Turn-arounds – fra hvid til alle regnbuens farver, men brun og sort er drømmen for de fleste!

Af Kimu Sensei, Kaicho, Sodenke Sensei GGM. Chefinstruktør Shindenkan Honbu-dojo. Leder af Shindenkan Kompetence- og Udviklingscenter. Demokratisk valgt formand SOPORG & SOPORG Executive Commitee

Hvis man ser bort fra de offentlige artikler på hjemmesiden omkring nye YSK og BKK sort- og brunbælte gradueringer, har jeg ikke skrevet en offentlig artikel siden maj 2018. Jeg har dog altid været særdeles aktiv hos medlemmerne under Coronakrisen med nyhedsbreve, da mit fokus har været her i en turbulent og ny overgangstid. Den eksterne kommunikation er primært forbeholdt den politisk demokratiske valgte forbundsledelse. Ordsproget ”for mange kokke fordærver maden” kan hurtigt kan blive en realitet, i stedet for høflige indspark. Og måske er dette også meget godt, da jeg har for vane at skrive tingene som de er, måske ikke altid politisk poleret korrekt, – og gerne uddybende og dermed langt :-). Men efter en dejlig normal sommerferie, trods Corona stadig er til stede i samfundet, føler jeg det er på sin plads at dele min glæde og forventninger til den kommende sæson 2022-2023. Jeg håber at medlemmerne har overskud og tid til at læse artiklen, efter en dejlig lang sommerferie. Men også efter en udfordrende, men livsnødvendig omstruktureringsproces forstærket af en Coronakrise, som har bragt uventede maskefald siden 2017. En Turn-around proces vil altid skabe forandringer, og det er ikke alle som kan lide ændringer, hvis man skal ændre sig selv. Tak! Og rigtig god fornøjelse!

Ja, ja – 1.000 år, 55 år og japansk kulturtradition og arv, – men brun- og sort bælte er stadig drømmen for MIG!

Når du træder ind i en Shindenkan kampsports dojo som nyindmeldt medlem, er det normalt at have drømmen og målet om det sorte bælte, og før det; Det brune bælte. Og det er absolut en realistisk mulighed. Men betyder bæltegraderne mest for dig, i stedet for kompetenceudvikling og personlig udvikling igennem dit selvværd og selvtillid for alle aldersgrupper, så er Shindenkan ikke det optimale træningssted for dig.

I Shindenkan er det normalt med 9-12 års træning til det første sorte bælte af 1.dan og 5-7 år til det første brune bælte af 3.kyu. Hos vores kampsports konkurrenter, er det tilsvarende 3-5 år til første sorte bælte og 2-3 år til første eller andet brune bælte.

I Shindenkan hylder vi mangfoldighed, sammenhold, gensidig respekt og accept af hinanden med en god jovial tone og adfærd. Det er derfor at mange familier – flere generationer træner samtidig, forskudt eller hele livet på forskellige tidspunkter af deres livscyklus. Vi har derfor hele familier som er sortbælter, brunbælter, både sort og brunbælter, farvede bælter, – ja alle regnbuens farver. Og det er vi rigtig stolte af!

Det tager længere tid med bæltegraderne i Shindenkan organisationen, ganske enkelt fordi der er meget stor forskel på kompetence- og forståelsesindholdet i kampsportsflasken du får med dig hjem. I Shindenkan får du en hel og komplet kampsports uddannelse, hvor du oftest hos vores kampsportskonkurrenter får et enkel fag; Dansk, Engelsk, Historie, Matematik, Religion osv. I Shindenkan lærer og træner du alle enkeltfagene som én helhed, – ligesom livet også er én helhed. På denne måde lærer du nyt hele tiden og kommer aldrig til at kede dig.

Det er ikke Shindenkan organisationen, som har opfundet denne træningsstruktur. Yakami Shinsei-ryu, er et træningssystem som er et flersporet japansk kampsportssystem, som er mere end 1.000 år gammelt. Yakami Shinsei-ryu er derfor altid blevet trænet og undervist, som en flersporet helhed, ligesom livet er det.

I dag er undervisningsformen dog blevet tilpasset det travle moderne samfund, som også afspejler sig i Shindenkans motto; Plads til alle, Eliten som motionisten og alle livets cyklusser. Derfor er der både træning og undervisning lokalt som nationalt. Det afhænger af din bæltegrad og stigende flersporede kompetencer og forståelse. Som tommelfingerregel efter nogle år, vil udgangspunktet være ca. 80 % lokal og 20 % national træning. Det betyder at du som medlem af Shindenkan altid vil opnå de bedst tilgængelige instruktører, inspirere og opbygge venskaber på tværs af foreningerne og altid udvikle dig i dit eget tempo og motivation.

Det er ikke nødvendigt for 90+ % af alle Shindenkans medlemmer også at have et dyrt fitnesscenter abonnement ved siden af deres træning i Shindenkan. KataFIT og SKK – StretchKiKata er nemlig en integreret del af hver træningslektion lokal som nationalt. KataFIT og SKK er baseret på den 1.000-årige Sundhed- og helseværktøjskasse fra Japans elite samuraikrigere, som er tilpasset til fredstid til det moderne samfund. Shindenkanere træner derfor både kardio (kondition), funktionel styrke- og udstrækningstræning, skalerbart og tilpasset alle medlemmernes forskellige kompetence-, alders- og ambitionsniveauer. Men der er ingen tvivl om, at du træner optimalt, effektivt, sikkert og trygt i Shindenkan, og dette tydeligt kan ses og mærkes med øget velvære på din krop, psykisk og mentalt. Nogle synes det er pinligt at omtale det, – men humor skal der til og for at sige det som det er – alle Shindenkanere er bare rigtig ”Shindenkan lækre” :-).

De ændrede samfundsstrømninger hvert årti, – er det godt eller skidt – og for hvem?
Alt I Shindenkan er siden 1967 baseret på frivillige og ulønnede kernekræfter. Shindenkan har fra sin etablering insisteret på, at alt foreningsarbejde skal være ulønnet og frivilligt under den demokratiske paraply med værdierne; ordentlighed, redelighed, Sportsman Ship og uselviskhed.

Dette koncept er ganske usædvanligt i dagens moderne samfund, hvor de store idrætshovedorganisationer direkte opfordre til B-skat lønnede instruktører og bestyrelser, da dette er tidens ånd. Dette skaber en klar motiveringsstruktur som dagens samfund kan forstå og forholde sig til.

