Japans historie, samfundsstruktur og sociokulturelle baggrund, sammenlignet med Europa, set og oplevet igennem en Daimyo Lensfyrste families øjne i mere end 2.650+ år.
Familiehistorien; Daimyo lensfyrste Yamana-Itotani historie fra ca. 1160-1185

Minamoto no Yoritomo (Maj 9, 1147 – Februar 9, 1199) var 13 år, da hans far Minamoto no Yoshitomo (1123 – 11 Februar 1160) blev henrettet af den sejrrige Taira klan, sammen med hovedparten af Minamoto Seiwa Genji ledere.

Minamoto no Yoshitomo var Seiwa Genji´s leder og overhoved.

Der havde udspillet sig en magtkamp imellem Taira klanen og Minamoto Seiwa Genji klanen.
De afgørende slag var i 1156 og 1159 under Hogen og Heiji borgerkrigs oprøret, hvor Minamoto klanen var splittet imellem to kejsere.

Det første vandt han og blev Seiwa Genji´s overhoved, men det sidste og afgørende tabte han, hvilket medførte næsten udslettelsen af Minamoto Seiwa Genji, – eller i bedste fald; ”En gennemgribende udrydning” af klanen.
67 % af hans sønner blev slået ihjel, men tre sønner som var gidsler hos Taira, fik lov at overleve.

Deres mor blev tvunget til at være officiel konkubine til Taira Kiyomori, – som netop havde henrettet deres far og de fleste af deres brødre.

De tre overlevende sønner var; Yoritomo, Minamoto no Yoshitsune og Minamoto no Noriyori.

Yoritomo som var ældste overlevende søn, blev Japans første enevældige Shogun – krigerkonge i 1185, og alle shoguns fra 1185 til 1868, kom alle fra Minamoto Seiwa Genji – det var loven og forudsætningen.

Yoshitsune er nok den mest fejrede romantiske helt i Japans historie; ”Yoshitsune og krigermunken Benkei”.

De blev begge slået ihjel af deres storebror, Yoritomo.

Yoshitsune pga hans popularitet, heltestatus og han kunne være en ”vildbasse” som ikke nødvendigvis aflød hans storebror, og Noriyori fordi han nægtede at arrestere og henrette hans bror, Yoshitsune.

Minamoto no Yoritomo

Det har ikke været en nem opvækst og barndom.

Minamoto Yamana Yoshinori (1155-1218) som var ældste søn af Minamoto Yoshishige ((1135-1202) var grandfætter til de tre herrer.

Jiro Yoshihira Noriyoshi Taro Saburo hed han også. Men Yoshinori er det navn han døde med og derfor kalder vi ham Yoshinori.

Det er normalt i adelsfamilier, at du har flere forskellige navne igennem livet, afhængig af skelsættende begivenheder, såsom barndom, Gembuku ritualet (Du er én mand og kan deltage i krig), ved hof rang forfremmelser osv.
Det kunne også være, at kejseren eller Shogunen beærede høj adelsmanden med et skrifttegn fra hans eget navn eller ganske simpelt navngav med et helt nyt navn, som passede bedre til ydre status.

Det kunne også være den indre status, hvis højadelsmanden eller lensfyrsten ”gik i kloster”, hvilket vil sige blev ordineret som buddhistisk præst.

Siden 1300 tallet har det i Yamana-Itotani familien altid været Rinzai Myoshin-ji Zen buddister.

Der er generelt to skoler i Japan indenfor Zen buddisme; Soto med 14.000 templer og Rinzai med ca. 6000 templer.

Yoshinori er omtalt i flere af de meste kendte, ældste og berømte japanske omhandlende Gempei krigen (1180-1185).

Heike Monogatari (Tales of the Heike), Gempei Seisuiki (Rise and fall of the Heike and Genji), som er 48 binds versionen af Heike Monogatari og i mange andre tekster og bøger.

Hans far, Minamoto Nitta Yoshishige, som var Daimyo over provinsen Kozuke, holdt lav politisk profil på hans borg; Nitta-jo, efter nederlaget i 1160 og nærmest udslettelsen af Seiwa Genji af Taira Kiyomori.

