Soke Sensei Tonegawa kommer til Danmark igen

Af Jokokan Honbu

Soke Sensei Tonegawa Yukio kommer til Danmark igen på invitation af Jokokan Danmark, Member of Jokokan Europe. Soke Sensei vil have følgeskab af én eller flere af hans instruktører fra dojoen i Tokyo. I august vil én instruktør fra Iwaki-dojoen komme til Danmark for, at træne og hilse på.

“SST-2003” vil finde sted i Honbu-dojo onsdag den 2. juli til lørdag den 5. juli, 2003, hvor vi vil afslutte med et brag af et afskedsparty. Der vil forventeligt være imellem 60-70 deltagere på lejren, som vil træne på forskellige tidspunkter, så alle får et optimalt udbytte af undervisningen fra én af de helt gamle bredtfavnende og indsigtsfulde japanske kampkunstmestre i dag.

Der vil blive undervist i både Yakami-ryu Karate-do og Yakami-ryu Taijutsu. Fra vores hjemmeside kan man læse, at Yakami-ryu oprindelig har over 1.000 år på bagen og oprindelig var fra 4.dan, Okuden og op. Da kampkunstsystemet officielt blev åbnet i 1992, havde Soke Sensei derfor etableret en logisk og optimal træningsstige op til 4.dan, Okuden.

Dette system var baseret på mere end 60 års kampkunsterfaring, og blev kaldt Yakami-ryu Karate-do. Det er baseret på de samme 8 kræfter og 12 principper, som det oprindelige Yakami-ryu Taijutsu og Yashin Mon (Det spirituelle system).

Soke Sensei har altid været et meget åbent og ydmygt menneske, og har aldrig påstået at have eneret på “det ultimative kampkunstsystem”. Dette betyder, at alle kan lære af andre og dermed også af andre kampkunstsystemer. Det er ikke sundt at gå rundt i sin egen “osteklokke” eller med bind for øjnene livet igennem.

Derfor har det være et krav i Yakami-ryu, at man igennem tilrettelagte kurser på de rette tidspunkter i “karriereudviklingen” skal stifte bekendtskab med essensen, træne, kende til historien og vægten i andre udvalgte kampkunstsystemer fra både Japan og Kina.

Formålet med dette er, at vi her stræber mod, at skabe en mere “veluddannet” og mindre fordømmende kampkunstudøver med respekt og accept af sig selv og for andre mennesker. Som samtidig ved hvad hun eller han taler om, når de er sammen med andre udøvere fra andre kampkunstsystemer.

Vi er meget taknemmelige over, at Yakami-ryu kan tilbyde så bred en vifte af indsigt og træning i andre systemer udfra hovedværktøjet Yakami-ryu. Dette kan lade sig gøre, da de fleste systemer på et højere niveau, er baseret på de samme kræfter og principper, men udført, fortolket og tilrettelagt af forskellige unique personligheder igennem tiderne. Dette er hovedsagelig gældende op til 5.dan, Menkyo, hvorefter de gamle Yakami-ryu værktøjer tager helt over.

Et kampkunstsystem er jo aldrig bedre end dens udøvere til enhver tid – det kan selv marketing ikke ændre på. Vi lever trods alt i og på den samme verden – Jorden.

Hovedstammen er Yakami-ryu, men grene og kviste kan være træning og indsigt i essensen af både andre koryo (ældgamle) Bujutsu kampkunst systemer og nyere kampsportssystemer. Dette således at udøveren på et tidspunkt selv finder sin personlige erkendelse, essens og vej – hvilket jo er det oprindelige formål med al Budo. Hvis udøveren vel at mærke inderst inde vil dette.

Dette er i øvrigt ikke et unique kendetegn for Yakami-ryu, det er blot videreførelsen af den gamle Bujutsu og Budo undervisningsmåde, som oprindelig har eksisteret i Japan siden tidernes morgen. I dag er det mere moderne at træne ét system hele livet igennem. Mange moderne systemer har et skemalagt pensum til 3-5.dan, hvorefter de efterfølgende grader oftest er æresgrader.

