Shindenkans verdenskulturarv

Mere end 1.000 års verdenskulturarv

Yakami Shinsei-ryu Taijutsu & Karate-do - den flersporede historie

Der er idag ca. 150.000 Shinto templer i Japan. Shinto er Japans originale og oprindelige naturreligion før buddhismens indtog omkring midten af 500 tallet. De to ældste og helligste shinto templer i Japan er; Izumo Taisha og Ise grand Temple med omkring to tusinde års historie.

I samme tidsperiode omkring år 0, var der romersk jernalder i Danmark med ler-, træhytter og utallige høvdingedømmer og Romerriget var det største imperium i vesten.

Det flersporede kampkunstsystem har sin oprindelse fra Izumo Taisha. Yashin Mon’s første Soke (grundlægger) og Stormester var en godsejer og Shinto præst fra Izumo provinsen (i dag Shimane-Ken) med efternavnet Noro. Inden han døde den 9. september, år 999 fik han 7 sønner som hver fik deres eget efternavn. En af de ældste sønner, Morimasa overtog efternavnet Noro og betragtes som Yashin Mon´s anden Stormester og Soke (grundlægger). Systemet blev dengang kun videregivet til familiemedlemmer og nøje udvalgte udefrakommende elever, som senere kunne blive Sodenker (ikke-blodbeslægtede stormestre i sidelinier).

Shinto (神道, shintō, “gudernes vej”)

I samme tidsperiode; De danske konger, Gorm den gamle og hans søn Harald Blåtand rejste to Jellingesten. Den sidste i år 965, hvor kongeriget blev gjort kristen og nærmede sig zenith under oldebarnet kong Knud den store i vikingetiden (ca.800-1050). Samtidig etableres verdens ældste kongehus; Danmark som går helt op til vores nuværende lensfyrste; Dronning Margrethe II omkring 1200 år senere. På Gorm den gamles tid var verdens ældste kejserhus allerede mere end 1400 år. Det japanske kejserhus har idag mere end 2.600 års historie og 130 generationer

Provinsen Izumo var samlet igennem mere end 200 år, én af mange provinser underlagt Lensfyrsteslægten Yamana-Itotani. Provinsen Ise har også været underlagt Lensfyrsteslægten Yamana-Itotani. Første gang den 24.september, 1185 med Yamana-Itotani slægtens grundlægger; Seiwa Minamoto Yoshinori (1157-1219), som blev udnævnt af Japans første Shogun (konge), Minamoto Yoritomo (1147-1199). Yoshinori´s far var Minamoto no Yoshishige (1135–1202). Yoshishige og hans bror Yoshiyasu blev stamfædre til alle Japans Shoguner – Konger fra 1185 til 1867. Deres stamfar var Seiwa Tenno (850-881), Japans 56´ende kejser. Indenfor de første 100 år som kejserlige prinser, var Seiwa Minamoto lensfyrster over mere end 1/6 af hele Japan modsvarende 60-100.000 km2, som er ca. 1½-2½ gange Danmarks nuværende størrelse.

Jellingstenene, ca. 950-965

Japans middelalder var temmelig turbulent med mange krige. Derfor besluttede nu storgodsejeren og Shinto præsten Noro fra Izumo i perioden fra ca. 1450-1480, at gøre det lukkede spirituelle kampkunstsystem; Yashin Mon mere tilgængelig og etablerede det flersporede kampkunstsystem Yakami no Taijutsu. Det samlede Shinto elite samuraikriger system fik nu navnet; Yashin Mon. Yakami no Taijutsu. I 1519 blev Noro Torayoshi’s godsområde angrebet af lensfyrsten Takeda Nobutora (1493-1573) fra provinsen Kai. Den unge Torayoshi’s samuraier kæmpede bravt – så bravt, at Takeda Nobutora tilbød Torayoshi, at han kunne få rang af Takeda general , hvis han ville blive hans vassal, eller så kunne han og hans slægt dø. Det første tilbud accepterede Noro Torayoshi, som fik et nyt godsområde i provinsen Kai. Noro klanens samuraikrigere var blandt Takeda eliteenheder, og var især kendt for deres dødelige, men meget smukke kunnen indenfor Yari (spyd) og kort Katana (sværd). De kæmpede i alle Takeda lensfyrstefamiliens slag og krige.

