På en kold februar aften var der nogle Shindenkanere, som spærrede øjnene lidt ekstra op, ikke fordi træningen havde være ekstraordinær, mere fordi de havde fået stukket en invitation i hånden. Nu er en invitation til et arrangement eller kursus ikke en sjældenhed i Shindenkan, men denne invitation var noget helt særligt og ordene ”Per invitation only”, som fremgik af invitationen, understregede netop dette. Den helt særlige invitation var til RRCAMPL1. RRCAMP’s er efterhånden et velafprøvet koncept i Shindenkan skabt af Kimu Sensei for snart 10 år siden, men hovedsageligt forbeholdt elever i de øverste grader i Shindenkan. I løbet af de sidste par år har RRCAMPL1 været på pilotstadiet, men nu endeligt fastlagt i en struktur, der passer ind i de nyeste koncepter og management værktøjer, der er rullet ud i Shindenkan organisationen af Kimu Sensei. RRCAMpL1 er for bidragsyderne og platformen til dem, som vil gøre en forskel både lokalt, men også nationalt fra graden 5. kyu og op.
En tidlig lørdag morgen ved Gl. Hareskov skole samledes en lille flok Shindenkanere – de få 18 udvalgte som var inviteret til RRCAMPL1. Hovedparten var lokale chefinstruktører og holdinstruktører, men også bestyrelsesmedlemmer, som gør noget ud over det forventelige. Filosofien i Shindenkan er, at bidrager man, får man også indsigt og magt, hvilket er en af hjørnestenene i Kimu Senseis empowerment strategi. Efter nogen besværligheder fik de adgang til biblioteket som er selvbetjeningsadgang, som også rummer et stort møderum, der skulle danne rammen om 10 timers RRCAMP. Spændingen prægede stemningen mens der blev varmet op med frisklavet instant kaffe og frisksmurt brød fra Føtex bageren i det lille tekøkken udenfor indgangen til mødelokalet J. Den første forventningsafstemning og røverhistorier var i gang, da Jens Hanshi-dai endelig og kun med en smule forsinkelse kunne byde indenfor, hvor Kimu Sensei lagde ud med at byde velkommen og spørge ind til, hvad deltagerne havde af forventninger til dagen, men også hvorfor de mente, at netop de var blevet inviteret? Dagens første debat var i gang og deltagerne fik lov at diskutere emnet i grupper. Konklusionerne var mangfoldige, men fælles var at deltagerne jo rent faktisk gjorde en forskel lokalt, de vil det frivillige og ulønnede arbejde og vil gerne gå forrest i arbejdet med Shindenkans værdisæt, som vi alle værner om og læner os op af både på stille dage, men også i stormvejr.
Hele setup’et var planlagt af Kimu Sensei, som ugen forinden havde medbragt stregtegningerne til RRCAMPL4, hvor deltagerne på denne fik til opgave at fylde indhold på, som så kunne præsenteres til RRCAMPL1. På denne vis blev viden overdraget gennem de forskellige ledelseslag, som er i Shindenkan fra udøver til udøver fra kompetence lag til kompetence lag. Hvordan er Shindenkan skruet sammen? hvorledes er strukturerne? funktionerne og hvilke processer fungerer i Shindenkan? var blandt de første emner på agendaen efter Kimu Sensei havde indledt og sat scenen, og Jens Hanshi-dai som primær instruktør tog over. Deltagerne lyttede intenst, da de blev taget igennem Shindenkans 50 årige historie lige fra den spæde start, tilbage i 1965 da Soké Sensei Tonegawa kom til Danmark fra Japan, både som forretningsdrivende, men også udsending af Shukumine og Gensei-ryu karate-do. Både Kimu Sensei og Jens Hanshi-dai har været med i rigtig mange år og kunne underbygge den faktuelle historie og kronologi med anekdoter og vidneberetninger fra deres første år med karate i Danmark, og hvordan karate miljøet var den gang. Søren Renshi og Kjeld Renshi-dai, som også har mange år på bagen i dansk karate kunne ligeledes supplere med historier fra den gang, som både var sjove, men også tankevækkende, da alt ikke var lige rosenrødt og til tider præget af værtshusstemning, da deltagerne erfarede, at der den gang var adskillige højtstående karatefolk som både havde alkoholproblemer, men også til tider var på kant med loven!
Heldigvis har det aldrig været et problem i Shindenkan, hvilket de 50 års historie vidner om. Der har været skoler som er lukket ned, og senere genopstået når behovet og grundlaget har været der, men siden Kimu Sensei kom til som leder, er det kun gået en vej og det er opad mod den store, populære og veldrevne Shindenkan organisation som vi kender i dag med plads til alle – elite som motionist, og nu med strukturer og funktioner som er tilpasset den altid dynamiske verden vi lever i. Derfor var næste lektion skabt til at klæde bidragsyderne på, så de er i stand til at gå forrest som rollemodeller i lokalskolerne, men selvfølgelig også nationalt. De bliver klædt på både som ledere, men også udøvere, med højt kompetenceniveau. Jens Hanshi-dai, suppleret af Søren Renshi, forklarede derfor om strukturen og ledelseslagene i Shindenkan og hvordan den bør være, og hænger sammen, i en kompetenceafhængig organisation, som stadig skal fungere under de frie demokratiske processer, som folkeoplysningsloven kræver det. Der blev lyttet intenst og stillet gode afklarende spørgsmål fra deltagerne, som var yderst engagerede og nikkede anerkendende til den viden de fik indsigt i. Budskabet var ikke til at tage fejl af og vidnede om hvorfor Shindenkan stadig eksisterer og mere velsmurt end nogensinde før. Kimu Sensei har som leder og den eneste konstante kraft formået undervejs at tilpasse processerne, strukturerne og ledelsesværktøjerne så de til enhver tid har passet til organisationen, dets udøvere og demokratiet i dansk foreningsliv.
