Ny dynamisk og fast artikelserie; “HISTORIE & RØDDER”

Af Jokokan Honbu

Jokokan har igennem de sidste 2 år gennemgået en sej og hård forandringsproces fra en elitær lille organisation til en organisation, hvor der er plads til alle grupper med forskellig indstilling og ambition. Dette var et spørgsmål om overlevelse.

Jokokan er igennem årene blevet søgt af modne sortbælter fra andre systemer, som har fandt hvad de søgte i Yakami-ryu Taijutsu. Som konstruktive indlæg påpegede de, at niveauet i forhold til mange andre organisationer var utroligt højt med op til 3-4 bælters forskel i krav, viden og indsigt. Gamle Gensei-ryu sortbælter fra 1970´ene har påpeget det samme. “Det kan ikke være rigtigt, at Yakami-ryu Taijutsu´s 4-3.kyu skal kunne det samme som sortbælterne i “gamle dage”, har flere af dem sagt.

Vi kunne selvfølgelig have taget dette som smigre til vores egoer, og forsvaret os politisk korrekt med, at det oprindelige Gensei-ryu karate-do system kun udgør en mindre del af Yakami-ryu Karate-do, og hvorfra der er er 1-2 bælters forskel, har vi fået at vide.

Men når vi realistisk så os omkring, var vi kun en lille eksklusiv skare, som kun voksede meget langsomt. Hvilket var naturligt i betragtning af det i Jokokan tog 6-10 år, at blive 1.dan, sort bælte, Yakami-ryu Taijutsu, og folk konstant var under hårdt pres for, at leve op til de fastsatte krav. Mange folk må have stillet sig selv det spørgsmål; hvorfor træne så hårdt og længe i Jokokan, når man kunne gå over på den anden side af gaden og opnå sit sorte bælte efter 3-5 år i et andet system?..

Instruktørerne blev heller ikke just yngre med tiden, og fik stigende forpligtigelser som familie, hus, karriere og valg af prioriteter. Langsomt begyndte den “gamle garde” at framelde sig A-holdet for, at sætte sig selv på B- eller C-holdet. Arbejdsbyrderne blev tilsvarende større og større for det stadigt svindende A-hold. Det blev evident, at noget drastisk måtte gøres, hvis Jokokan skulle overleve med den store viden intakt.

Løsningen blev, at 15 Yakami-ryu Taijutsu instruktører samledes over tre gange medio og ultimo 2000 for, at diskutere de valgmuligheder der var tilstede. Sammenlagt blev der anvendt 18-20 timer og resultatet af møderne blev den 5 årige strategiplan 2001-2006 med Jokokan forbundets fælles værdigrundlag, mål og vision.

Det demokratiske Jokokan forbund blev formelt etableret for alle Yakami-ryu Gensei karate-do skoler – et forbund hvor der er plads til alle grupper af mennesker med forskellig indstilling, ambition og alder. Jokokan forbundet, består p.t. af 8 skoler.

Den “gamle elitære organisation – det totale system Yakami-ryu Taijutsu” fungere nu kun i Honbu-dojo. Medlemstilgangen til Honbu-dojo foregår udelukkende pr. invitation.

Yakami-ryu Karate-do fungere som en naturlig og grundig indføring til det det totale kampkunstsystem; Yakami-ryu Taijutsu . I Jokokan begynder vi med én pizza-slice af gangen, indtil hele pizzaen er blevet spist og fordøjet. Da træner man først det oprindelige kampkunstsystem Yakami-ryu Taijutsu.

En fuld demokrati indførsel efter mange års krav fra medlemmerne i Forbundet medførte som i mange andre organisationer, at efter “arbejdsrealiteterne” var gået op for folk, blev folk tvunget til at tone sandt og rent flag.

Folk forstod, at de ikke kunne opnå respekt og accept fra deres kammerater ved kun, at kræve indflydelse og være med i den sjove kreative proces, men ikke være med i teamet, som skulle udføre det hårde og til tider utaknemmelige arbejde planerne medførte.

