Vis hvad du kan (og det er meget mere end du selv, og andre påbyder dig)

Sommerstævne tid igen! Det betyder at sommerferien er lige om hjørnet, og nu skal den sidste indsats lægges oven på al den indsats der er leveret i hele sæsonen, på vejen frem mod en fantastisk graduering. Eller på vej mod en fantastisk tilfredsstillende og udfordrende afslutning på sæsonen. Ferie føles så meget bedre efter en god indsats 🙂

Og dette sommerstævne er for fuld udblæsning! Vejret er fantastisk, lokalet og forberedelserne er toptrimmede, og der er masser af gode træningskammerater og venner. Og Shindenkans venner har kage med til pausen!

De første ivrige stævnedeltagere begynder at ankomme en time før stævnestart, ½ time før indcheckningen begynder. Der er helt klart forventning, glæde, og en smule nervøsitet.

I løbet af den kommende time, kommer alle indenfor, får skiftet til gi og bliver klar, så 10:25 står vi linet op klar til starten kl. 10:30 sharp.

Traditionen tro byder Kimu Sensei velkommen, og sætter scenen. For på dette stævne er der mange indstillet til graduering, også til de højere grader – helt op til sort bælte, Densho grad (de ældgamle grader).

Kimu Sensei byder alle, og specielt de ny elever, velkommen. Han fortæller om den rejse de graduerings indstillede allerede har været på, i deres forudgående forberedelser. Især deltagerne til de højere grader, der på nuværende tidspunkt har været igennem hovedparten af deres 7-10 stopprøver inden hele gradueringen er gennemført. (Se artikel om Brun- og Sortbæltestævne)

Stævnechefen giver praktiske oplysninger, lægeteamet bliver introduceret, og master motivator fører an i Shindenkan sangen med sin smukke baryton, og så er det eller i gang.

Jens Hanshi-dai fører an gennem opvarmning, hvorefter alle bliver inddelt i 2 grupper, med kompetence kurser i den ene del af hallen. I den anden halvdel af hallen, inddeles i grupper efter grad, og så går det ellers bare derudad.

For begyndere og de lavere grader, bliver der trænet serier. Delelementer taget fra avancerede Katas, som eleverne ikke nødvendigvis på forhånd har kendskab til. De bliver først trænet som Kihon, basisøvelser stående og gående. Afhængig af grad/bæltefarve og erfaring laver man i gruppen 2, 3, eller endnu flere øvelser fra serien, så alle bliver rigeligt udfordret. Kendskab til teknikkerne og rutine i dem bliver bygget op trin for trin, hvorefter hastighed og intensitet bliver lagt ovenpå.

Med basis veletableret, bliver teknikkerne sat sammen i Shiho (teknik i 4 retninger) med vendinger, og fokus – igen opbygget trin for trin og med antallet af teknikker tilpasset til elevernes erfaring.

Det er den skolede tilgang, hvor der indlæres trin for trin, der bygger ovenpå hinanden. Her under Shiho, bygger vi direkte videre på basis.

Det kræver koncentration og fokus, så man fanger teknikkerne og får dem udført som de blev demonstreret, får testet om man har styr på det, eller om der skal forbedres nu og her.

Det er tydeligt, at det faktisk er for alle – i hvert fald er der JokoKidz (6-12 år), JokoTeens (13-14 år) og voksne (15-??år) i flere grupper, der giver den gas. De har koncentration malet i ansigtet, tungen i mundvigen, og ind imellem et kæmpe smil, når teknikken sidder – både deres egen, men også deres træningsmakkers.

Ved at kigge på de 3 grupper skiftevis, kan man se hvordan de, i alle størrelser, på hver deres niveau gør deres bedste, og vokser undervejs. Det giver en fantastisk stemning og et læringsmiljø, hvor alle kan meget mere end de troede. Og en indstilling, hvor de teknikker der ikke virker perfekt, er en fantastisk mulighed for at lære mere og blive bedre.

De udstråler bare at det her, det kan jeg! Og kan jeg det ikke nu, så kan jeg det lige om lidt 🙂

I den anden del af hallen bliver der gennemført OBC kompetence certificering. Shindenkan er flersporet, med mange kompetencer, bevæbnet som ubevæbnet, distance som nærkamp. Hvis den viden skal blive ved med at være levende, og til gavn for alle, skal den naturligvis vedligeholdes. Det sker på de lokale og nationale OBC træninger, og NKT repetitioner. Og i dag gennemføres endelig, efter en ufrivillig Corona pause, de årlige recertificeringer i kurserne, der er det endelige skridt i sikringen af kompetencer, og en forudsætning for graduering – altså at man har vedligeholdt sin viden og kompetence.