Men sådan er det ikke i Shindenkan! – og til vores kæmpe overraskelse er dette løbende blevet mødt med mistænksomhed, da vi dermed ”stikker ud”. Dette er især sket det sidste årti. Om der ligefrem er en sammenhæng som beskrevet i flere kronikker i de danske aviser, juli 2022, vil jeg lade op til læseren af vurdere;

”Konsekvensen af skamfølelse er at den har adfærdsregulerende funktion, at det afholder folk fra at overtræde et samfunds moralske kodeks. Både følelsen og adfærdsreguleringen synes dog vigende i det politiske liv over årene. Meget, vi ser i det politiske liv i dag, får Watergate til at fremstå som en svunden idyl. Men tilsyneladende tiltrækkes vælgerne i vor tid ligefrem af decideret skamløse narcissistiske Machiavellisme ledertyper. Nu må vi se, om det indvarsler, at vi er på den anden side af en epoke med skamløshed i høj kurs, om et »skamløshedens årti« så småt ligger bag os, eller om det bliver værre endnu”

Vi må derfor også erkende, at denne model har været udfordret i perioder 🙂

Vi har måtte kombinere de ca. 95 % demokratisk valgte foreningsledere, som bidrager varieret og ad hoc når det passer ind i deres liv, med de ca. 5 % demokratisk valgte foreningsledere, som bidrager konstant. Behovene i Shindenkan er jo konstante, og ligesom livet ikke bare kan sættes på ”hold”.

Omkring de 80 % af ”de 95%” bidrager typisk 1 måned op til 2-3 år. De resterende 20% af ”de 95 %” er brændende ildsjæle med høj stamina, og derfor bidrager end del i mere end 10+ år. Men det ændrer stadig ikke fakta, at der stadig kun er to konstante kernekræfter siden 1988, som derved skaber den ulige arbejdsfordeling med de 5 % som udfører 70 % af alt arbejdet i snart 35 år.

I en flersporet kompetenceorganisation som Shindenkan, der har eksisteret i Danmark siden 1967, kan det ikke være anderledes. Især hvis værdisæt, kompetenceniveau og det brændende ønske om at gøre en forskel for andre, sig selv, som lokal – som nationalsamfundet, skal opretholdes. Nogle må gå forrest og turde agere som rollemodeller på uselvisk basis. Og dermed sikre fremtidens Shindenkan baseret på kompetencer, ordentlighed, redelighed og Sportsman Ship – for de nuværende og fremtidens generationer.

Det er generalforsamlingsbesluttet siden 1967/1988, at Shindenkans løbende driftsoverskud i stigende grad, skal investeres til de medlemmer som gerne vil progressere efter den fælles pensumhåndbog, gældende for alle. Det er en Win-Win, da en kompetenceorganisation ikke kan fungere uden de rette kompetencer – instruktører som kan undervise flersporet kompetent efter den fælles pensumhåndbog til alle grader. Her er Shindenkan nationalt som international helt unik, da Shindenkan råder over lokale som nationale til internationale instruktører, som kan undervise lige fra 10.kyu, hvidt bælte til 10.dan, stormester. Det er der ikke mange internationale anerkendte kampsportsorganisationer i verden som kan.

Men – når blot to gennemgående kernekræfter konstant udfører mere end 70 % af alt foreningsarbejdet siden 1988, er der også flere af den i kronikkerne aviserne beskrevne specielle mennesketyper, som har konkluderet, at dette også gør Shindenkan særdeles sårbare. Hvis du vil eliminere og skade en velestimeret gammel kampsportskonkurrent, skal du blot eliminere – med alle tilgængelige midler uden moralske grænser og stopklodser – de to kernekræfter. Dermed fjernes 70 % af arbejdsressourcerne og hele hovedkompetencen. Dette vil med stor sandsynlighed lukke Shindenkan efter 55+ år.

Fra 1967-2017 blev dette aldrig forsøgt. Men i den sidste livsnødvendige Turn-around – rekonstruktion fra 2017-2022, blev dette forsøgt af både interne som eksterne kræfter. Alle som i årevis var gået fuldstændig i stå, men som alle havde krævet og modtaget allermest hjælp og støtte 24-7 igennem årtier eller mange år. Men usædvanligt og indbyrdes ufrivilligt som processen skred frem, blev det afdækket, at de i årevis under radaren havde modarbejdede al forandring, udvikling, og desværre beriget sig selv skjult på forskellige niveauer. Det var absolut ikke rart, at dette uventet og pludselig kom for dagen med 200 km/t. Især da vi alle troede, at disse heldigvis få, var vores kammerater og venner igennem mange år.

Det var derfor rigtig godt og absolut livsnødvendigt, set i bagklogskabens ulidelige klarhed, at denne oprydning fandt sted.

Vi træner et kulturhistorisk unikt flersporet kompetencesystem fra Japan og inklusiv unikke kinesiske historiske kompetencer
Bæltegrader måles internationalt med forskellige farver bælter. KYU for de farvede bælter og DAN for de sorte bælter. Før 2.verdenskrig var der stort set kun; Hvidt, brunt og sort bælte. Men efter 2.verdenskrig var Japan besat af 3-400.000 soldater fra hele verden på 2-3 års rotationsbasis over rigtig mange år. Da Japans nye amerikanske grundlov fra 1947 var pacifistisk, skulle alle disse vestlige soldater have noget at lave udenfor 8-16 kontortiden.

Det blev grundstenen til udbredelsen af japansk kampsport over hele verden, hvor tilrejsende japanske instruktører løbende på træningslejre højnede kompetencestandarden endnu mere. Kulturforskelle gjorde dog, at de flersporede oprindelige japanske systemer, blev opsplittet i flere simple enkeltsporede puslespilbrikker. Det var langt mere overskueligt for et publikum som normalt havde primær fokus på bæltegrader for en periode på 2-3 år. Men dette passede dog også de japanske topinstruktører rigtig godt. Da de dermed sikrede at alle udenfor Japan kun trænede enkeltsporede systemer, og derfor aldrig kunne opnå samme flersporede kompetenceniveau som japanerne. Det var en win-win for alle parter :-).