Han havde opdelt sit lensområde i flere gods distrikter, som hver blev bestyret af én af hans sønner. Distrikterne var; Yamana, Tokugawa (Nitta), Nitta og Satomi.

Den tredje søn, Yoshikane og senere hans søn Nitta Masayoshi (1187-1257) hjalp sin far på det største godsdistrikt Nitta-ji, den anden søn Yoshitoshi havde fået godsdistriktet Satomi-ji og fjerde søn Yoshisue havde fået godsdistrikt med tre landsbyer, som senere blev til Tokugawa, Matsudaira og Sakai.

På samme måde havde naboen til Yoshishige gjort.

Det var hans lillebror, Yoshiyasu, som havde fordelt godser og distrikter til sine to sønner; Yoshikiyo og Yoshikane.

Yoshikiyo gjorde det samme med sine sønner, som blev til Hosogawa.

Yoshikane ligeså, som blev til Ashikaga, Hatakeyama, Imagawa, Shiba, Isshiki osv.

Yoshishige blev derfor stamfader til 15 Tokugawa shoguns og hans lillebror til 15 Ashikaga shoguns og tre Kanrei Vice-Shogun familier fra 1336-1560; Hosogawa, Hatekeyama og Shiba.

Yoshishiges sønner og efterkommere banede vejen for Yoshiyasu´s efterkommere kunne være Shoguns og Kanreis fra 1336-1560.

Men det var Yoshishiges efterkommere som løb med shogun hovedprisen og skabte den meste fredelige periode i Japans historie fra 1600-1868.

Gennemgående fra 1180 til 1582 har der været to ”King makers” Daimyo lensfyrste familier på hver side af stamfar brødrene; Hosogawa og Yamana-Itotani.

Begge kunne som Seiwa-Genji havde taget hovedrollen som Shogun, men valgte ”The Supporting roll” i stedet for.

Derfor overlevede begge familier som lensfyrster igennem 1.200 år, – det gjorde Minamoto Shogun hovedfamilien og Ashikaga shogun familien ikke.

Yoshinori, som første søn af Yoshishige, havde fået godsdistriktet Yamana-ji, som ligger i Takazaki, Gunma, som havde en god størrelse på ca. Falsters størrelse. Der var en borg omgivet af flere godser (shoen).

Minamoto Nitta Yoshishige

Det er ca. 500 km2, omregnet til ca. 50.000 tønder land modsvarende gennemsnitlig 15.000 tønder hartkorn, da man ved at der går 3-4 tønder land af gennemsnitlig jord til at producere 1 tønde hartkorn.

Så efter de senere fastsatte normer som tidligere omtalt, så var Yoshinori en mindre Daimyo lensfyrste under sin far.

Et kuriøsum er, at Minowa-ji borgen ligger i dette godsdistrikt, som har en relation til Yakami Shinsei-ryu, da borgen blev angrebet i 1566 af Takeda Shingen, herunder Yakamis soke Saigusa Moritomo, men forsvaret af én af Japans største Bujutsu stormester nogensinde; Kamizumi no Hidetsuna.

Link til SST Yakami afsnit

Minamoto Yamana Yoshinori (1155-1218) var heldig at blive født, og voksen på dette rette sted og tidspunkt, da han var stærkt medvirkende til etableringen af Kamakura shogunatet (1185-1333).

Som flere generationer senere blev termineret af hans oldebarn Yamana Masauji (1270-1336) og hans tipoldebarn, Yamana Tokiuji (1303-1371), da Kamakura Shogunatet blev styrtet og Ashikaga Shogunatet blev etableret i 1333-1560.

Den første Ashikaga Shogun var, Takauji (August 18, 1305 – Juni 7, 1358).

Yamana Masauji, var søn af Yamana Yoshitoshi (1255-1307), hvis far Yamana Shigeura (1237-1285) var barnebarn af Yamana Yoshinori igennem hans far Yamana Shigekuni (1192-1251).

Masauji var gift med en datter af Fujiwara Uesugi Shigefusa, som var kejserens ”premierminister” og en mægtig kuge hofadelsmand.

Ashikaga Takauji var barnebarn af Fujiwara Uesugi Shigefusa og hans mor var søster til Masaujis hustru, som fra barnsben af, havde et meget tæt forhold. Nogle kilder siger at de var tante og niece.