I løbet af lektionerne bliver der trænet og testet i vores omfattende kursuskompetencer: – Jujutsu (faldtræning, kast, led låse og gulvkamp)

 • Task Fighting (fri kamp på forskellige niveauer)
 • Shiatsu (Japansk trykpunkts massage)
 • Tai Chi (Kinesisk kampsystem)
 • Kenjutsu (Sværd)
 • Kotachi (Kort sværd)
 • Jo (Stav)
 • Iaijutsu (Hurtigtræk med sværd)
 • ShindenFight (Fri kamp ”ultimate”)
 • Shakuasei (Tai-chi, Hsingi og Pakua – Kinesiske kampsystemer overleveret via vores Japanske Stormester SST og Kimu Sensei fra den kinesiske kampkunst stormester Shakuasei)

Det er en stor mundfuld at lære, overskue, anvende og vedligeholde. Men som i den anden ende af salen, bygger viden her oven på hinanden i en pyramide af kompetence. Med en solid basis i Karate, og en forståelse af sammenhængen, og princippet med konstant at bygge videre på kendt viden, OG en god repetition igennem OBC og NKT, motiveret med bæltegrader – er det muligt at vedligeholde vores 1.000 årige kampsports- og kampkunstarv.

Det kan man tydeligt se på den træningsglæde, vilje og kampgejst der bliver lagt for dagen. Der er mange gode flotte og veludførte teknikker, og det bliver bare ved og ved, i et sandt festfyrværkeri af teknikker fra hele Shindenkans kompetence palette, i hele stævnets varighed.

Undervejs i stævnet er der et par korte pauser, og så den mindeværdige kagepause, hvor kager bagt til støtte for Shindenkans venner, sælges til deltagerne. Det er specielt et hit hos JokoKidz, men vi har jo alle været børn engang, og vi voksne må altså også godt være med når der er fest 🙂 og Shindenkan samvær, hygge og superstemning.

Med ny energi, og tanket op med vand igen, var næste step i den første del af hallen kumite – frikamp. Efter Basis (indlæring stående og gående) og Shiho (4 retninger) skal teknikkerne afprøves med en modstander. Her skal der tages hensyn til afstand og timing, og ikke mindst at passe på sig selv, med forskellige modstandere (træningskammerater :-)) og i forskellige hastigheder og intensiteter. Det er endnu et lag af læring og anvendelse der bygger ovenpå. Sidste step er kumite med 2 modstandere, hvor der nu bliver angrebet både forfra og bagfra. Det lyder ikke som meget at holde styr på, men konstant indlæring med løbende korrektioner, der bygger videre på det forudgående i flere niveauer, og nu testes af modstandere i stigende hastighed og intensitet, samtidig med at træthed, både fysisk som mental, begynder at vise sig, kan være udfordrende. Super tilfredsstillende, men udfordrende 🙂

Ja, de er pressede, og får lov til at vise alt hvad de kan! Og det foregår i en fantastisk stemning og god ånd, hvor man kan gøre sit bedste, fejle, sige pyt, rette eller få hjælp til at rette, prøve igen og lykkedes. Hvor man lærer af hinanden, og med hinanden. Det er en sand fest. Og vi ved jo at ingen nogensinde er blevet bedre til noget, uden at lave masser af fejl undervejs, for så at lære af dem, og prøve igen.

Det er et eksempel på hvordan Shindenkans læringscirkler anvendes. Træning i grupper opdelt efter erfaring, hvor man kan lade sig inspirere af de mere erfarne grupper der træner samtidig ved siden af. Samtidig trækker en ledende instruktør en rød tråd igennem træningen og hjælper de enkelte grupper med ros, inspiration og vejledning.

Efter træningslektionerne kommer gradueringssessionen. Her er deltagerne fra Kotachi og Jo kompetencekurserne på gulvet for at vise deres kunnen, og de gør det alle sammen rigtig godt.

Helt usædvanligt erklærer Kimu Sensei herefter at han allerede har set alt han skulle se til gradueringssessionen i løbet af selve træningsstævnet, da deltagerne er blevet udfordret langt udover deres pensumkrav, og alle har taget handsken op, og vist hvor meget de kan. De har vist et ualmindeligt højt kompetenceniveau, og Kimu Sensei er ovenud tilfreds med dem. Sådan!

Det sidste der så udestår, er stopprøven stamina test, for de øvede graduanter. Dem der er til Brun og sortbæltegradueringer. Stopprøven, hvor man skal vise hvor meget man vil!

