Shindenkan - Historiens vingesus

I Danmark startede det hele i 1965

Soke Sensei Tonegawa

Billede: Soke Sensei Tonogawa (SST) boede i Danmark i perioden 1965–1974 og grundlagde Gensei-Ryu i Danmark. I samme periode (1962–1970) etablerer Jørgen Bura Shotokan i Danmark og Jørgen Albrechtsen –Kyokushinkai i Danmark, og tilsammen med Gensei-Ryu, udgør disse de 3 største systemer i Danmark.

I 1965 kommer Soke Sensei Tonegawa (Noro Yukio) til Europa og Danmark for første gang. Formålet var, arbejdsmæssigt at repræsentere et Japansk tøjfirma og afsøge mulighederne, og budomæssigt, at finde det rette land og sted for udbredelsen af Gensei-Ryu Karate-do. 

I 1967 bosætter SST sig i København og kommer i kontakt med Bent Jakobsen, som er en af pionererne indenfor Judo i Danmark og har Budokan på Strøget i København. Bent Jakobsen ønsker at lave et Budo Akademi i Danmark og indgår en aftale med SST om at undervise i Gensei-Ryu Karate-do i Budokan. SST møder Peter Hedegaard, som er soldat i det specialkorps der bliver til Jægerkorpset, og bliver Peter Hedegaards Sensei og ven (Peter Hedegaard etablerer det danske kampsport system; Kita Matsu Ryu i 1978).

I 1970 nedskalerer SST samarbejdet med Bent Jakobsen i Budokan og etablerer Gensei-Ryu Honbu Dojo på Hornevej i Tårnby. Bent Jakobsen er på dette tidspunkt 4. Kyu i Gensei-Ryu Karate-do og SST etablerer derefter en neddroslet version af Gensei-Ryu Karate-do som han navngiver Gensei Shinen-Ryu Karate-do. Som en del af handlen med Bent Jakobsen, tildeler SST Bent Jacobsen 1. Dan i Gensei Shinen-Ryu Karate-do.

I perioden 1967–1974 rejser SST mellem Danmark og Japan hvor han uddannes i Gensei-Ryu Karate-do af Shukumine, som har grundlagt Gensei-ryu og senere Taido. I 1974 bliver SST gift, får en datter og vælger samtidig at flytte tilbage til Japan. SST overlader ledelsen til den højest graduerede elev på daværende tidspunkt Klaus Sivertsen 3. Dan Gensei-Ryu Karate-do.

Organisationen vokser

Inden SST forlader Danmark, og overlader ledelsen til Klaus Sivertsen, sker der en acceleration i etablering af Gensei-Ryu Karate-do skoler, som topper med 11 skoler i 1975. Dette er veldokumenteret i udgivelsen af Budo-Årbogen 1975.

I perioden 1974-1986 smuldrer organisationen

Trods SST kommer til Danmark hvert 2. år i perioden 1974-1986 for at undervise, så splitter politik Gensei-Ryu Danmark ad. Gensei-ryu på verdensplan har siden 1970’erne i forvejen været splittet i magtkampe. Ingen af de etablerede Gensei-Ryu Karate-do skoler’s ledere kan acceptere Klaus Sivertsen som overordnet leder for Gensei-Ryu Karate-do i Danmark, og det medfører drastiske ting i perioden 1974-1986 såsom;  

  • Kim Jørgensen forlader Danmark og hele Taishu Kan lukker!
  • Gensei Kan Slagelse opstår, men smelter senere sammen med en Jiu Jitsu klub og træner Kobudo
  • Gensei Kan Brønshøj lukker
  • Genshi Kan ved Jess og Steen Petersen går sports-vejen og etablerer den succesfulde Internationale turnering Genshi Kan Cup
  • Gensei Kan Sorø går for sig selv og træner Taido
  • Klaus Sivertsen giver op, lukker Østerbro og forsvinder!
Organisationen reduceres

Alt er fragmenteret og uden samarbejde. 11 skoler er reduceret til 1 skole med traditionel Gensei-Ryu Karate-Do (Se Ryu Kan; under Tommy A. Hansen, som dog bliver smidt ud af skolen året efter pga. stigende personlige problemer). 6 skoler er gået deres egen vej, og Genshi Kan med Jess & Steen Petersen er mest succesrig i perioden frem til ca. 1996.