Det er derfor helt unikt, at vi – Shindenkan, kan tilbyde at træne en flersporet japansk kulturtradition i Danmark efter det oprindelige samlede system, som det er blevet trænet i Japan i mere end 1.000 år. Men denne ældgamle japanske kulturtradition sætter derfor også andre krav til din primære motivation ift. enkeltsporede kampsport, og det synes vi er superbelejligt, nemt og top privilegeret! :-).

Det er sikkert ikke gået læserens opmærksomhed forbi, at de trænende flersporede Shindenkan medlemmer ikke opnår de samme bæltegrader i samme tempo, som hovedparten af vores konkurrenters enkeltsporede bæltegrader, set over tid. De fleste kan sagtens forstå dette, da det er logisk at enkeltsporet kampsport stiller langt færre krav end til flersporet kulturhistorisk kampsport; Enkeltfag ift. fuld uddannelse.

Men det er ikke alle udestående som kan forstå, at bæltegrader efter KYU-DAN måleenheden, slet ikke er udtryk for de samme kompetencer eller kompetenceniveau. Det kan læseren godt forstå nu efter ovenstående historiske gennemgang, men en udestående som søde tante Oda kan normalt ikke. Så hvis det er tante Oda´s anerkendelse du søger, så vil du blive maksimalt udfordret :-).

Vi er et officielt anerkendt system fra absolut øverste hylde i Japan og Danmark
Fakta er, at der er INGEN international, national eller lokal minimums kompetence standardiseringsniveau for KYU-DAN grader. Det er som vinden blæser og efter de moralske samfundsstrømninger som til enhver tid eksisterer. Det skaber et slaraffenland for mennesketyper der ingen moralske skrupler, selvindsigt eller selverkendelse over egen formåen, besidder, eller så er de bare komplet ligeglade. Det betyder at enhver kan etablere sit eget lokale landsby gadekærs kampsportssystem og kompetencestandard indenfor bæltegraderne KYU-DAN. Basisk set kan enhver lokal landsbyhelt købe et sort bælte og sætte 10 streger på.

Men – dette kan dog KUN ske udenfor Japan. I Japan skal alle kampsportssystemer som ønsker officiel anerkendelse, registreres officielt.

Dette kan ske igennem flere niveauer; Højeste er i kultur og sport ministeriet, og laveste er de 47 præfekturer (Amter) og 1.746 kommuner. Shindenkan og Yakami Shinsei-ryu er igennem hovedorganisationen Jokokan International anerkendt på absolut højeste internationale kulturhistoriske kompetenceniveau. Dette skete sidst officielt i 2020 efter en 10+ årig undersøgelsesproces på absolut højeste samfundsniveau, som kun én snes kampkunstsystemer siden 1870 har opnået (blåstempling fra Kejser, Premierminister, Kultur & sportsministeriet). Shindenkan blev også i 2009 anerkendt som specialforbund af DGI Landsorganisations formand og som international kompetenceorganisation på absolut højeste niveau.

Disse anerkendelser er vi meget stolte af. Men det medfører også en forpligtigelse og ansvar som skal værnes om, – og det kan være både internt som eksternt udfordrende. Derfor har Shindenkan KUN nationale standardiserede gradueringer, som sikrer et ensartet internationalt kompetenceniveau, som det har været i mere end 1.000 år i Japan. Vi har troværdigt fastholdt denne model meget hårdt, – men det har ikke været uden sværdslag i det danske demokratiske foreningsliv med mandagstrænere, skrivebordsgeneraler og ledende medlemmer med tunge udfordringer med det mentale helbred efter Coronakrisen, som tidligere nævnt.

Hvad betyder det i praksis, at der ikke er ensartet KYU-DAN standardisering i kampsport
I 1998 fik to dobbelte VM bronze vindere i Japan af enkeltsporet sortbælte grad, 3.dan, megabank af flersporet 3.kyu, brunbælte Yakami Shinsei-ryu udøvere, under shiai (frikamp), som ikke var reguleret af strikse sportskonkurrence regler. Det foregik sikkert og i højt humør, men med knækkede giga egoer. Det medførte dog vi fik to nye medlemmer i Shindenkan organisationen. Den ene på 57 år sensomre med densho graden JODEN, er stadig stærkt trænende :-). De officielle japanske regulerede Densho grader vender vi snart tilbage til.

På papiret, efter sports ekspertudsagn og resultatmæssigt, burde de to enkeltsporede 3.dan, sort bælte nemt have gennembanket de to flersporede, 3.kyu, brunbælter, – men det var lige omvendt!

Det understreger blot ovenstående pointe, at KYU-DAN grader ikke er ensartet og reguleret, og sand styrke og kompetence – kommer indefra og er flersporet. Livet er jo flersporet og ikke simpelt enkeltsporet, som dog kunne være betydeligt nemmere for os alle til tider :-).

Men – alle har brug for opmuntring, tryghed og støtte i deres liv, igennem anerkendelse, kærlighed, omsorg og accept. Men da opvækst, barn- og ungdom og livets oplevelser af både positiv som negativ karakter har afgørende indflydelse på menneskers liv og behov for dette, skal strukturen være skalerbar for at understøtte denne proces.

Vi har derfor erkendt for at motivere og fastholde medlemmerne i den flersporede proces med et langt sejt træk i bælteprogressionen, at vi må oplyse og synliggøre kompetenceforskellen og kravene imellem enkelt- som flersporet kampsport. Det har dog ikke været nemt!

Fordi der IKKE eksisterer en fælles ensartet international standardisering indenfor KYU-DAN grader, – og Shindenkan SKAL værne om vores troværdighed og 1.000-årige japanske historiske kulturarv.

Som et eksempel på problematikken kan gives følgende; Vores flersporede 5.kyu, grønt bælte, kan tids- og kompetencemæssigst sagtens sammenlignes med enkeltsporede brun og sortbælter i de fleste enkeltsporede kampsportssystemer. I vores BKK Gensei-ryu Karate-do arv fra 1967, kunne de snildt modsvare tidligere tiders højere brunbælter eller 1.dan, Sort bælte.

Men stadig – vores primære kampsportssystem siden 1988 er det flersporede 1.000-årige japanske kulturtradition; Yakami Shinsei-ryu, og her er de 5.kyu, flersporet, efter den standardiserede pensumhåndbog gældende ens for alle udøvere. Punktum.