Dette har vi ikke i Yakami-ryu. Der er et fastlagt pensum til 6. dan, Menkyo Kaiden, hvorefter pensum bliver skræddersyet til den enkelte unique personlighed indenfor Yakami´s 8 kræfter og 12 principper – fuldstændigt som det blev gjort i andre gamle kampkunstsystemer siden “tidernes morgen” i Japan og Kina.

Soke Sensei er født i det nordlige Japan i 1938, og har dyrket kampkunst siden han var 4 år gammel. Han har været i den heldige situation, at han er blevet trænet af de bedste på de rigtige tidspunkter. Han har aldrig lagt vægt på hans kampkunsthistorie, da han ikke mener dette betyder noget, når det er “Nu´et” som er i centrum, og om, hvad han faktisk kan tilbyde Yakami-ryu´s udøvere og andre interesserede i skabelsen og erkendelsen af dem selv, i “Nu´et”.

Det var der heller ikke så mange af hans elever, der havde behov for. Hvilket set i nutidens bakspejl ikke er så godt i denne moderne verden, da fortidens Curriculum Vitae tit betyder mere end, hvad personen rent faktisk kan tilbyde andre i nu´et. Dette åbner dermed op for mere eller mindre fantastiske fortolkninger af fortidens manglende marketing og branding af en meget beskeden og ydmyg Soke Sensei Tonegawa, “som lever i nu´et”.

Det kan egentlig godt være underligt, når man tænker over, at Soke Sensei etablerede Gensei-ryu Karate-do i Danmark fra 1967-1974, efterlod en organisation på 10 Gensei-ryu og 1 Shinen-ryu Karate-do skole (Budokan på Amagertorv) i Danmark ,da han rejste tilbage til Japan i 1974. Hvorefter han underviste hans danske Gensei-ryu organisation på træningslejre i 1975, 1976, 1978, 1980, 1982, 1984 og 1988, og derefter hans danske Jokokan organisation i 1992, 1994, 1996, 1998, 2000 og nu snart 2003.

Folk har måske spurgt og fået et svar. Vi ved det faktisk ikke, men af det omfattende video 8, VHS og billedmateriale fra alle disse træningslejre kan man se, at folk har koncentreret sig om at få fuldt udbytte af træningen, og more sig i tredje halvleg. Det må have været virkeligt sjovt udfra materialet at dømme!

Af den gamle organisation i Danmark, er der nu kun de 3 skoler fra Genshikan under Shihan Jess Pedersen, 6.dan og Steen Pedersen, 5. dan og de nye 8 skoler i Jokokan tilbage i Danmark og Europa. Men denne foregående historie er både historien om Genshikan og Jokokan, og dermed også Soke Sensei Tonegawa´s forhistorie i Danmark.

Da Soke Sensei kommer til Danmark igen, vil vi yde den service for vores medlemmer og deltagere på den kommende SST-03 lejr, at kort fortælle om Soke Sensei´s Budo historie. Dette gøres i form af et kort uddrag fra en tidligere rejsebeskrivelse fra vores hjemmeside sidste år (2002) i februar, hvor føromtalte paradigme uventet blev berørt:

“…..Det var dejligt at høre gode nyheder for den japanske Honbu-dojo i Iwaki og den nyopstartede Jokokan skole i Tokyo. Soke Sensei´s højre hånd i Tokyo dojoén, Matsuda-san har trænet med Soke Sensei de sidste 3-4 år flere gange om ugen. Han har en længere fortid som Kendo- og Iaidoudøver fra den særdeles berømte og anerkendte Noma-dojo nær Nara, og har dyrket fuldkontakt Thaiboksning på eliteplan igennem en årrække.

Jeg havde desuden også den fornøjelse at træne Yakusoku kumite med Matsuda-san på fuld knald under én af træningsdagene i Yoyogi-park i Tokyo i strålende solskin og 5 grader celsius. Matsuda-san og jeg havde det pragtfuldt til forskel for Matsuda-sans video kamera, som meget hurtigt gik død i det forholdsvise kolde, men pragtfulde vejr.

Under de efterfølgende træninger havde jeg igen fornøjelsen af, at træne basis og kata sammen med vores Soke Sensei Tonegawa, som jeg må erkende bliver bedre og bedre med årene – hvor utroligt det end kan lyde.