Skolerne gik deres egen vej

Genshi Kan har meget stor succes med deres internationale stævne GenshiKan Cup, de deltager selv i mange internationale stævner og har flere af deres medlemmer på det danske landshold. Jess og Steen Petersen er fremtrædende medlemmer af Dansk Karate Forbund, og Jess Petersen formand i en årgang. Genshi Kan beholder en formel reference til SST frem til 2018.

Organisationen 1986

Men i 1986-1988 sker der noget afgørende

Kimu Sensei starter i Budokan hvor han møder Bent Jakobsen, Achene Bendjazia, Jackie Moos og Jimmy Jørgensen. Han møder Jens Hanshi-dai som starter i Budokan i 1987 og de bliver venner. De træner sammen med Achene Bendjazia, Jackie Moos, Jimmy Jørgensen, Jan Christoffersen og Fereidon Dariagon. Kimu Sensei bliver gradueret 1. Dan Gensei Shinen-Ryu Karate-do i Budokan efter 20 måneders træning i 1987.

Kimu Sensei bliver inviteret på Summer Camp med SST på det tidligere Se Ryu Kan i Tårnby og bliver gradueret 1. Dan Gensei-Ryu Karate-do af SST i 1988. Kimu Sensei modtager samtidig, helt uhørt, mesterlicens i meditation. Efter denne Summer Camp bliver Kimu Sensei introduceret til Tommy A. Hansen og Peter Hedegaard, og bliver bedt af SST om at starte med at træne hos Tommy A. Hansen. Kimu Sensei inviterede Jens Hanshi-dai og Jackie Moos med.

Kimu Sensei, Jens Hanshi-dai og Jackie Moos startede med at træne i Tommy A. Hansens baghave om lørdagen sammen med udvalgte af Tommy’s gamle elever. Jackie Moos stoppede efter første træning og efter nogle måneders træning og uenigheder på værdisæt og sund levevis, finder Kimu Sensei og Jens Hanshi-dai lokaler i medborgerhuset ”Gimle” på Islands Brygge og får træningstider fredag kl. 21.00-23.00. Det bliver en ny begyndelse som de er meget glade for.

Træning i Gimle

I denne periode opbyggede Kimu Sensei og Jens Hanshi-dai en skole, formelt under Tommy A. Hansen som dog aldrig var til stede i dojo’en. Det passede dog meget godt med, at Kimu Sensei nu trænede direkte under SST, så Tommy A. Hansen var allerede året efter intet match for Kimu Sensei, som i 1989 opstartede træningslejre i Japan med SST.

I 1992 bliver Tommy A. Hansen igen smidt ud, men får en ny chance af Kimu Sensei, som overtalte SST til at tildele Tommy A. Hansen æresgraden, 5. Dan i Gensei-Ryu Karate-do, som en markant opmuntring til, at få styr på sine personlige problemer. I 1992 består Kimu Sensei sin OKUDEN i Japan og er dermed højere gradueret end Tommy A. Hansen.

Tommy A. Hansen havde ikke forstået at hans egen grad (5. Dan Gensei-Ryu Karate-do) var en æresgrad og en enestående mulighed for ham til at komme op på hesten igen. Dette tiltrods for at han kun sporadisk havde trænet eller dygtiggjort sig siden 1986.

Efter en markant begivenhed i 1992 frigjorde Kimu Sensei og Jens Hanshi-dai sig helt fra Tommy A. Hansen, og etablerede Jokokan København.

“Houston – we have lift off”

Organisationen 1988

I 1992-1996 opnår Kimu Sensei Densho graden Menkyo Kaiden, udnævnes til Kaicho (chef) for Europa og Sodenke Shihan.

Jens Iversen bliver Vice-Chefinstruktør og tilsammen udgør de Soke Sensei’s team i Danmark.

I 1992-1999 etableres Jokokan skoler i København, Slagelse, Greve Strand, Randers og Skælskør.

Jokokan etableres også i Europa i Cypern (Larnaca), Grækenland (Athen) , Irland (Cork) og England (London).

Organisationen 1992 - 1999

På en Jokokan Cypern påsketræningslejr på Royal Akrotiri Airforcebase med bl.a Royal British Commandos og SAS, kommer de sande forhold og forskellige syn på værdier og fælles kompetencestandarder på bordet under spotlight. Vanskelighederne med en europæisk organisation erkendes, og der tages den fornuftige beslutning i perioden 1996-1997, at lukke alle andre skoler end dem i Danmark.

47 træningslejre i Japan

I perioden 1974-2003 er Soke Sensei Tonegawa i Danmark hvert 2. år og afholder træningslejre af én uges varighed.