Hvordan viser vi synligt for alle forskellen imellem os og vores konkurrenter?
I Shindenkan organisationen løste vi problematikken efter følgende meget konservative og beskedne målestok siden 2000; Vores gradsbælter til Yakami Shinsei-ryu (YSK) Brun og sortbælte, viser graderne indenfor det flersporede Yakami Shinsei-ryu, og vores gamle kampsportsarv fra 1967 i Danmark; BKK Gensei-ryu.

Det fremgår tydeligt via bæltet. F.eks. har 1.dan Sr. YSK én sølvstreg og 3 hvide streger, som markerer 3.dan, sortbælte BKK Gensei-ryu Karat-do.

Fra 2016 har vi også de årlige gældende kompetencecertificeringer, som også tæller som stopprøve, hvis medlemmet er i gradueringsproces fra 5.kyu, grønt bælte.

Vi kalder dem OBC KM – Obligatorisk Kompetence årscertificerings mærker i de flersporede kompetencespor; Bevæbnet, Ubevæbnet, sundhed & helse og instruktør. Det markeres med et meget flot og synligt brystmærke.

Her kan medlemmerne opnå det synlige årsbevis, at de har vedligeholdt deres flersporede kompetencer til et standardiseret fælles minimumsniveau, efter pensumhåndbogen gældende for alle.

OBC KM afspejler medlemmernes kompetenceniveau for ét år ad gangen og er derfor også skalerbar over tid iht. til medlemmernes skiftende livscyklusser. Således kan medlemmer træne hele livet, med de afbræk og pauser der kan opstå undervejs; eksamener, udstationering, længere rejser, sygdom, skader, karriere, uddannelse osv.

Shindenkan er flersporet og afspejler det flersporede liv og cyklusser, og er ikke sort/hvid enkeltsporet i sin kommunikation og proces. Men kompetencekravene er ens for alle, efter den fælles kompetence pensumhåndbog, til enhver tid. Det er dog ikke alle som vil anerkende eller acceptere dette, og det har vi vendt et par gange nu med forskellige vinkler.

Spørgsmålet for de fleste er; Hvor stor sandsynligheden for, at jeg kan blive brun- eller sortbælte i YSK – Yakami Shinsei-ryu?
Det er faktisk meget simpelt at svare på; Alle som ønsker og vil opfylde den fælles pensumhåndbog gældende for alle, kan og vil bestå brun eller sortbæltegraden på et tidspunkt. Punktum.

Men – det paradoksale er faktisk, at dette også er hovedproblemet, at nogle medlemmer ikke ønsker at opfylde reglerne gældende for alle andre i pensumhåndbogen, enten før brunt bælte, efter brunt bælte eller efter sort bælte!

Ja, her er der mange som taber tråden og kæben, men det er faktisk ét af hovedproblemerne. Og vi skal da heller ikke gøre os for gode til at indrømme, at dette også får os til at spekulere ned ad nogle knoklede, lidet behagelige og snoede veje :-).

Men fakta igennem fire årtier er bare sådan, at alle kan blive brun eller sortbælte i YSK, hvis de blot træner og acceptere at opfylde pensumhåndbogen. Men dertil også accepterer og respekterer, at de samme regler altid har været og er ens gældende for alle, uanset; køn, etnicitet, uddannelse, samfundsstatus, demokratiske valgte tillidsposter, instruktørstatus og instruktørniveau osv.

Men sådan er det bare ikke for nogle få mennesker!

Turn-arounds – rekonstruktion er enten nødvendige eller LIVSnødvendige – én gang hvert 17 år
Vi har kun kørt to Turn-arounds siden 1988 – næsten 35 år og vi er kun to demokratisk valgte ledere tilbage som har oplevet dem begge. Men hvornår er Turn-arounds egentlig nødvendige? Det er de når det er absolut nødvendigt eller LIVSnødvendigt.

Det er bedst at lave turn-around med rettidig omhu, – inden det bliver Livsnødvendigt :-). Men i demokratiske organisationer vil dette altid være en udfordring at afgøre i de demokratiske bestyrelser og generalforsamlinger, da der altid vil være mange forskellige politiske og personlige interesser og agendaer. Men så længe dette er indenfor mål området af den fælles generalforsamlings vedtagende 5 års strategiplan, er dette demokratisk OK.

Men – forskningen viser også, at under rettidige turn-arounds udskiftes ofte op til 50 % af de demokratisk valgte ledere på tillidsposterne, og helt op til 80 % under de livsnødvendige. Dette skyldes både en naturlig demokratisk uenighed. Men også at ændringer medfører tab af privilegier, egen interesser og agendaer, forandringer, tvungen fællesskabsplads til nyudvikling til den nye tilpassede strategi – og udvikling af sig selv til den nye fælles strategiplan.

Vores første turn-around 2000-2004 var LIVSnødvendig, men det medførte at 80 % af foreningslederne og instruktørerne ganske enkelt holdt op. Vi var samlet ca. 45 medlemmer fordelt på tre foreninger, hvor helt nye medlemmer som minimum skulle træne 4 gange 3-4 timer ugentligt, brun- og sortbælter 5-6 gange ugentligt. Det var meget elitært, som derfor tiltrak 100 % super elitære superspecialister og frasorterede alle andre. Der var en grund til, at vi aldrig oversteg 45 medlemmer :-).

Det betød at det var LIVSnødvendigt for Shindenkan at udvikle os omkring det nye motto; Plads til alle, Eliten som motionisten igennem alle livscyklusser. Men det betød drastisk også, at vi gik fra ”MIG! MIG! MIG!” til ”OS, MIG, ANDRE & OS, ANDRE, MIG”, – og det ville 80 % af de ca. 20 brun- og sortbælter ikke være med til, da det var for hårdt arbejde at tage hensyn til andre og give tilbage. Langt de fleste sagde bare farvel og tak i god ro og orden, og tog deres gode tøj fra knagen og gik deres vej. Selvfølgelig var der også følelser og passioner involveret, men i det store hele, foregik det hele med gensidig respekt og accept, sådan som det bør være efter mange år sammen med ”Blod, sved og tårer”.

Turn-around processen 2000-2004, lagde grunden til det efterfølgende årtis nationale som internationale giga succes indtil 2014, hvor vi nærmede os hastigt de 1.500 medlemmer fordelt på 15-20 lokalforeninger.

