POMW hold 5 – Endnu et succesfuldt procesforløb. Nu i alt 115 som har gennemført POMW

POMW-projektet var et stort internationalt Shindenkan projekt fra 2011-2014. POMW Står for Project Old Modern Warrior. Projektet udsprang af de evige interne som eksterne teoretiske diskussion om det flersporede 1.000-årige kampsportssystem; Yakami Shinsei-Ryu havde nogen relevans i den moderne verden med skydevåben.
POMW-projektet satte sig for at lave teori om til praksis og afgøre dette én gang for alle, efter anerkendte og accepterede internationale principper og standarder.

Udgangspunktet for POMW var den gamle japanske kampkunststormester, Minouchi Sensei´s teori om, at det var ganske nemt at svare på, da det var mennesket bag våbnet som udgjorde den største og afgørende forskel, uanset tidsperiode, sted og våbenudvikling. Og sådan har det altid været i historien.

POMW-projektet blev igangsat med den allerstørste risiko for Shindenkan organisationen, da ingen af projekthovedkræfterne havde forudgående skydevåben eller kompetence erfaring. Dette gav til gengæld også projektet den allerhøjeste troværdighed.
Dertil var det altafgørende om et lærings- og undervisningskoncept kunne udvikles på basis af POMW projektets konklusioner, således resultaterne kunne gentages igen og igen, og dermed ikke kunne henføres til ”særligt talent”.

Resultatet blev et stort internationalt projekt som omfattede Europa, USA og Asien, hvor verdens absolut mest velrenommerede skydelegender igennem årtier, militært som civilt, velvilligt videregav deres livs skydeessens indenfor deres skydespidskompetence; Revolver, Pistol, fuldautomatiske rifler, riffel og ultra langdistance skydning. Det blev dermed også det hidtil dyreste projekt i Shindenkans historie, men vakte stor international anerkendelse på flere niveauer. Men det vakte også stor modstand hos visse grupper og lande.

Resultaterne er fakta baserede, da kompetencestandarden er efter den internationale kompetence skydestandard, indenfor pistol, riffel og langdistance skydning.

Den internationale statiske skydekompetence standard har været fast under hele projektet og efterfølgende tests af projektets konklusioner og mål.
Den afgørende forskel har været, at de dynamiske læringsprocesser og essensmetodikker er fuldstændig opbygget efter Shindenkans Yakami Shinsei-Ryu Pensumhåndbog og værktøjskasse.

POMW Projektet havde base som sædvanlig i Shindenkan Honbus projektafdeling; Shindenkan Kompetence og Udviklingscenter (SKUC eller på engelsk SCDC). Det har alle større internationale projekter i Shindenkan, med SOPORG som styregruppe.
SOPORG er det daglige national driftsudvalg, som består af den demokratiske valgte Forbundsformand og Forbundsnæstformand, Honbus formand og næstformand, samt normalt én yderligere demokratisk valgt topledelsesrepræsentant fra Shindenkan.

”Living POMW” Hold 5, læringsstruktur fra 18.august til 6.oktober, 2019”

7 ugers træningsforløb, 7 vådtræningssessioner og POMW tørtræning – De 10 trin

 1. Sikkerhed, Sikkerhed, Sikkerhed, – eller DQ
 2. POMW 1A; Grundlæggende POMW Skydeteknik – den skolede vej; Skydningens udvikling, historie og formål; 5½ timer
 3. POMW 1B; Grundlæggende POMW Skydeteknik – den skolede vej; Baneskydning & Transitions skydning, Air- og laserguns
 4. POMW 1C; Grundlæggende POMW Skydeteknik – den skolede vej; Baneskydning, Transitions skydning og Praktisk anvendt IPSC skydning, Air- og laserguns:
 5. Hjemmetræning POMW skydeteknik 15 min pr. dag fra 18.august til 15 september – 28 dage = 7 timer
 6. POMW IIA; Grundlæggende POMW Skydeteknik – den skolede vej; Baneskydning 0.22 og våbenkendskab
 7. POMW IIB; Grundlæggende POMW Skydeteknik – den skolede vej; Baneskydning 0.22 og 9 mm og våbenkendskab.
 8. Hjemmetræning POMW skydeteknik 20 min pr. dag fra 15 september til 6 oktober – 21 dage = 7 timer
 9. POMW IIIA; Grundlæggende POMW Skydeteknik – den skolede vej; Baneskydning 0.22 og 9 mm og transitionsskydning 9 mm. Våbenkendskab.
 10.  POMW IIIB; Grundlæggende POMW Skydeteknik – den skolede vej; Baneskydning 0.22 og 9 mm 15-40 m og transitionsskydning 9 mm. Praktisk anvendt skydning med SIRT laserguns. Våbenkendskab.

Hold 5 har i 2019 gennemført og indfriet mål for ”Living POMW” træningsforløbet fra POMW I til POMW III; Min. 60 % DK 1.Division, 30 % DK 2.division og 10 % DK 3.division 2012-2013 niveau, i mindst én eller flere skydediscipliner. Med samlet i alt minimum 85 timers træningsindsats over 7 uger, modsvarende 1½-2 timers daglig gennemsnitlig træning.