RRCAMP står får Ryugi og Ryuha, så derfor var der naturligvis også planlagt et fysisk indslag omkring middagstid, hvor alle deltagerne inklusive instruktørerne gik til den gamle gymnastiksal, hvor en del af Shindenkans testprogram skulle afprøves. Formålet var naturligvis både at teste deltagerne, hvor de er rent fysisk, når de pludselig skal performe under pres, men også at introducere dem til de forskellige test, så de er klædt på til at kunne udføre dem lokalt, som også chefinstruktøren kan det. Dermed kan de også sparre med chefinstruktøren, hvis denne pludselig skulle ”glemme” det, så det bliver vedligeholdt lokalt J. På denne måde er det empowerment og vidensdeling til de næste i rækken, som er med til at sikre standarden. Først blev der i samlet flok, ledt an af Martin Renshi, udført en KataFit 5S som opvarmning til den efterfølgende bip test eller for et par deltagernes vedkommende step test. Gennem årene er Shindenkans testprogram også blevet tilpasset både tidens trends, men også udøverne, som afspejler den danske befolkning, med de skader og andre skavanker, der kommer med tiden. Kimu Sensei har skabt katafit i ShieldKISS projektet, som har afløst de meget gamle militære bronze, sølv og guldcirkler, der jo ikke ligefrem var skadesforbyggende og ej heller understøttede Yakami Shinsei-ryu på den vis som KataFit gør. Ud over katafit skal man til fysiske test også vise, at man vedligeholder kondien, som er udtrykt gennem konditallet. En god kondition betyder, at man har fysisk overskud og kan klare de øvrige stoptest, der er i et gradueringsforløb herunder frikamp og stamina pudetest. Så at vedligeholde konditionen er hjælp til selvhjælp J. Resultatet af testen var slet ikke så skidt, hvilket understreger at Shindenkans rollemodeller formår at holde grundformen hen over vinteren, så de altid er klar til fysiske test J. Som rollemodel kan man jo ikke forlange noget af eleverne, man ikke selv kan udføre!
Inden dagens sidste lektioner som omhandlede trin 1-5, var det tid til frokost, almen socialisering og kaffe. Jens Hanshi dai underholdte med det man kan kalde Shindenkans management struktur – trin 1-5 i de næste 4 timer. Her fik deltagerne hele baggrunden og historien bag og Kimu Senseis tanker med trin 1-5, som netop er rullet ud over de sidste 1-2 år startende med progression efter indsats. Gennem de 50 års Shindenkan historie har der været lanceret forskellige tiltag, som har været banebrydende i dansk foreningsliv og forsøgt kopieret landet over – det er projekter og koncepter som Jokokidz/jokoteens konceptet, jokoculture (integrationsprojekt) og senest også POMW, som blev Internationalt anerkendt. Kimu Sensei har dog også erfaret at Shindenkans ledere og udøvere også afspejler samfundet og menneskets livscyklus med op og nedture, omend de bliver klædt godt på mentalt gennem uddannelsen i Yakami Shinsei-ryu. Som den eneste konstante ledelseskraft gennem årene måtte han derfor også tage højde for dette. Tanken med trin 1-5 er at det både skal være nemmere og mere overskueligt at være udøver, men også daglig driftsledelse i en struktur, således alle har mere tid til det vi elsker – Yakami Shinsei-ryu. Kimu Sensei har altid sagt ”Bare fordi det er frivilligt og ulønnet, behøves det ikke være ineffektivt og besværligt”. Med dette i baghovedet samt års feedback og erfaring har Kimu Sensei skabt trin 1-5, som har til formål netop at gøre det frivillige og ulønnede lederarbejde i Shindenkan effektivt og ressource minimerende, men også at det kan fungere under svingende livscyklusser. Resultatet er blevet meget synligt ude i skolerne, hvor bl.a. de nye roll-ups med kursusoversigten og årshjulet er med til at synliggøre den nye effektive og gennemskuelige struktur alle kan arbejde efter. Det nyligt afholdte Xmas stævne, hvor også de nye værktøjer og struktur lå bag høstede roser i lange baner, som ikke er hørt tidligere i Shindenkans 50-årige historie, hvilket vidner om effekten af Kimu Sensei øje for ledelse og management.
Godt fyldte på den mentale ballast tank var det en flok trætte deltagere, der kunne tage hjem til familien og bruge søndag aften til at fordøje både maden og dagens indtryk inden hverdagen igen startede ude i lokalskolerne, men denne gang med en større forståelse for de store sammenhænge.