Men i 2014, var vi var flere på lokalt som nationalt plan, som havde en dyb grundlæggende følelse af, at der var noget helt galt igen. Kødben blev kastet ud for verificering. Kødben er uskyldige indtil de samles op og kan følges. Det var desværre rigtig skidt. Historien var ved at gentage sig, som ofte er det underlige ved succes. Få gør det konstant det hårde arbejde, men rigtig mange vil gerne tage og have del i æren, når gigasuccesen anerkendes. En del stornyder oplevelsen med ”Rockstjerne og lokal konge status” og andre har det modsat :-).

Grundlaget for succesen var mottoet ”Plads til alle, Eliten som motionisten”. Men succesen steg flere lokale sortbælte YSK 1.dan foreningsledere til hovedet med mistet jordforbindelse med alt hvad dette medfølger. Shindenkan var blevet én af Danmarks største og mest beundrede kampsportsorganisationer, som var berusende for mange som søgte anerkendelse, respekt og så nye muligheder – for dem selv og deres lokale følgere. Det var desværre igen blevet ”MIG! MIG! MIG! – og mit hof med indbyggede hof intriger”, og denne gang uden de flersporede kompetencer nødvendigvis fulgte med, blev opfyldte eller vedligeholdt, som under turn-around 2000-2004.

Derfor gik det stigende galt i perioden 2014-2017, da alle gerne ville være medlem af en giga succes og ikke nødvendigvis af de rigtige årsager eller motiver. Men det erkendte vi og igangsatte en kontrolleret anden Turn-around 2017-2022, – som dog fik en uventet forstærkning og ukontrollabelt tvist igennem en verdensomspændende Coronakrise. Men den er nu overstået med et enkelt isoleret efterslæb, og vi er bare så klar til at opfylde Strat25 med masser af livsglæde, anerkendelse, omsorg og progression sammen! Shindenkan 3.0! Vi er bare så klar!

Turn-around – rekonstruktion – Hvorfor er de nødvendige, livsnødvendige og hvorfor?
Nu kan vi ikke udsætte det mere, det at komme med et samlet forsøg på besvarelse på disse spørgsmål :-).

Lad os gennemgå det typiske forløb med frafald og sure rønnebær, hvor og hvornår – men baseret på fakta:

De første 1-2 år (10-8.kyu) som medlem af Shindenkan oplever vi de højeste frafald. Årsagen er primært to ting; At folk er overrasket over, at det flersporede kampsportssystem pensumhåndbog SKAL opfyldes og ER gældende for alle. Ofte kombineret med den moderne sportsgren shopping, hvor interessen og motivationen er bortfaldet og næste sportsgren allerede er booket efter typisk ½-1 år.

Glæden og fastholdelsen er rimelig høj i efterfølgende fase fra 7-5.kyu, hvor rigtig mange finder ud af, at de kan meget mere end de selv og andre påbyder dem at være. KataFIT og SKK – StretchKiKata kan tydeligt ses på deres veltrænede fysik, psykiske og mentale balance og velvære, – de er bare rigtig gode- og vigtigst; det har de selv erkendt!

Næste fase er typisk fra 4-2.kyu – brun bælte fasen, hvor mange fysiske, psykiske og mentale blokeringer og tidligere snævre komfortzoner er bortsprængte eller væsentligt flyttet positivt. De har det kanonsjovt til træning sammen med deres træningskammerater og der bliver bare givet gas! Selvværdet og selvtilliden er i top og eleverne begynder at skimte og tro på det sorte bælte – JEG kan gøre det!

Så kommer den afgørende kritiske fase fra 1.kyu til 1.dan Sr, hvor de fleste drømme opfyldes og mål opnås. Eleven opnår pludselig markant højere respekt fra lavere graduerede og ses ofte som en rollemodel, som lyttes efter. For nogle kan dette virke ganske overvældende. Derfor er det vigtigt at man fortsætter progressionen efter typisk 1-4 år, og holder begge ben solidt plantet dybt nede i jorden!

Typisk 9-12 års trænings mål indfries med et flot YSK 1.dan, sort bælte – det er en dag de fleste aldrig glemmer :-).

Men så sker der ofte noget meget mærkeligt. Som lige skal forklares igennem hvad sandsynligheden er for at opnå graderne og hvad graderne har fokus på.

Superspecialistgraderne, hvor du virkelig kan fordybe dig i dig selv, afklare dig selv lag for lag og udvikle dig med lynets hast, er YSK graderne fra 1.kyu til 1.dan Sr. Ca. 67 % af alle YSK sortbælter vælger kun at opnå 1.dan eller 1.dan Sr – de kommer ikke videre. Ikke fordi de ikke kunne fortsætte deres udvikling og progression, men fordi de bevidst vælger at stoppe deres udvikling og progression.

For nogle udvikler dette sig til et problem, når de opdager, at ca. 33 % af deres kammerater og venner, som YSK sortbælter fortsætter deres udvikling og progression og bliver højere graduerede end dem. Trods selvvalgt og frivilligt udviklingsstop, så knækker det for rigtig mange i denne gruppe – ego- og konsekvensmæssigt. Det betyder ofte de holder op. Heldigvis tager nogle også skeen i den anden hånd, erkender de har sovet for længe og stiger på udviklingstoget igen!

Men for andre af denne gruppe, går det desværre helt galt, når de frivilligt og bestemt fastholder at efterlades på togperronen og ser deres kammerater kører glade og nysgerrige videre på udviklingstoget. Her træder menneskets urinstinkter og laveste fællesnævnere desværre ind, og normalt fungerende mennesker kan blive det totalt modsatte!

Den første Turn-around 2000-2004 foregik egentlig stille og roligt med gensidig respekt og accept for hinanden. Men udgangspunktet var også forskelligt.Ca. 45 medlemmer ift. den sidste turn-around fra 2017-2022, hvor udgangspunktet på toppen var næsten 1400 medlemmer.

Denne turn-arounds proces foregik væsentlig anderledes end den første 17 år tidligere. Men, udgangs- og omdrejningspunktet havde ikke forandret sig;

• Er alle lige for loven (De fælles demokratiske beslutninger igennem generalforsamlingerne)
• Skal alle uden undtagelse, opfylde minimumskriterierne for gradueringsprogression i den fælles pensumhåndbog gældende for alle.