En af Noro Torayoshi’s sønner tog navnet Saigusa efter ordre fra Takada Shingen, da han blev udnævnt til Ashigaru Taisho (Fodfolksgeneral) som 19 årig. Saigusa Moritomo (1537-1575), viste så gode strategiske og taktiske evner, at han blev én af Daimyo’en Takeda Shingens (1521-1573) 24 berømte elitegeneraler. Saigusa Moritomos svigerfar var den sagnomspundne Takeda-general og Lord Yamagata Masakage (1524-1575), som var en nær ven af Takeda Shingen. Masakage er især kendt for sine kundskaber i kamp og at alle hans samurai-krigere var udstyret fra top til tå i en dybrød rustning og udstyr. Han var desuden også én af hovedpersonene i Akira Kurusawas film “Kagemusha”. Masakage døde sammen med hans samurai-krigere i ét af Japans og krigshistorisk mest berømte og episke slag ved Nagashino i 1575, – et slag han fandt nytteløst og to gange frarådede den nye lensfyrste af Kai, Takeda Shigens søn, Katsuyori (1546-1582). Men Katsuyori valgte at lytte efter sit eget hjerte og nogle af de yngre uerfarne generaler, som gerne ville have mere kamperfaring.

Yamana Masatoyo´s-barnebarn Takeda-Shingen og hans 24 generaler, herunder Saigusa Moritomo

Efter Takeda Katsuyoris død i begyndelsen af 1582, som medførte en invasion af Takeda klanens hovedprovins Kai og hovedstaden Kofu af Oda Nobunagas hære, opstod der legender i forsvaret af hovedstaden Kofu. En af dem var omkring forsvaret af Noro-Saigusa klanens tempel ved indgangen til Kofu. For at give tid til at alle i klanen kunne flygte i nogenlunde god ro og orden, skulle en bro forsvares for at opholde de fremadstormende Oda samuraier. Der blev afsat én mand til denne opgave.

Dette var Noro sensei, en Yakami senior stormester og Sodenke Gokui Menkyo Kaiden. Noro Sensei, var en pæn ældre herre i 70´erne, som allerede i mange år havde fungeret som Bujutsu instruktør. Med Yakami´s karakteristiske kortere katana, stillede han sig ud på broen og udfordrede alle de prominente og bedste Oda samuraier som havde mod på udfordringen, som det var kutyme den gang.

Legenden fortæller at mange tog imod tilbuddet, så mange at blodet strømmede ned fra broen i en lind strøm, ned i floden, således flodvandet farvedes rødt. Men det skulle blive værre endnu. Da Oda hæren tabte nogle af deres bedste samuraier på denne måde og dette forsinkede deres oprindelige mål med erobringen af Kofu og nøglepersoner, beordrede en Oda general et fuldt frontal angreb over broen. Ifølge legenden blev dette en katastrofe og floden var nu blodrød. Den pæne ældre Noro Sensei havde slået 100 Oda samuraier ihjel, og var begyndt at blive træt. Samtidig havde han opfyldt sin forsinkelsespligt. Han kaldte derfor Oda generalen frem, kikkede ham ind i øjnene og sagde, at da der alligevel ikke var nogen i blandt Oda´s samuraier, som var en udfordring for ham og de var kommet uindbudt, så protesterede han imod denne uhøflighed, og sagde at han ikke ønskede at tage flere Oda samuraiers liv. Med disse ord svang han sværdet og huggede hovedet af sig selv. Lensfyrsten Oda Nobunaga blev dybt rørt over Noro Sensei, og hyldede denne episode med en navneændring af floden og broen. De blev kaldt den røde bro og flod.

Saigusa Moritomo (1537-1575)

Kort over Onin krigene 

Sengoku Jidai fra 1467 til ca. 1582 var en periode på omkring 115 år med næsten konstant krig i Japan imellem lensfyrsterne, med Shogun (kongen) som intrigemager og kejseren (paven) og hans hof kæmpende for overlevelse.
Det var en forfærdelig periode for Japans befolkning, men til gengæld den mest blomstrende periode for elite samuraikrigernes kompetenceudvikling. Derfor er de fleste af de ældgamle japanske kampsportssystemer idag, etableret i denne periode. Det var kampkunstens zenith periode. Sengoku Jidai blev for alvor igangsat af Onin krigen (1467-1477), som havde udgangspunkt i den kongelige Shogun arvefølge.

