Tai Chi Kursus pakke 1

Af Instruktør teamet, Jokokan Honbu

2. og 3. lørdag i Januar blev det ny årti indviet med Shindenkans Tai Chi kursuspakke 1.

Tai Chi er et traditionelt kinesiske kampkunst system, der i Shindenkan bruges som et selvtrænings værktøj til at understøtte Yakami Shinsei-Ryu Karate-do gennem at lære om sig selv både fysisk, psykisk og spirituelt. Værktøjet Tai Chi Chuan – Peking Stil også kaldet 24 bevægelses formen, er en af de 3 indre stilarter i Kinesiske kampkunsts: Pakua, Hsing-i og Tai Chi Chuan. Alle 3 stilarter er i øvrigt på Shindenkans kursusprogram.

På dette kursus var der tilmeldt 26 deltagere, der måtte trodse den danske vinterkulde. Instruktørerne på kurset var Kjeld Renshi-Dai og Martin Renshi-dai.

Første kursusdag startede med en kort teori med introduktion til Tai Chi’s historie og de forskellige hovedstilarter indenfor Tai Chi. I typisk kinesisk stil indledte Martin Renshi-dai med legenden om Vismanden Zhang, der kunne gå 500km på én dag, når han altså ikke var optaget af at diskutere de gamle Taoistiske klassikere med de andre vise vandringsmænd.

Efter en hurtig gennemgang af hovedstilarter ved Kjeld Renshi-dai, gik det mod træningssalen, hvor der blev opvarmet, og lavet åndedræts- og sensitivitetsøvelser inden vi tog hul på selve formen.

Første halvdel af Tai Chi formen blev gennemgået, og undervejs måtte mange af de deltagende sande, at selv om man laver øvelser i ”slowmotion” betyder det ikke at det bliver lettere, og at Tai Chi godtnok er blødt udenpå, men at det er jernhårdt indeni.

Det blomstrende beskrivelser af teknikkerne, såsom at ”dele vildhestens manke”, ”børste knæet” og ”Gribe fuglens hale” viste sig så malende at det var en reel hjælp til at visualisere bevægelserne, og dermed udføre dem korrekt.

Dagen sluttede med indledende Push Hands øvelser, for at forstå og afprøve teknikkerne, samt Qi Gong, at stå som et træ – en øvelse de er berygtet, og hvor man kan stå i 15 minutter eller længere. Her stod vi i 5 minutter, og det så ud til at være nok for de fleste.

Ugen efter, mødte alle op igen, til en repetition, samt anden halvdel af formen. Også denne gang gik alle, inklusiv JokoKidz på med krum hals, og snart stod sveddråberne i kø på panderne,

Anden halvdel indeholder væsentlig større udfordringer til balanceevnen, og øvelser som ”Bevæg hænder som skyer”, ”Spark med venstre hæl”, ”Fej ned til siden på et ben” og ”nålen på havets bund” satte dagsordenen. Skelnen mellem fuldt og tomt blev afgørende for om balancen og teknikken holdt.

Det var tydeligt at se at der var blevet øvet flittigt i den mellemliggende uge, og kursisterne blev til tider så fjerne i blikket, og fordybet i teknikkerne, at alle kunne se at både fysik, psyke og spiritualitet var involveret i øvelserne med fokus på : Vejrtrækning, Kraftoverførelse, Koncentration – Fokus – Centrering og  Langsomme flydende bevægelser

Det er tydeligt at alle nød at ”starte langsomt op” efter nytår, selvom det netop var udfordringen og at alle fik den øgede forståelse for bevægelse og kraftoverførelse, der netop søges efter med dette træningsværktøj.

Tai Chi kursus pakke 1 instruktør teamet vil gerne sige tak til alle deltagerne for deres entusiasme og koncentration på en tidlig lørdag morgen, og vi håber at dem der fik oparbejdet behov for en morfar (middagslur) af de 3 timers slowmotion træning fik behovet dækket.

Kategorier
Shindenkan Arkiv

Game Education - Lensfyrste

Glæd jer - det kommer snart

Game Education - SamuraiViking officers

SamuraiViking officers – Som generalen og militærstrategen Sun Tsu sagde; “He will win who knows when to fight and when not to fight, and Victorious warriors win first and then go to war, while defeated warriors go to war first and then seek to win.”

Glæd jer – det kommer snart

Forbundsformænd, kronologisk siden 1988

login