Samfundsstrømningerne og medlemsdynamikken havde også ændret sig væsentligt under den anden turn-around 2017-2022. Den udviklede sig som en anden spionroman med ”Forrædere, muldvarpe og informanter”. For første gang siden 1967 var det ikke kun 1.dan, sortbælter involveret, men også højere graduerede. Fælles for dem alle var dog, at alle var gået i stå igennem mange år. Og alle havde svært ved eller kunne ikke bestå de obligatoriske minimums rollemodel test, da de ganske enkelt ikke kunne tage sig sammen til at vedligeholde deres kompetencer og fysiske form. Dette udspillede sig samtidig med, at de konstant alle havde forbrugt og fået de fleste af ressourcerne, samt støtte og hjælp 24-7 i Shindenkan som privat. Samtidig håndhævede de hårdt de selvsamme krav overfor alle andre og det faldt forståeligt ikke altid i lige god jord :-).

Det bedste billede man kort kan beskrive situationen med, er en analogi.

Nogle familier som har arbejdet meget hårdt og økonomisk opsparet nøjsomt igennem mange år, kontakter en murer, en tømmer og en arkitekt til at bygge deres drømmehuse. Men da de modtager deres huse, så viser det sig at hverken murer, tømmer eller arkitekt har koordineret, samarbejdet, efterlevet aftaler eller planer, men kørt i hvert deres retning. Og når familien så beklager sig over at kommunens tekniske forvaltning ikke vil godkende huset, da den ikke opfylder minimumskravene til bygningslovgivningen. Så ændrer tonen sig drastisk og rønnebærrene er pludselig blevet meget sure. Nu er både familierne og kommunen, de største utaknemmelige bæster og diktatorer, som ikke værdsætter arbejdet som kreativt er blevet udført i alle retninger. Især når både tømmer, murer og arkitekten efter deres egne påstande, har ydet deres absolut allerbedste hver for sig og brugt rigtig meget tid på det. At de ikke har løst den givne bundne opgave, er sagen totalt uvedkommende. Men denne totalt urimelige utaknemmelighed og manglende forståelse for deres enestående indsats, berettiger og retfærdiggør pludselig repressalier og de må gå deres egne veje, synes de selv.

Hvordan kan dette ske? Når der bruges virkelig meget tid og ressourcer på disse sortbælter, fra de bedste nationale og internationale topinstruktører. Mange føler sig særlige og feterede og nyder omsorgen og opmærksomheden, som er grænsende til eventyret om; ”Prinsen eller Prinsessen på ærten”, som langt de fleste glade sortbælter vælger at kalde fasen :-).

Når du opnår målet som flersporet sortbælte efter typisk 9-12 år, bliver de fleste med rette temmelig tilfredse, glade og høje af det. Du opnår stor anerkendelse fra børn, teens, voksne og ældre og du bliver et fokus og omdrejningspunkt til hver lokal træning, dog noget mindre under de store fællesstævner, hvor der er mange andre sortbælter at dele ”spotlightet med” :-). Du bliver en rollemodel for andre og behandlet som sådan.

Fakta viser, at ca. 67 % af alle sortbælter i Shindenkan, kun tilvælger flersporet sortbælte af 1 eller 1.dan Sr, – enkeltsporet 2 og 3.dan. Det er ikke så forskelligt generelt for vores enkeltsporede konkurrenter i gruppen 1-2.dan, sortbælte – det er farven på bæltet som er afgørende.

I Shindenkan har man som nybagt YSK, 1.dan, sortbælte, før næste grad x 2 + 1 ”fjumreår” før sortbælten betragtes som gået i stå, og senest sættes på et lavere udfordrende nationalt pensumhold i ét år. Altså; 1.dan og næste grad er 1.dan Sr.; 2 x 1.5 + 1 = indenfor 3-4 år. Det er ikke hårde vilkår for langt de fleste. Men for nogle er det stærkt urimeligt og begrænsende!

Men der er altså også andre hensyn at tage – andre mennesker! :-). De fleste andre sortbælter på pensumholdet, vil nemlig gerne udvikle sig og progressere i den flersporede fælles pensumhåndbog. Vi kan sammenligne det med, at ”elever som keder sig i klassen, ofte laver ballade!”. Det er absolut ikke rigtig nogen fordel eller glæde at træne sammen med én, som ikke gider vedligeholde deres kompetencer, er uforberedt og ukoncentreret, laver sine egne regler, obstruerer i det åbne eller skjulte, ikke gider lære nyt eller ligefrem skader andre, fordi andre har overhalet denne og ego´et gnistrer.

Det er ikke fair og optimalt overfor dem som gerne vil udvikle sig! Og det betyder, at de som gerne vil udvikle sig, ganske enkelt bliver demotiveret og nogle holder op. Det betyder at Shindenkan derefter står tilbage med en større gruppe sortbælter som ikke opfylder Shindenkans formålsparagraf, konstant laver ballade og kun efterlever deres egen regler. Det var stort set det som også var gået galt i den succesfulde periode fra 2004-2017 i demokratiets navn!

Skulle Shindenkan overleve efter de 55 år i Danmark, så var det LIVSnødvendigt, at dette demokratisk blev adresseret. Det blev det også; Turn-around 2017-2022.

Men oftest er det desværre sådan, at ansvaret og selverkendelsen over konsekvenserne af egne valg, kan ligge på et meget lille sted, jo længere tid der går, hos den sortbælte som selvvalgt er gået i stå. Og når konsekvenserne af egne handlinger bliver effektueret, så bliver rønnebærrene MEGET sure. Det er heldigvis kun en lille gruppe af mennesker, som ikke kan eller vil forstå empatisk andres ønsker, behov og følelser. Men det er stadig ikke i orden overfor andre mennesker!