Men det lykkedes. Vi tabte nogle få undervejs, men vandt rigtig mange. Vi er nu vokset 3-4 gange på 2 år. Vi er nu i konsolideringsfasen.

Konsolideringsfasen indebærer, at vi skal befæste det indvundne, tage god hånd om medlemmerne og få endnu flere med ind i Jokokan af de nye medlemmer. Vi har derfor tilrettelagt aktiviteter der skal fremme dette, heriblandt informations- og kommunikationsaktiviteter.

Dette fordi at Jokokan må imødekomme Vores nye og kommende medlemmers krav og nysgerrighed på fortidens meritter, historie og anekdoter om de mennesker, som var med til, at lægge fundament og byggesten til det, som senere medførte skabelsen af nutidens Jokokan.

Derfor er denne ny artikelserie på vores hjemmeside ” Historie & Rødder, som skal beskrive fødslen af Jokokan, blevet oprettet.

Gamle artikler fra vores oprindelige forbundsblad “Uglen – (1989-2000), og nye artikler vil danne rygraden på denne nye faste artikelserie.

“Historie & Rødder” vil bestå af:

  • Historie og anekdoter fra 1967-1988 fra etableringen af Gensei-ryu Karate-do i Danmark.
  • Historie og anekdoter fra 1988-2000 fra Yakami-ryu Taijutsu træningslejre i Japan
  • Historie og anekdoter fra 1988-2000 fra Yakami-ryu Taijutsu træningslejre i Danmark
  • Marskandiseren – historier, anekdoter og information af relevans 1967-2000

Det er mig en stor fornøjelse og ære, at introducere en ny gæsteskribent for sektionsklummen “Historie og anekdoter fra 1967-1986 om etableringen af Gensei-ryu Karate-do i Danmark“.

Gæsteskribenten har kendt Soke Sensei Tonegawa gennem mere end 30 år, og er en af hans ældste venner i Danmark, en af “De Gamle” som i tresserne var med til at udbrede kendskabet til Budo i Danmark.

Peter Hedegaard (f. 1945 ) er kendt som Budomand, forfatter og foredragsholder, knivmager og sikkerhedsrådgiver, og næsten al den litteratur der på dansk findes om Budo, er oversat fra engelsk af P.H.

Han har dyrket orientalsk kampkunst siden 1958, og grundlagde i 1978 sit eget meget effektive kampsystem, Kita Matsu Ryu. Hovedelementer fra dette system blev anvendt som grundlag da P.H. i 1996 for Jægerkorpset udformede nærkampsystemet M.T.M (Man-to-Man), som i dag trænes af JGK og andre danske specialstyrker.

P.H. har på grund af slidgigt i anklerne måttet ophøre med selv at træne, og er nu Risk Management Consultant i et internationalt sikkerheds rådgivningsfirma. Han har desuden en række tillidsposter, som f.eks. Generalsekretær for den Internationale Tekniske Komite i World Kickboxing Federation.

P.H. har lovet at – som han selv udtrykker det: “Børste spindelvævet bort fra minderne, og trænge den hastigt fremadskridende senilitet i baggrunden….!! – så vi kan få lov at dele nogle af de erindringer, han har om Soke Sensei Tonegawa´s tid her i Danmark.

Velkommen til Jokokan´s “Historie & Rødder”

Kategorier
Shindenkan Arkiv

Game Education - Lensfyrste

Glæd jer - det kommer snart

Game Education - SamuraiViking officers

SamuraiViking officers – Som generalen og militærstrategen Sun Tsu sagde; “He will win who knows when to fight and when not to fight, and Victorious warriors win first and then go to war, while defeated warriors go to war first and then seek to win.”

Glæd jer – det kommer snart

Forbundsformænd, kronologisk siden 1988

login