmann , Næstformand Jens Iversen , bestyrelsesmedlemmer Søren Nielsen og Martin Hansen.
  • Forretningsudvalget bliver målt og stillet til ansvar for Strategiplan 2004-2010 rettidige opfyldelse. Dette sker igennem en struktureret og gennemarbejdet tidsafhængig forretningsplan for ét år af gangen. Dette er som udgangspunkt måleværktøjet for topledelsen kvartalsmæssige møder.
Kategorier
Shindenkan Arkiv

Game Education - Lensfyrste

Glæd jer - det kommer snart

Game Education - SamuraiViking officers

SamuraiViking officers – Som generalen og militærstrategen Sun Tsu sagde; “He will win who knows when to fight and when not to fight, and Victorious warriors win first and then go to war, while defeated warriors go to war first and then seek to win.”

Glæd jer – det kommer snart

login