I de værste tilfælde som vi har oplevet nogle få gange er; Jo flere år som går uden udvikling, jo mere trælst går det og jo mere insistere disse på at få særbehandling. Pensumhåndbogen og reglerne ikke nødvendigvis bør gælde for dem, – men selvfølgelig for alle andre! Når de så får NEJ, så bliver rønnebærrene sure, intrigerne stiger i det skjulte, som i det åbne indtil det for nogle kulminere med, at de pludselig som 1.dan, sort bælte vil grundlægge deres eget kampsportssystem og tjene penge på dette! Her graduerer de sig selv typisk 7-8.dan og deres lokale følgere typisk 3-8 grader højere. De kunne gå stille og roligt, men det vælges sjældent – det er altid meget dramatisk, med bulder og brag og helst destruktivt ødelæggende for alle andre. De som loyalt 24-7 har hjulpet dem allermest igennem deres liv og deres kammerater, står med kæben nede på gulvet. De kan knap tro deres egne øjne overfor dette særdeles melodramatiske sceneri, som udspiller sig som et lyn fra en klar himmel. Oftest efter få år er disse systemer, lukket igen og det er selvfølgelig alle andres skyld og ansvar.

Det er ikke første gang dette sker – det sker i alle kompetenceorganisationer også vores konkurrenter, men det er ikke ensbetydende med at det er særligt behageligt at opleve og temmelig tidskrævende at rydde op efter dem. Heldigvis er det gennemsnitlig kun hvert 17 år det sker :-).

Strat25 – Fremtiden ser lys ud!
Fra 2017-2020 havde vi national som lokal generalforsamlings vedtaget en planlagt og kontrolleret turn-around, hvor vi søgte tilbage til Shindenkans kulturhistoriske formål og flersporede kompetencer, efter et vækstridt på mere end 3300 % siden år 2000. Dette gjorde vi på den mest enkle måde;

• Vi fastholdt ganske enkelt, at Pensumhåndbogen og de fælles demokratiske generalforsamlingsbeslutninger var gældende for alle – og etablerede forskellige kontrolprocedurer for dette.

Vores estimater passede rigtig godt med, at vi ville blive halveret ud fra udgangsmålene på 250 deltagere på gulvet og lige så mange udenfor til hvert af de tre fællesstævner, til en kontrolleret halvering over 3 år. Til gengæld ville vores flersporede kompetenceniveau blive fordoblet og ressourceforbruget halveret i det frivillige og ulønnede foreningsarbejde. Det ville blive meget mere sjovt, motiverende og energigivende for de eneste to konstante hovedkræfter siden 1988, som konstant stod for mindst 70 % af alt foreningsarbejdet.

Shindenkan havde også hårdt brug for nyt videbegærligt udviklings- og progressionsblod på de demokratiske tillidsposter nationalt som lokalt. Dette i stedet for mennesker som var gået i stå og modarbejdede al udvikling, progression og positivitet, og aldrig opfyldte deres ansvar og del af foreningsarbejdet. Shindenkan var blevet en international beundret giga succes, men var reelt også en gigant på lerfødder. Med succes er der altid masser af rygklappere, men når vinden vender og det hårde arbejde skal gøres, så har de fleste rygklappere pludselig andre prioriteter. Der skulle handles med rettidig omhu, og en rettidigt turn-around vedtaget på de lokale som nationale generalforsamlinger.

Turn-arounds er sjældent særlige behagelige, men absolut nødvendige for overlevelse, også selvom der går 17 år imellem.

Uforudset ved vejs ende, kom der uventet en 2½ årig Coronakrise ind over, som i sagens natur gjorde en forholdsvis kontrolleret proces, til en total ukontrolleret proces mildest talt :-).

Men – det var held i uheld. Set i bagklogskabens ulidelige klare lys, så udviklede det sig positivt til en ikke planlagt gennemgribende oprydningsproces, hvor alt kom for dagen.

Det mentale helbred hos mange Shindenkanere på alle kompetenceniveauer var udfordret under Coronakrisens nedlukninger, men VI igangsatte et stærkt Shindenkan sammenhold, som virtuelt blev iværksat igennem flere aktive spor. Det var en total livsbekræftende og en total fed og fantastisk oplevelse!

Dog blev én særlig type mennesker særlig udfordret på det mentale helbred. Det resulterede i den sidste overraskende og gennemgribende, men også længe tiltrængte total oprydning, som er afsluttet organisatorisk, men lige mangler den sidste isolerede proces. Processen var absolut ikke rar mens det stod på, men absolut LIVSnødvendig for fremtidens opbygning af Shindenkan, hvor nu mere end 70 % af alle demokratiske tillidsposter er nyvalgte!

Hvordan sikrer vi fremdrift for langt – langt – langt de fleste – dem som gerne vil?
Vi har gjort vores bedste for at lære af fortidens fejl og smuthuller. Vi har i Shindenkan gjort det nemt med et nyt skalerbart læringscirkel koncept på nationalt plan. Vores fem nationale Honbu pensumhold har stor glæde af hinanden på samme kompetenceniveau, men nu også på efterfølgende rollemodel kompetenceniveau. Det foregår med faste offentliggjorte regler. Vi har nemlig lært og erkendt det moderne årti, at få kan ødelægge det for de mange, og det skal de ikke have lov til. De bliver i stedet for opmuntret og hjulpet til rette kompetencetræningsniveau på nationalt plan. Kan de stadig ikke forstå eller acceptere de ens regler gældende for alle, bliver de bedt om at de fortsætter med at træne lokalt. Hjælper dette ikke og er der fortsat adfærdsmæssige udfordringer, er det så op til lokalklubben at håndtere dette demokratisk efter de lokale vedtægter.

Honbu – som er den japanske betegnelse for hovedkompetenceskolen, har inddelt de nationale honbu pensumhold i følgende overlappende læringscirkler:

 1. Begyndelsen
  Farvede bælter: 9. – 6. Kyu (gruppe 1: 9. – 8. Kyu, gruppe 2: 7. -6. Kyu)
  Træning sammen med brunbælteholdet 3 gange årligt og 3 gange selvstændigt.
  Hovedunderviser: JODEN 4. – 5. Dan. OBC Inkubator: Menkyo Omote 6. – 7. Dan
 2. Midten
  Brunbælter 5. – 1. Kyu (gruppe 1: 5. – 4. Kyu, gruppe 2: 3. – 1. Kyu, gruppe 3: 1. Kyu).
  Træning sammen med sortbælteholdet 8 gange årligt og efter behov; 2 gange selvstændigt.
  Hovedunderviser: MENKYO OMOTE 6-7.dan. OBC Inkubator; GGM 8-10.dan
 3. Fordybelse lederseminar
  Brun- og sortbælteholdet
  1-2 gange årligt – 1-2 dage.
  Hovedunderviser: SOPORG & GGM
 4. Oppe
  Sortbælte holdet: 1. – 5. Dan (gruppe 1: 1. – 1. Dan Sr., gruppe 2: Densho grader; SHODEN-JODEN, gruppe 3: OKUDEN).
  Efter behov selvstændig træning op til 6-10 gange årligt.
  Hovedunderviser: GGM
 5. Inderste
  Mester Holdet: RRCamp Pakkerejser – Densho; OKUDEN, MENKYO, KAIDEN
  4-6 gange årligt.
  Hovedunderviser: GGM
 6. Kampkunst Initieret
  Stormesterholdet: RRCamp Pakkerejser – Densho; Menkyo Kaiden+.
  4-6 gange årligt.
  Hovedunderviser: GGM