I perioden 1988-2018 er Kimu Sensei på 47 træningslejre i Japan og 6 i Danmark med Soke Sensei Tonegawa, og andre japanske og kinesiske stormestre. Tallet er faktisk højere for i de 3 uger Kimu Sensei var i Japan, trænede han først med SST, derefter med Kinesiske og Japanske stormestre fra andre systemer, for derefter igen at træne med SST. Denne træningsmetode og indsigt i andre systemer, var også en metode SST havde brugt.

I 1998 besøger otte danske Jokokan Instruktører Japan og bliver trænet i Yakami Shinsei-Ryu i den Japanske Honbu-dojo under ledelse af Soke Sensei Tonegawa sammen med den japanske organisation og i 2018 var Shindenkan Operation and Organisation (SOPORG) i Japan.

Billede: Kimu Sensei og Soke Sensei Tonegawa – Tokyo, Shinjuku i Japan.

Jokokan Danmark Turnaround 2000

I år 2000 igangsætter Jokokan en ambitiøs Turnaround af en organisation for eliten til en ny struktur med plads til alle. Med 45 eliteelever, hvor 3. kyu’er gennembanker to personer fra Top3 ved VM i Japan, er det nødvendigt for den videre overlevelse, at Yakami Shinsei-Ryu Karate-do for alvor gør systemet tilgængeligt for alle – bredden som eliten. Alle arbejder frivilligt og ulønnet til gavn for samfundet, organisationen og medlemmerne. Lederne ønsker at gøre en forskel.

Det går forrygende godt!

  • Strategiplanen for 2000-2005 opfyldes med etablering af 7 nye skoler og en medlemsfremgang på 1.300 % = 700 medlemmer.
  • Strategiplanen for 2005-2010 opfyldes, idet Shindenkan nu har aktive elever på alle niveauer.
  • Strategiplanen for 2010-2015 iværksættes med en klar forventning om en medlemstilgang på over 1.000 medlemmer. I 2015 er der 1.318 medlemmer, hvilket er en medlemsstigning på næsten 3.000 % siden år 2000.

I år 2000 bliver Kimu Sensei gradueret Gokui Menkyo Kaiden og begynder at undervise løbende i Japan og Kina. Kimu Sensei er efterfølgende gradueret og officielt anerkendt i Japan og Kina på højeste plan.

I 2008 bliver Shindenkan grundlagt

I 2008 bliver Jokokan Europa og Danmark en selvstændig organisation i Bujutsu Kodosokukai med navnet; Shindenkan. Og den nationale som internationale anerkendelse fortsætter, da vi i 2009 skriver Danmarkshistorie som officielt anerkendt specialforbund og samarbejdspartner af DGI lands- og kampidrætsorganisation pr. 2. april 2009 underskrevet af os og DGI´s formand.

Ud af boksen

Shindenkans succes har givet både frihed som forpligtigelser, og vi har sat en ære i at være trendsættere og gå forrest. Det har også betydet at vi har været andre organisationers inspirationskilde nationalt som internationalt med op mod 30.000 månedlige læsere inde under vores vidensdeling.

Norden er jantelovens arne og i takt med vores stigende succes, blev vi også mødt med stigende jantelovs udfordringer. Men i stedet for at bukke nakken, tog vi typisk i sund og frisk Shindenkan ånd udfordringerne op!

Jantelovens tilhængere stillede det markante spørgsmål: “Kan Yakami Shinsei-Ryu overhovedet bruges i den moderne verden?” Hertil var vores svar: “Yakami Shinsei-Ryu er essensen og det afgørende er mennesket bag alt, og dette har altid været sådan i årtusinder”.

I stedet for en filosofisk diskussion uden risiko for nogen parter sagde vi, at dette ville vi bevise!

POMW - Project Old Modern Warrior

I 2011-2015 opstartede vi det absolut dyreste projekt i Shindenkans historie: POMW – Project Old Modern Warrior. Generalforsamlingen stemte for, men uden adskillige personlige sponsorater var finansieringen ikke på plads.

Vi satte os målet at bevise, at det var mennesket bag skydevåbnet, som var essensen og ikke våbnet, og dette under alle forhold. POMW udsatte Shindenkan for maksimal risiko, da meget få af projektdeltagerne havde erfaringer med skydevåben. Dertil valgte vi mestring i alle hovedskydeformer –  pistol, riffel og langdistance –  hvilket betød fra 6-1.800 m, og dermed maksimal udfordring og bevisførelse.