Det betød at Yamana Tokiuji og Ashikaga Takauji var fætre, og dette var også en markant årsag til, det endegyldige og totale brud imellem Nitta klanen og Nitta Yamana klanen, i de sidste år af Kamakura shogunatet 1333.

Men tilbage til Gempei Borgerkrigen (1180-1185), hvor Seiwa Genji slog Taira klanen og etablerede Kamakura Shogunatet, som har navn efter byen hvor regeringssædet lå; Kamakura.

Det så ikke godt ud blot få årtier før for Seiwa no Minamoto klanen.

Taira Kiyomori

Slåskampen imellem de to klaner om magten i Japan, – og retten til at regere Japan officielt igennem kejseren, men også udskifte kejseren hvis han ikke makkede ret, var gået skævt som tidligere nævnt.

I 1159 var Minamoto hovedklanen og sideklaner næsten blevet udslettet af sejrherren; Taira Kiyomori (1118 – Marts 20, 1181).
Blot få år forinden i 1156, samarbejdede de to klanoverhoveder for Taira og Seiwa Minamoto om at slå et voldsomt kupforsøg ned (Hogen).

Men det etablerede samtidig også de to klaner som de to mest magtfulde i Japan og det kunne kun komme til en konfrontation og den vandt Taira.

Seiwa no Minamoto klanens overhoved, Yoshitomo, hans ældste sønner og mange Bunke sideklaners, blev slået ihjel.

Kun pga. bedstemoren til Taira Kiyomori truede med selvmord, som han havde et tæt forhold til,- men samtidig også havde magtfulde allierede, fik han sendt to yngre sønner af Yoshitomo i munke kloster og den daværende ældste 11 årig dreng, Yoritomo, til provinsen Izu som gidsel under Taira Kiyomori´s grandfætter; Hōjō Tokimasa (1138 – Februar 6, 1215)

Det var en kæmpe fejl, da det betød Taira klanens endegyldige fald efter Gempei krigen.

I 1180 indsatte Taira Kiyomori sit barnebarn Prins Antoku på tronen som Japans 79´endetyvende kejser.
Det blev kejser nr. 78 søn, Prins Mochito meget fortørnet over, da han var udpeget som den næste kejser.
Så han kaldte Taira klanens arvefjender til samling og kamp i maj, 1180.

Der var bare det store problem, at Seiwa Minamoto klanen de sidste 11 år havde ligget temmelig low, efter nærmest at have været blevet udslettet og formelt var uden officiel og godkendt klanleder.

Så dette var også en kamp om Seiwa Minamoto klanleder skabet og med en kommende kejsers velsignelse og flag– sikke en chance! – hvis det altså gik godt 😊.

Første forsøg med Minamoto no Yorimasa (1106–1180) og opstartshæren på 1.500 samuraier og krigermunke gik rigtig skidt.
Men det var nu også meget godt set med Seiwa Minamotos øjne, da han var én af hovedårsagerne til deres næsten totale udslettelse. Men forsøget kostede desværre også Prins Mochito livet.

Andet forsøg var langt mere alvorlig for Taira Kiyomori.

Den kom nemlig fra de uofficielle Seiwa Minamoto klanleder, Yoritomo, som nu var blevet en voksen mand på 24 år.
Dertil var hans hustru nu, datteren af Hójo`Tokimasa, og det skulle vise sig at være en dødelig kombination, – altså for Taira klanen, men faktisk også senere for Seiwa Minamoto klanen, da Hójo Tokimasa var en skånselsløs politiker og krigerfyrste, som ikke gik af vejen for at slå sin egen familie ihjel, herunder børnebørn!

Minamoto no Yorimasa

Slut - Kapitel 24

Game Education - Lensfyrste

Glæd jer - det kommer snart

Game Education - SamuraiViking officers

SamuraiViking officers – Som generalen og militærstrategen Sun Tsu sagde; “He will win who knows when to fight and when not to fight, and Victorious warriors win first and then go to war, while defeated warriors go to war first and then seek to win.”

Glæd jer – det kommer snart

Forbundsformænd, kronologisk siden 1988

login