Fordelene er rigtig mange, ved at deltage på de nationale honbu pensumhold i de overlappende læringscirkler:
• Du danner nye kammeratskaber
• Du træner sammen med andre Shindenkanere på dit eget kompetenceniveau
• Du inspireres og oplever guleroden til det næste højere kompetenceniveau
• Du undervises netop i dit gradueringspensum til din næste grad af en national kompetent højt gradueret Honbu instruktør
• Med løbende indspark fra det næste højere kompetenceniveaus Honbu instruktør
• Det sikrer optimale vilkår for din læring igennem overlappende læringscirkler, fællesskab, tålmodighed, omsorg og udvikling!

Ovenstående nationale undervisningskoncept er med til at sikre, at op til typisk 30-35 % af eleverne opnår 4-2.kyu, brunt bælte graduering og typisk op til 10-15 % opnår det sorte bælte, 1.dan. Op til 5-10 % vil opnå 1.dan Sr og 3.dan BKK Gensei-ryu Karate-do. Det er da ret godt!

De som fortsætter med at udvikle sig og bliver gradueret til 2.dan SHODEN og 4.dan BKK Gensei-ryu Karate-do, stortrives og opnår betydelig indsigt og kæmpe anerkendelse og respekt fra alle på både lokalt som nationalt plan. Der er nemlig ikke så stor konkurrence på disse bæltegrader :-).

Velkommen til sæson 55 – sæson 2022-2023! – Kom og vær med til at skabe Shindenkan 3.0!
MED STOR GLÆDE! – resultaterne efter turn-around 2 kompetence- og stemningsmæssigt sås med det samme under fællesstævnerne i 2022, og for første gang i 3 år kunne der afvikles nye brun- og sortbælte gradueringer, med den højeste opbakning fra medlemmerne, familier og mest lovende gradueringsresultat nogensinde!

Det var helt fantastisk og ganske rørende, efter vi faktisk i 3 år ikke har kunne gennemføre en halv eller fuld hvervekampagne for nye medlemmer. Normalt udgør hvidbælter imellem 30-50 % af alle deltagerne under fællesstævnerne. I de sidste tre år har de udgjort 0 til 10 %.

Derfor ser vi nu frem til den nye sæson 2022-2023, – især også fordi vi statistisk set står foran minimum 17 nye supergode og fredelige år :-). Hvor vi ligesom Tour de France vinder 2022, Jonas Vingegaard vil og kan fortsætte med at være sports- og menneskelige gentlemen og ladies, med et klart værdisæt, redelige og ordentlige. Og samtidig stræbe efter at være den absolut bedste udgave af os selv – uanset om vi er hvid- og farvede bælter, brun- og sortbælter, mestre og stormestre!

Shindenkan skal være til gavn for samfundet, andre og os selv som udviklende mennesker, som brændende ønsker at gøre en forskel nu på 55´entyvende år i Danmark og Europa. Kom og vær med til den nye opbygning og sæt dit præg!

Only the sky is the limit! – Du kan gå hele vejen, hvis du vil!

De næste grader er DENSHO graderne; SHODEN, CHUDEN og JODEN – de eneste grader som er internationalt standardiseret og reguleret igennem de sidste 600 år i Japan, hvor du SKAL være anerkendt og registreret Grandmaster (GM) Menkyo Kaiden eller derover ”GGM – Initiated Great Grandmaster of all the Martial arts”, for at graduere legitimt og anerkendt.

De efterfølgende grader er densho OKUDEN (Inderste) og MENKYO (Master of all the Martial Arts), som er den første kampkunstgrad og dermed den første rigtige og ægte mestergrad. De efterfølgende grader er KAIDEN, og MENKYO KAIDEN, som er den første stormestergrad indenfor kampkunst.

Den nuværende Japan statistik siger, at én ud af 100.000 udøver bliver MENKYO og én ud af 1.000.000 bliver MENKYO KAIDEN. Sådanne grader er meget sjældne og helt særlige i dag. Menkyo Kaiden og højere grader er derfor særdeles anerkendt på højeste niveau i Japan og Kina, da statistikken siger at hvis alle mennesker i hele verden dyrkede kampsport, ville maksimalt 7-8.000 mennesker være MENKYO KAIDEN i verden i dag. Så det er jo ganske flot – i dag, men for nogle hundrede år siden, hvor du som din familie, venner, klan liv afhang af dine kampkunst kompetencer, var motivationen langt højere og derfor var antallet også betydeligt højere. Men det vidner jo i bund og grund blot om det potentiale der er i verden idag :-).

SST – Soké Sensei Tonegawa holdt en tale til mig under festmiddagen i 1996, da jeg bestod min MENKYO KAIDEN i Japan som 30-årig. Her sagde han, at for en højadelig var det almindeligt at være MENKYO som 18-20 årig og MENKYO KAIDEN som 25 årig – tag den og spis lige brød til :-).

Er du den næste Menkyo Kaiden? – det kunne være dig? Det var også en dansker som vandt Euromillions gigapræmie på 760 millioner kroner ultimo juli 2022, så ALT kan lade sig gøre og det kan også ske for dig! 

Kategorier
Shindenkan Arkiv

Game Education - Lensfyrste

Glæd jer - det kommer snart

Game Education - SamuraiViking officers

SamuraiViking officers – Som generalen og militærstrategen Sun Tsu sagde; “He will win who knows when to fight and when not to fight, and Victorious warriors win first and then go to war, while defeated warriors go to war first and then seek to win.”

Glæd jer – det kommer snart

Forbundsformænd, kronologisk siden 1988

login