Projektet blev en international giga succes, men det var også et internationalt projekt, som involverede de bedste skydelegender militært som civilt. Alt var efter fortjeneste og resultaterne taler for sig selv. Allerede efter 10 måneders skydning skød Kimu Sensei med verdenseliten i USA og det gik kun fremad derefter og altid efter Kimu Sensei´s måde at være på; Ydmyghed til opgaven, og du ikke kan gøre andet end dit bedste. Og det var efter internationale forhold – temmelig godt – indenfor både baneskydning, praktisk anvendt skydning, samt riffel og langdistanceskydning. 

De tre POMW hold, som har været igennem POMW lærehåndbogen, har skudt på spektakulært kompetenceniveau efter blot 2-3 måneders forløb, som for alles vedkommende er på dansk 1. divisionsniveau i mindst én skydedisciplin.

POMW projektet har resulteret i Shindenkans egne skytteforeninger siden 2012, som er medlem af Shinenkan forbundet på lige fod med alle andre lokale medlemsforeninger. Det har været vigtigt for medlemmerne, således at de kan skyde POMW under trygge forhold med gensidig respekt og accept af hinanden. SDKSkyt er medlem af DGI og Dansk Skytte Union under Danmarks Idræts Forbund.

POMW´s internationale succes gav hele Shindenkan “blod på tanden” og i takt med at Shindenkan var vokset eksplosivt i 2014-2015 til mere end 1.300 medlemmer, besluttede generalforsamlingen at vi skulle give os i kast med ét endnu større projekt; SHIELD KISS. Som med POMW blev projektet varetaget af Shindenkans Kompetence & Udviklingscenter (SKUC) med det tværorganisatoriske koordineringsudvalg SOPORG som styregruppe. Alle medlemmer i SOPORG er demokratisk valgte på de officielle generalforsamlinger.

SHIELD KISS -Strength Health International Empowerment Listen Doctors Keep It Simple and Safe

SHIELD KISS projektet er et 5-årigt sundheds- og helseprojekt, hvor essensen i den vestlige, som østlige lægefaglige viden samles igennem Shindenkan POMW projektets (2011-2015) veludviklede værktøjskasse. SHIELD KISS tager afsæt i I-verdens Top10 sundhedsudfordringer, sygdomme og dødsårsager i dag og i fremtiden. SHIELD KISS projektet’s sundhedsmæssige hoveddoktrin er at være så stærk og rask i så mange år som muligt både fysisk, psykisk, mentalt og åndeligt. 

SHIELD KISS projektet opfinder IKKE hjulet og den dybe tallerken, som allerede er opfundet, men samler essensen i andre specialisters arbejde og sammensætter denne som et fundamentalt forståeligt samlet puslespil med overblik, essens og brobygning. I det omfang det er nødvendigt samarbejdes eller efterprøves dette i forsøg eller forskningsprojekter i uafhængigt samarbejde med nationale, som internationale anerkendte forskningsinstitutioner. 

SHIELD KISS er det overordnede projektnavn og har til formål, at understøtte og supplere de nationale som internationale sundhedsprogrammer under mottoet ”ALT at vinde, INTET at tabe, – al skabelse begynder med den første handling – Keep It Simple and Safe”. SHIELD KISS projektet er Shindenkans bidrag til at skabe en bedre verden.

Vi vidste godt og var blevet grundigt advaret om, at det er alment anerkendt, at der er rigtig mange politiske, økonomiske og karrieremæssige særinteresser i den gigantiske folkesundhedsindustri på både internationalt, kontinentalt, som nationalt til regionalt plan. 

Det viser historien, og sådan er det også i dag. De forskellige landes sundhedsstyrelser er politisk funderet og bundet sammen regionalt som internationalt. Sundhedsstyrelser er oftest yderst konservative i deres anbefalinger i forhold til Fødevarestyrelser. 

Fødevarestyrelser er også politisk funderet og bundet sammen regionalt som internationalt. Det er derfor forståeligt med så mange sundhedsmæssige særinteresser og formidlingen gennem internet og media, at vi, som en del af folkesundheden, ikke kan finde hoved eller hale i alle anbefalingerne fra forskellige sundhedseksperter. 

De forskellige tolkninger af forskningsresultater fra journalister gør, at vi oftest opgiver og ikke gør noget. Det vil SHIELD KISS projektet dermed også forsøge at afhjælpe på en tryg og sikker måde.