Og de har alle sammen været på en lang rejse for at nå hertil. De har allerede vist stor vedholdenhed, selvdisciplin og vilje. De har alle trænet i en længere årrække, fra 5 – 15 år, og har holdt fast og prioriteret træningen, det fede samvær, og holdt fast igennem Corona perioden. De har alle deltaget på Honbu pensumtræninger, kurser, lokal OBC og NKT, National OBC og NKT, Brunbælte træning, sortbæltetræning, og undervejs har de arbejdet sig igennem de udfordringer der ofte opstår. De har indgået i et gradueringsforløb over de sidste 6-12 måneder med forberedelse til Fysiske tests, Ryugi test (Skriftlig og mundtlig), Ryuha test, OBC test, Shiai test, rollemodels test gennem undervisning, og for enkelte, Skriftlig tese, Sommerstævne bunden undervisningsrolle og ekstraordinær rollemodel med Ayame Guld for anden gang.

Eller sagt på en anden måde: De har dygtiggjort sig gennem lokaltræning og Honbu pensumtræning og kurser, hvor de igennem lang tid, trin for trin har opbygget deres viden. Samtidig har de vedligeholdt deres allerede opbyggede viden, så den ikke gik tabt. Og endelig har de tilvalgt et gradueringsforløb, hvor de klogt har trænet op over længere tid til de var optimalt klar til testen.

Og hele tiden er de blevet støttet og hjulpet af

 • Shindenkans pensum, der opbygger trin for trin
 • Shindenkans fysiske træning, der opbygger trin for trin igennem MBH, KataFIT og SKK
 • Shindenkans mentale træning, der opbygger indstilling, fra selvtillid til selvværd
 • Shindenkans instruktører og træningskammerater, og det gode træningsmiljø

Med al den hjælp og vejledning, kan alle faktisk gøre det! Alle der vil, fordi så langt kommer man ikke uden at yde en kæmpe indsats!

Graduanterne gør sig klar til stopprøvetesten, og alle tilskuere og familie og venner samler sig omkring for at heppe og støtte. Og derefter er det fuld gas! Først med hænderne, hvor der skal slåes på puden indtil Kimu Sensei siger stop. Det skal vises kampvilje og indstilling, og alle går til makronerne.

Efter en kort pause, skal der sparkes på puden! Igen indtil Kimu Sensei siger stop. Og igen med vilje og kampånd, hvor man viser hvad man kan.

Og så er opvarmningen overstået! Der er en kort pause, hvorefter der skal både slåes og sparkes – FULD GAS – indtil Kimu Sensei siger stop. Og denne gang varer det længere. Det varer indtil alle har vist at de vil, og at de har givet sig fuldt ud, så der skal bare gåes til makronerne!

Og der bliver gået til makronerne. Rekorden på over 15 minutter blev ikke slået, men der er imponerende indsats fra alle. Det er ikke for meget at sige at graduanterne giver 100%-150% af hvad de har i sig, og det er godt nok imponerende og en klapsalve værd.

Nu tror du måske fejlagtigt at de er BATMAN og SUPERWOMAN, men der er de ikke!

ALLE kan blive brun- og sortbælte i vores flersporede kampsportssystem!

De er ganske almindelige drenge og piger, mænd og kvinder, der VIL, og har holdt fast.

Alle der vil, og vedholdende træner og tager kampen op med sig selv og overvinder sig selv kan.

DU kan også, hvis du vil 🙂

Du skal bare tage det et skridt af gangen, en dag af gangen, et bælte af gangen – og nyde rejsen.

Man skal fejre sine helte og rollemodeller!

Derfor er det sidste punkt på dagen at fejre graduanterne igennem gradueringsceremonien. Både for kompetence kurser, for OBS certificeringer, som for ny bæltegrader og streger, farvede som sorte, traditionelle grader som ældgamle densho grader.

Deltagerne har i lang tid trænet op til dette stævne, til denne graduering. De har vist sig som vedholdende, og udholdende, og de har holdt fast i deres viden, kunnen og sig selv helt frem til dette sommerstævne 2022. Og det er i sandhed en fest, og en værdig afslutning på sæsonen.

Tillykke til alle – deltagere som graduanter.

Og nu ser vi fremad mod sæson 2022-2023, hvor vi skal videre på rejsen, og hvor vi skal have en masse ny elever / træningskammerater / venner med på rejsen. Så tag din mor, onkel, fætter, kollega, klassekammerat, bedste veninde – anyone – med til en prøvetime, for hos os er Karate for alle.

Kategorier
Shindenkan Arkiv

Game Education - Lensfyrste

Glæd jer - det kommer snart

Game Education - SamuraiViking officers

SamuraiViking officers – Som generalen og militærstrategen Sun Tsu sagde; “He will win who knows when to fight and when not to fight, and Victorious warriors win first and then go to war, while defeated warriors go to war first and then seek to win.”

Glæd jer – det kommer snart

Forbundsformænd, kronologisk siden 1988

login