Af Martin E. Hansen, Medlem indtil 2018
Danmark er et meget traditionsrigt land, det er Shindenkan også, men i Shindenkan udfordrer vi også traditioner, hvilket ligger i Shindenkans DNA – konstant udvikling. Xmas stævnet – eller julestævnet, som det også hedder på godt dansk, var det første stævne, som skulle afprøves ud fra Kimu Sensei’s tanker og principskitser, og forhåbentlig tage stævnerne til nye højder.
Endnu en ”grøn” vinter har ramt Danmark og december måned indfundet sig med vanlig julestress, snue og overtrukne kreditkort – historien gentager sig år efter år. Vi kan ikke rigtig undvære Julen, men hvad er det vi ikke kan undvære – er det gaverne, flæskestegen og anden, forstoppelsen eller julekonfekten? Når man ser bort fra al overfloden og de pyntede facader drejer Julen sig nok mest om samvær og fællesskab. Netop fællesskabet er samlingspunktet for Shindenkan, hvorfor også Xmas stævnet er noget helt specielt og går hånd i hånd med det Julen i bund grund drejer sig om. Igennem årerne har Shindenkan og specielt Kimu Sensei modtaget feedback på de aktiviteter der afholdes i Shindenkan herunder kurser, stævner og pensumtræninger. Denne feedback er meget værdifuld, da den giver vigtig information om hvordan rigets tilstand er og hvad, der rører sig hos medlemmerne i Shindenkan organisationen. Denne viden og information akkumuleres og udmønter sig bl.a. i forbedringer og tilpasninger, som Xmas stævnet i år.
Godt 200 Shindenkanere havde lørdag formiddag fundet vej til Måløv Hallen for at slutte året af med god Yakami Shinsei-ryu træning og julehygge, fulgt af næsten 200 familiemedlemmer og pårørende som spændt fulgte med på sidelinien, ialt næsten 400 mennesker samlet til årets afsluttende stævne. Spændte stod de 200 deltagere på gulvet på snorlige rækker og ventede, da Kimu Sensei fra podiet kunne byde velkommen til årets Xmas stævne. Men helt som det plejer var det nu ikke! På podiet var der et kæmpe lærred i biografstørrelse og på begge sider af podiet var der en hel væg af roll-ups – et for hver Jokokan skole i Danmark, noget var i gære 🙂 . Det har altid været traditionen at Kimu Sensei indleder med information om året der er gået i Shindenkan, men denne gang blev det tage til nye højder. Deltagerne blev bedt om at sætte sig ned i rækkerne, hvorefter Kimu Sensei tog dem igennem en ca. 15 min lang præsentation. Præsentationen fortalte om de processer og strategiplaner, som Shindenkan har været igennem siden starten i Danmark og hvad Kimu Sensei har gjort gennem årene for at sikre en konstant udvikling i organisationen hovedsagligt sammen med Jens Hanshi-dai. Det er noget af en forvandlingsrejse fra en lille elitær organisation med ca. 50 medlemmer til en betydningsfuld National organisation på omkring 1400 medlemmer. Denne forvandling er sket gradvist fra 1967 og tog for alvor fart i 2008, hvor Jokokan Europa herunder Skandinavien og Danmark fik selvstændighed. Processen har været kendetegnet ved adskillige banebrydende projekter og koncepter, hvoraf kan nævnes Jokokidz/jokoteens konceptet, JokoCulture projektet, POMW og senest det igangværende ShieldKiss projekt. Ikke et øje var tørt da lyset blev slukket og videoen, som er lavet til ShieldKiss hjemmesiden, blev vist på det store lærred (den kan ses på www.shieldkiss.com) …hør hov – 1967. Næste år er 2017, hvilket betyder at vi går ind i 50 året for Shindenkan i Danmark, det skal fejres 🙂 så husk lige når du sender den store kl. 24 raket af sted nytårs aften at tilegne den 50 året for vores historie i Danmark.