Hvordan gik det så :-)? De første års erfaringer med total åbenhed omkring projektet og alle underprojekterne, satte pres på ressourcerne, således at disse ikke blev anvendt optimalt og efter projektets formål. Filosofiske og ego-prægede dialoger uden noget endemål, er ufrugtbare og tidskrævende. Derfor er projektet nu som et isbjerg, de vigtigste 90 % af arbejdet giver arbejdsro, og de sidste 10 % giver dialog efter;

”Alt at vinde, Intet at tabe – Prøv det, hvis du har lyst”, samt diskrete forudsigende indikationer på mange forskellige lægevidenskabelige områder, som heldigvis nogle år senere viser sig at blive offentliggjort i videnskabelige tidsskrifter.

Det er optimalt i et sådant projekt, hvis det overordnede billede koordineres, således at hver enkelt brik skaber maksimal værdi til det samlede sammenhængende billede. Især hvis denne brik er i flere lag og anvender al viden og erfaring sammenhængende. Det skaber resultater med syvmile skridt, men efter devisen ”At være mere er vigtigere end at synes – til alles bedste nu og i fremtiden  er den største ære og bedrift”.

Men ét af de markante og synlige resultater er skabelsen af KataFIT, som siden 2016 trænes i alle Shindenkan skoler, nationalt som lokalt. KataFIT WWW er specialudviklet til gavn for alle, da formålet hele tiden er, at bringe balance i krop, sind og ånd. Dette giver overskud og overblik for dig og dine til, at tage netop det ansvar, de beslutninger og leve dit liv, som du ønsker det skal være, afhængigt af din livscyklus. KataFIT WWW kan trænes når som helst og hvor som helst det passer dig og din hverdag.

Du behøver ingen hjælpemidler, blot et gulvareal på ca. 1 x 2 m. KataFIT WWW hjælper dig til skadesminimering, -forebyggelse og -optræning på både fysisk og psykisk plan. KataFIT WWW hjælper dig til at skabe balance i dit liv, efter dit formål, motivation og livsproces. Det er helt op til dig og dit liv, til enhver tid og sted. KataFIT har givet spektakulære resultater, som er bemærket internationalt og det har hjulpet titusinder af mennesker.

SHIELD KISS projektet har markant bevist sit værd, men ressourcemæssigt har det været utilsigtet krævende. Shindenkan Danmark fik brug for at driften blev dækket af frivillige private investeringssponsorater af varierende størrelse og tidshorisont, Honbu investeringer og andre mindre prioriteter. Netop fordi vores forventede finansiering ikke har været stor nok, er vi i høj grad afhængige af sponsorater. Det er vi MEGET taknemmelige for, men sponsorater kommer altid med en binding og det gør, at vi ikke kan planlægge store projekter, fordi sponsorater er et meget usikkert grundlag pga. tidshorisonten. 

Shindenkans manglende balance i økonomi ift. de vedtagne strategiplaner, betyder også at andre revolutionerende internationale prestigeprojekter som POMW og SHIELD KISS, som er finansielt omkostningstunge, ikke mere finder sted med mindre finansieringen ER sikret på forhånd. Shindenkans nationale bestyrelser og udvalg har som formål at skabe en større økonomi. Men vi skal kravle før vi kan gå og vi arbejder forsat på at skabe et mere sikkert økonomisk fundament for fremtiden.

Projekterne har i den grad sat Shindenkan internationalt på landkortet og skabt et netværk som blot få kan drømme om. SHIELD KISS projektet er Shindenkans bidrag til at skabe en bedre verden.

Det var med stolthed at vi i 2017 kunne fejre 50 års jubilæum i Danmark og Europa med 14 Yakami Shinsei-Ryu foreninger, heriblandt to skytteforeninger. 2017 er desuden 150 året for den dansk/japanske handelsforbindelse. Vi er stolte af vores 50 år i Danmark, vores 1.000 årige verdenskulturarv og 2.600 års historie. Du kan vælge at blive en del af denne historie.

Game Education - Lensfyrste

Glæd jer - det kommer snart

Game Education - SamuraiViking officers

SamuraiViking officers – Som generalen og militærstrategen Sun Tsu sagde; “He will win who knows when to fight and when not to fight, and Victorious warriors win first and then go to war, while defeated warriors go to war first and then seek to win.”

Glæd jer – det kommer snart

Forbundsformænd, kronologisk siden 1988

login