Japans to mægtigste lensfyrster var svigerfar og svigersøn, men endte på hver sin side. Svigerfar, storfyrsten Sozen fra Yamana-Itotani slægten, og svigersøn, vicekongen Katsumoto fra Hosokawa slægten på den anden side. To lensfyrsteslægter som tilsammen var lensfyrster over mere end én trediedel af Japan, modsvarende Englands størrelse. Begge kom fra Seiwa Genji og begge kunne derfor tage kongemagten. Men det det gjorde de ikke. De var begge loyale imod kongemagten, som også var Seiwa Genji. Hver lensfyrsteslægt mobiliserede sammen med allierede mere end 300.000 samuraikrigere hver, hvoraf én trediedel i hovedstaden Kyoto med skrækkelige følger. Kyoto blev totalt nedbrændt. Igennem 1200 års historie, har begge lensfyrsteslægter været indgifte i hinanden på godt og ondt og præget Japans historie særdeles aktivt i historiebøgerne. Sidst som Japans premierminister i 1994. Selv i dag er de indgifte i hinanden.

Efter Takeda lensfyrstefamiliens totale fald i 1582, måtte Noro familien flygte til det nordlige Honshu, Aomori, hvor de fik tjeneste som elitekrigere, højere officerer og general. Tsugaru klanen havde udført en fjendtlig magtovertagelse et årti før imod deres egen hovedfamilie; Nanbu klanen. Nanbu klanen stammede fra Takeda familien, som er Seiwa Genji. Det medførte et flere århundrede fjendskab imellem den nye Tsugaru lensfyrstefamilien og deres gamle lensfyrste hovedfamilie; Nanbu klanen. Tankevækkende var den sidste Daimyo lensfyrste Tsugaru af Hirosaki – en Hosogawa fra Kumamoto. Ringen var igen sluttet til Yamana-Itotani lensfyrste familien.

Med erfaringer fra de sidste 60 års (ca.1519-1582) over 50 kontinuerlige krigskampagner, som generaler og samurai-krigere i Takeda lensfyrsteklanen, blev hele systemet; Yashin Mon. Yakami no Taijutsu nu optimeret og tilpasset de moderne udviklingskrav med skydevåben og kanoner, og krig på mange fronter og måder. Dertil også uddannelsen og forberedelsen af elite hære til både krig og fred. Yashin Mon er det oprindelige system og toppen af hele systemet. Tvunget af de borgerkrigslignende tilstande i Japan, blev Yakami-ryu Taijutsu etableret i perioden 1450-1480, og fra 1450 frem til 1600 blev kampkunstsystemet konstant afprøvet og udviklet i kamp. Yakami-ryu Taijutsu er derfor et system, som baseret på Yashin Mon kræfter og principper, er et meget veldokumenteret og afprøvet totalsystem i kamp, både individuelt og med hære med tusindvis af veltrænede samuraikrigere.

Efter Shogun Tokugawa kongefamiliens totale magt og fred i hele Japan efter 1615, blev Yashin Mon Yakami no Taijutsu nu igen kun videregivet og undervist til familiemedlemmer og nøje udvalgte Bujutsu-folk, som ikke var af blodslægt med Noro klanen. Dette fortsatte indtil april 1989, hvor systemet for første gang blev åbnet op for særlige udvalgte. I 1998 blev der for første gang siden 1582 udnævnt Sodenker udenfor blodslægt af Noro famiien.