Lyset blev atter tændt og deltagerne var klar til dagens træning efter en grundig opvarmning af hele kroppen gennem MMBH, ledt an af Renshi-dai’erne Elisabet og Karsten, der havde tilføjet lidt ekstra julespas, så alle kom igennem med et smil på læben. Også strukturen for træningen havde fået en tilretning af Kimu Sensei, således at alle behov blev mødt optimalt. Der var stadig en opdeling i TG-grupperne, men nu mere efter, hvordan pensum er opbygget samt overgangen til de højere TG-grupper og det stigende behov for indstilling og selvstændighed. Således var alle de ”nye” Shindenkanere samlet i den ene ende af salen, de mest rutinerede i midten (til inspiration) og 9-6 kyu gruppen i den anden ende af salen. Det gav en rigtig god dynamik og atmosfære under de 2 lektioner den næste time i henholdsvis kihon og shiho. Intet julestævne uden knas og juleguf, så Shindenkans Venner havde endnu en gang arrangeret salg af kaffe, kage og saftevand i boden, som blev indtaget med stor fornøjelse både for deltagerne selv men også de mange pårørende, som var mødt frem og gjorde stævnet endnu mere familiært. Efter pausen blev holdene atter samlet til en halv times undervisning i kata inden sidste del af fællesstævnet – kompetencevedlighold, som er en nyskabelse i forhold til fællesstævnerne. Kompetencedelen er kun for de elever i Shindenkan som har bestået de forskellige flersporede kompetencer i henholdsvis den bevæbnede og ubevæbnede del af pensum, som denne gang var Iai-jutsu, Ken jutsu 2 og kotachi 2. I alt ca. 1 time med fuld hammer og uden pauser med 3 forskellige våben, som i den grad fik opmærksomhed fra både tilskuere, men også ”misundelige” shindenkanere, der til tider kastede et øje på de syngende våben, i åndepauserne i deres kumité træning. Konceptet for kompetencevedligehold indgår desuden også i det tilrettede pensumtrænings koncept og i lokalskolerne således at konceptet hænger sammen hele vejen – kompromisløst, som det sig hør og bør i Shindenkan 🙂 . Den nye struktur er også budskabet på de tidligere nævnte roll-ups, som nu er ude i alle lokalskolerne, så alle kan gennemskue og planlægge deres næste gradueringsprojekt i tråd med ”progression efter indsats”, som er et af de seneste gennemførte strategiske forbedrende tiltag i Shindenkan organisationen.
Med kompetencedelen og kumité lektionen afsluttede Kimu Sensei fællestævnet med det traditionsrige fællesbillede inden de ca. 100 elever, der var indstillet til graduering, havde en kort pause til at gøre sig klar. Først var der hele 2 bevæbnede kompetencegradueringer i ken-jutsu 1 og kotachi 2, hvorefter graduanterne blev kaldt på gulvet en efter en, så de samlet i TG-grupper, foran Kimu Sensei, kunne vise om sæsonens bestræbelser have båret frugt. Gradueringen sker naturligvis inden for det lærte pensum, men får altid en ekstra dimension, så graduanterne skal vise en teknik eller sammensætning af teknikker, der ikke fremgår af deres pensum, det kaldes også for ”ud af boksen” og er naturligvis for at ligge et ekstra pres på, men også for at øge selvtilliden og kreativiteten og dermed også den efterfølgende succesfølelse, da det som hovedregel går godt – ”Du kan meget mere end du selv og andre påbyder, at du kan”. Både kompetencedelen og den almindelige graduering forløb rigtig godt og det var en altid glad Kimu Sensei der efterfølgende kunne lukke stævnet ved at annoncere alle de nye gradueringer, hvor alle indstillede havde bestået – TILLYKKE.
Et nyt stævnekoncept er blevet afprøvet og de positive tilbagemeldinger fra lokalskolerne og eleverne selv vil ingen ende tage, så det må siges at det har været en succes, som har sat standarden for de kommende stævner. Hermed ikke sagt at der ikke kommer fremtidige ændringer – Shindenkan er i evig udvikling og kan noget forbedres eller optimeres, så bliver det gjort. Alle Shindenkanere, deres familier, venner og støtter ønskes en rigtig glædelig Jul og et godt og lykkebringende Nytår.