Joden Hiden – hvad pokker er det?

Jeg er pr. 15/6-2024 blevet gradueret Joden Hiden.

Den fulde grad er:

  • Densho; JODEN HIDEN
  • 4 dan Sr, Yakami Shinsei-ryu Taijutsu & Karate-do (det flersporede kampsportssystem)
  • 5 dan, Bujutsu Kodosokukai Jikitai Karate-do (Oprindelig gl. Original Okinawa Karate-do)
  • 6 dan, Bujutsu Kodosokukai sports karate-do (Gensei-Ryu arven fra 1967 og sammenlignelig grad til Shotokan, Goju-ryu, Taekwondo, Judo, Jujutsu, Kendo osv.)

Det er lidt af en mundfuld at skulle forklare dem der interesseret spørger, men i Shindenkan træner vi jo flersporet kampsport og kampkunst, samtidig med vi ærer vores historie og gamle systemer. Det der er meget mere interessant end graderne, er hvad skal det til for at komme videre på det niveau, og hvad kan man bruge det til.

Opløb til gradueringen

Jeg blev indstillet til graduering 23/4-2023, og var igennem testforløb op til sommerstævne 2023, på en specialtræning sommeren 2023, samt igennem endnu et testforløb op til og kulminerende med staminatest på sommerstævnet 2024.

For mig var der lidt en kamp med enkelte af de mange tests, denne gang primært den fysiske test, hvor jeg måtte sande at min stærke side, på et senere tidspunkt viser sig at være min svage side. Og bag ved den fysiske test ligger jo altid den mentale test – er jeg afklaret, og har besluttet mig for at nu gennemfører jeg alt den forberedende træning, og selve testen, og så er den ikke længere.

Det gik jo trods alt, og jeg er glad og taknemmelig for det gode træningssamarbejde vi har op til gradueringerne, hvor vi med Jens Hanshi-dai som lead, træner og tester efter en fast plan frem mod målet.

Joden Hiden / 4.dan Sr. / 5.dan / 6.dan – det er da bare en formssag og en hyldest for lang og tro tjeneste?

Men nej – det er ikke en æresgrad, eller en grad tildelt for at udvikle organisationen, eller en grad uddelt for at have trænet i et vist antal år.

Det er en grad ligesom alle tidligere grader, med et antal specifikke krav indenfor både Ryuha (Teknik) og Ryugi (Filosofi og indstilling) som alle sammen skal opfyldes, og som alle er stopprøver – altså fejler du, kommer du ikke videre til den næste test.

Ja der er stadig fysiske krav, tekniske krav, pensumkrav, Stamina krav, men frem for alt er der udviklingskrav.

Hvorfor er gradueringen spredt ud på den måde – fordi det er det lange seje træk der tæller.

Hvordan oplevede jeg det?

Netop en af de ting, som et gradueringsforløb giver, er et klart defineret mål at arbejde frem imod. Og undervejs er det essentielt at levere et kontinuerligt arbejde, som altid ender med at jeg kender mig selv bedre, og i nogle tilfælde også kender andre mennesker bedre.

Mål er godt, mål motiverer, mål sikrer forløb baseret på og styret af fakta

For mig er det en proces, og jo mere jeg kommer ind i processen, jo mere fokus giver processen mig, – eller jo mere fokus tilføjer jeg til processen.

Hvad har det af indflydelse på andre mennesker? Jeg bliver afklaret, og dermed skarpere, gladere, mere levende og leverer bedre kvalitet, selvom jeg stadig har ting jeg ikke har kigget på og afklaret.

Hvad er forskellen fra Joden til Joden Hiden?

Joden betyder det inderste, og for mig betyder det at jeg er nået ind til det inderste af mig selv.

Det betyder også at jeg til en vis grad er begyndt at være mig selv (Okuden), i mindre grad er begyndt at kende mig selv (Menkyo), og i endnu mindre grad er begyndt at kende andre mennesker (Kaiden og Menkyo Kaiden), følelser er ikke farlige 😊 

Opgaven til Joden Hiden, har været at få internaliseret resultaterne fra Joden gradueringen, så de er en integreret del af mig.

Og er de så det – kan jeg mærke det?

Jeg kender mig selv bedre på godt og ondt,

Jeg er blevet mere afklaret, og mere i synk med omgivelserne. Blevet bedre til at se virkeligheden som den er, fremfor at se mine ønskebilleder, eller egne fabrikationer og ”film” hvor jeg er helten, eller skurken – men altid den der bestemmer handlingen.

Jeg har accepteret mine dårlige sider – og ved de er der, men lader dem være i fred så de kan dø, fremfor at pleje dem

Jeg har accepteret glæden og velværet ved mine gode sider, og jeg nyder kontakten til andre mennesker og glæden ved det.

Jeg har fået hævet mit niveau, men har jeg også fået hævet mit bundniveau? Hvor dybt kan jeg falde?

Jeg har fået en mere realistisk selvvurdering – på godt og skidt.

Jeg er nu den 3. højst graduerede i Danmark i vores system siden starten i 1967/1965, hvor der har været ca 50.000 igennem systemet.

Hvorfor føler jeg mig så ikke som noget specielt, når jeg bliver spurgt om hvad jeg er gradueret, og hvad jeg kan? Kan jeg acceptere mig selv og mine gode sider?

Konklusioner og vejen videre

Jeg kan i hvert fald stille mig selv de gode spørgsmål, og prøve at besvare dem:

Hvorfor skal det hele være så hårdt? Hvorfor skal det så langt ud?

  • Fordi jeg ikke lytter, og ikke vil lytte
  • Fordi jeg ikke spørger, og ikke vil vide
  • Fordi jeg ikke ser, og ikke vil se

Fordi jeg har valgt det.

At lytte, spørge og se ville betyde at jeg skulle evaluere og revurdere mine valg, mønstre og handlinger – og det kan jo betyde at jeg skal ændre mig.

Men nu har jeg jo vist at det kan jeg faktisk godt, så hvad holder mig tilbage?

Hvad er vejen frem?

  • Jeg skal stole på mig selv, og tage ansvar for mig selv, og tage valg selv og tage ansvar for dem selv.
  • Jeg skal stå ved min mening, mine holdninger og mine værdier og udtrykke dem.
  • Jeg skal opsøge og bede om råd og hjælp, og tage imod hjælp og anvende den
  • Jeg skal selv bruge den hjælp jeg opsøger, og tage ansvar for at modtage den og anvende den
  • Jeg skal anvende hvad jeg ved og kan på mig selv og mit liv, og ikke til at moralisere og være bedrevidende – det er bedre at være end at synes.

Eller sagt med Shindekans motto: Være god ved mig selv

Det har endnu en gang været en fantastisk rejse, og rejsen fortsætter, og næste destination og mål er Okuden, at være mig selv.

Det tager den tid det tager, men rejsen er altid fantastisk.

Masser af Shindenkan hilsner

Kjeld Renshi

Kategorier
Shindenkan Arkiv

Game Education - Lensfyrste

Glæd jer - det kommer snart

Game Education - SamuraiViking officers

SamuraiViking officers – Som generalen og militærstrategen Sun Tsu sagde; “He will win who knows when to fight and when not to fight, and Victorious warriors win first and then go to war, while defeated warriors go to war first and then seek to win.”

Glæd jer – det kommer snart

Forbundsformænd, kronologisk siden 1988

login