Shogun Tokugawa 

Den første var Yamana-Itotani Sensei og den næste var Nishiwaki Sensei. Et årtis senere blev den tredie og fjerde udnævnt; Abdullah Ibrahim Sensei og Shintaro Matsuda Sensei. Denne første historiske og officielle begivenhed skete efter en opvisning i Fukushima, Iwaki af Honbu dojo Japan og otte Shindenkan instruktører i 1998, under overværelse af mange dignitarer, herunder guvernøren, ministre, borgmestre og andre Budo og Bujutsu stormestre fra ældgamle koryu kampkunstsystemer. I februar 1996, bestod Yamana-Itotani Sensei sin Menkyo Kaiden – Initiated Grandmaster of all the Martial arts (8-10.dan afhængig af system) i Japan, som den yngste udøver i mere end 200 år. I 1998 blev han som den første Stormester udnævnt Sodenke Sensei, som betyder fuldt anerkendt og bekræftet uddannet arvtager til frit selvstændigt virke, registrete af det japanske kulturministerium som Budo Bujutsu stormester indenfor Yashin Mon. Yakami no Taijutsu. To år senere også som Gokui Menkyo Kaiden (Gokuden) GGM – Great Grandmaster som er en meget sjælden grad og udnævnelse. I 2008 som den første med graden INKA og påbud om selvstændig udskillelse og virke indenfor det af SST, den 34 Soke af Yashin Mon. Yakami no Taijutsu navngivne flersporede kampkunst og kampsportssystem i Sodenke linje. Med navnet Yakami Shinsei-ryu Taijutsu Karate-do og organisationsnavnene; Shindenkan, og Kaidenkan for kampkunst systemet Yakami Hassei-ryu Taijutsu, som er for elever med minimumsgraden; Menkyo – Master of all the Martial Arts.

I 2018, efter de planlagte 30 års virke af Jokokan (1988-2018) lod SST sig officielt pensioneres fra Jokokan og Bujutsu Kodosokukai for, at hellige sine sidste år af sit liv til hans store passion og kærlighed; Budo Bujutsu laboratoriet. Dette skete kort tid efter hans 80 års fødselsdag. SST overrakte Yamana-Itotani Sensei en ubegrænset og irreversible Worldwide Sodenke licens af Yashin Mon. Yakami no Taijutsu, og Yakami Hassei-ryu Taijutsu og Yakami Shinsei-ryu Taijutsu & Karate-do, med ønsket om en fortsat god eventyrlig rejse i livet med mere end 1.000 års kulturarv.

Dette gjorde SST velvidende, at kulturministeriets bruttoliste årtier forinden var blevet til en meget lille nettoliste med en mulig anerkendelses indstilling af kejseren af Japan. Den formelle ultimative højeste anerkendelse af det officielle Japan, var ved at komme i mål. Målet blev opfyldt på ægte japansk vis i 2020 til en Jokokan International Stormester, med det officielle samfunds anerkendelse igennem Kejserens tildeling af ridderkors af første grad – Order of the Rising Sun. Traditionelt eksisterer der ikke højere anerkendelse i samfundet og for Budo og Bujutsu systemer og udøvere, sker dette blot hvert 10-15 år siden 1876. Shindenkan, herunder Honbu Dojo Lejre blev i 2009 anerkendt som specialforbund af DGI Landsorganisation og kampsport, og som international kompetence organisation på absolut højeste niveau. Aftalen blev officielt underskrevet af DGI Landsorganisations gamle formand, Søren Møller, DGI Kampsports formand og Shindenkan Honbu Dojo Lejres formand, Kimu K. Bjarkmann. DGI Landsorganisation har ca. 1.7 mio. medlemmer og er medlem af internationale ISCA med ca. 40 mio. medlemmer (2023 tal).

Yamana-Itotani Sensei

Yakami Shinsei-ryu Taijutsu Karate-do og organisationsnavnene; Shindenkan, og Kaidenkan for kampkunst systemet Yakami Hassei-ryu Taijutsu, som er for elever med minimumsgraden; Menkyo – Master of all the Martial Arts

Soke Sensei Tonegawa

Game Education - Lensfyrste

Glæd jer - det kommer snart

Game Education - SamuraiViking officers

SamuraiViking officers – Som generalen og militærstrategen Sun Tsu sagde; “He will win who knows when to fight and when not to fight, and Victorious warriors win first and then go to war, while defeated warriors go to war first and then seek to win.”

Glæd jer – det kommer snart

Forbundsformænd, kronologisk siden 1988

login