På trods af hans nu 64 år bevæger han sig, som en ung mand med lynhurtige, harmoniske og utroligt smukke bevægelser. Man føler sig dybt bevæget i ens iagttagelser af ham, og får en utrolig respekt for Soke Sensei´s indsigt, kunnen og viden. Han udtrykker virkelig BUDO og BUJUTSU, som man kun læser om i de gamle bøger om kampkunstens legender.

På baggrund af de seneste års debat, som hovedsagelig har foregået hos nogle danske Gensei-ryu Karate-do udøvere, talte vi også om dette. Som Soke Sensei sagde, så var det mærkeligt, at han i 32 år har været anerkendt som japaneren som indførte Gensei-ryu Karate-do i Danmark uden sværdslag, og så ligepludselig er der blevet sået stærk tvivl om dette af tidligere elever (hvad vi kan forstå på forvirrende debat), og forholdsvis meget nye udøvere af Gensei-ryu karate-do de sidste par år.

Men som vi blev enige om, måtte disse kritikere sandsynligvis have et særligt motiv eller interesse i, at påbegynde denne ret forvirrende debat over internettet eller under interne møder.

Det interessante output af denne snak var dog også, at jeg efter nysgerrig forespørgsel næste dag blev præsenteret for en stor mængde historie, i form af diverse certifikater, diplomer, artikler, videoer, original manuskripter og dokumenter, samt billeder af Soke Sensei og hans lærermestre under forskellige træningssituationer og sociale sammenkomster. Det var sjovt, at se og høre om hans farfar, Yakamis gamle Soke, Wado-ryu Karate-do´s, Kobayashi Sensei (1922- ), 8.dan til træningen i Shotokans JKA Yotsuya-dojo over Goju-ryu karate-do træningen i Akita-dojoen.

Til mødet, træningen og venskabet med Gensei-ryu Karate-do og Taido´s Shukuminé Sensei (1925-2001) igennem nogle tyve år, til opstarten af Gensei-ryu Karate-do i Danmark, fem artikler med billede i “Taido nyt” på opfordring af Shukumine Sensei i markedsføringsøjemed om Europa, Paris og især Danmark, til private besøg af Shukumine Sensei i Soke Sensei´s barndomshjem i Aomori. 8 mm smalfilm taget af Soke Sensei´s hustru af Shukumine Sensei udførende Taido kata og kihon, krydrede med private breve fra Shukuminé Sensei til Soke Sensei under hans ophold i Danmark sammen med mange 8 mm smalfilm (1967-1974), til perioden hvor forholdet gled helt ud i begyndelsen af 80´erne.

Certifikaterne og billederne af Soke Sensei under træningsårene med hans kinesiske lærermester i kinesisk kampkunst Shakua Sei Sensei, “National treasure” fra det sydlige Kina og hans højre hånd udmøntede sig konkret i træningslektionerne dagen efter. Hvilket hans over 20 års træning med BUIDO´s Soke, Minouchi Sensei (1922-1991) og Meditations Stormesteren, Nagano Sensei (1913-) også gjorde.

Soke Sensei har udover nævnte lærermestre trænet sammen med andre lærermestre igennem hele hans liv, som han følte kunne forøge hans enorme viden, indsigt og færdigheder. Nogle af disse har jeg selv mødt og blevet trænet af.

Nå, men nok snak om dette. Det vil deltagerne høre om og se mere til under Jokokans årlige 2002 vinterlejr.

Men der hersker overhoved ingen tvivl om, at både fortidens, nutidens og fremtidens elever af Soke Sensei med rette kan være SÆRDELES stolte af deres Stormester i Budo og Bujutsu, men også den kunnen og indsigt de selv besidder efter overleveringen fra denne meget sjældne og ægte Budo- og Bujutsu kapacitet.”

Kategorier
Shindenkan Arkiv

Game Education - Lensfyrste

Glæd jer - det kommer snart

Game Education - SamuraiViking officers

SamuraiViking officers – Som generalen og militærstrategen Sun Tsu sagde; “He will win who knows when to fight and when not to fight, and Victorious warriors win first and then go to war, while defeated warriors go to war first and then seek to win.”

Glæd jer – det kommer snart

Forbundsformænd, kronologisk siden 1988

login