Dette er ikke effektiv skydetid, men udtryk for den samlede tid med 7 POMW træningsundervisninger og egen tør træning. Traditionel effektiv skydetid under POMW træningsundervisninger er ca. 1/3.

Forudsætninger og definitioner for POMW Hold målinger

 1. Hovedformål med POMW forløb efter POMW Projektet 2011-2014.
  • Bløde mål; Det er mennesket bag våbnet som er den vigtigste på både kort som lang bane, og ikke våbnet.
  • Hårde mål; Min. 60 % DK 1.Division, 30 % DK 2.division og 10 % DK 3.division 2012-2013 niveau, i mindst én eller flere skydediscipliner. Kort; Hvor højt anerkendt skydekompetenceniveau kan forventes læres på kortest mulig tid indenfor flere forskellige skydediscipliner.
 2. Kompetenceniveau vurderes efter om du kan gøre det igen og igen, efter dit bundniveau og topniveau. Dvs. om du er konstant
  Kompetenceniveau vurderes IKKE efter om du én enkelt gang har skudt et godt resultat – The Lucky Punch – vinder i Lotto – Sol, måne og stjerner står lige osv. Analogi; Hvis det gjaldt liv eller død, ville du vælge den som rammer konstant hver gang? Eller den som har ramt én gang, men ikke har gjort det siden? Det er stor forskel i kompetenceniveau.
 3. Udviklingsstigning i kompetenceniveau, tager højde for Hvor du var, da du startede og hvor godt du har omsat POMW Skydeteknik til handling og resultater, og direkte sammenlignelig med alle (”Golfhandikap”)
  • Det betyder at de som ingen skydeerfaring har, kan måles direkte på deres udvikling i kompetenceniveau, selvom de begynder fra 0,00.
  • Det betyder også, at de som har nogen skydeerfaring, kan måles direkte på deres udvikling i kompetenceniveau, selvom de begynder fra et måske højere niveau.
  • Det betyder at der kan være en positiv som der kan være en negativ udviklingskurve, som er udtryk for, – ja ens kompetenceudvikling over tid. Men også ens indstilling; kort; Er du god ved dig selv?
   Det er lidt som golf handikaps, således alle kan ”skyde mod hinanden :-> ”, – indenfor kompetenceniveau igennem deres udviklingskurve – trend kurve.
 4. NULL – VOID-skydninger medtælles med den laveste tællende score FØR NULL – VOID-skydningen, – for at undgå snyd og spekulation, da deltagerne ved, at der er en fast antal pointskydninger (dvs. begrænset antal og tid)
  • Vi lærte fra Hold 3, at Shindenkanere godt kan regne den ud. Havde de skudt 285 og 265, ville gennemsnittet være 270, – hvis altså de andre scoringer blev VOID/NULL, ikke talte med. Derfor var der mange skiver som pludselig kun indeholdt 28-29 skud.
   Så konceptet blev selvfølgelig ændret, således snyd eller spekulation blev minimeret. Derfor medtæller altid den laveste tællende score (bundniveauet), hvis der kommer en ikke gældende skydning VOID/NULL.

POMW Hold 5 data og resultater offentliggjort.

Valideret af SOPORG og Executive Commitee, 8. oktober, 2019, derefter til alle 24 deltagere;

 • POMW Hold 5 bestod af i alt 24 deltagere; Helt nye POMW hold; 10 stk. POMW OBC hold; 14 stk, heraf 3 instruktører og 1 chefinstruktør.
  • Det meget succesfulde OBC-koncept, som blev indført 2015 for at sikre en fælles minimumkompetencestandard i hele Shindenkan og hvert år højne denne, er nu også udrullet til POMW. Det betyder at Kimu Sensei KUN skal rette ét sted, hvorefter rettelsen spreder sig som ringe i vandet i resten af Shindenkan. Det er nemt og meget effektivt, hvilket betyder et højnet kompetenceniveau på 1 bælte pr. 2-3 år. Fra 2015-2019 har dette statistisk betydet 1-2 bælter højere. Men her taler vi også om de ”lavt hængende frugter”. som er nemme at plukke i begyndelsen.
 • Hold 1 til Hold 4 var der HÅRDT fokus på sammenlignelig dataindsamling til den danske som internationale skytteverden. Hold 5 har for første gang fokuseret mere på Minouchi Senseis beviste tese, – altså den bløde del, og hele formålet med POMW-projektet 2012-2014.
  • Det er første gang, at vi har fem på Ny POMW-holdet som har skudt før med mere end 720 skud, modsvarende min. tre års skydeerfaring fra Dansk gennemsnit skytte. Det højeste vi har haft før er 2. Det er altså halvdelen af holdet! 2 genganger POMW I-II-III som ikke har vedligeholdt. 2 POMW I-II som nu er gammel nok til POMW III og en civilansat ”Militær mand”. Forventning efter statistik; Normalt klare ca. 50 % det rigtig godt, da de ender med åbenhed, er sultne og kanon indstilling. 50 % godt, men mindre godt udgangspunktet taget i betragtning. Årsagen er ofte, at det vigtigste for dem er at slå fast, at de bestemmer selv! Og ofte et fastlåst selvbillede. Er man så god ved sig selv? Skydevåben har ofte en mærkelig effekt på mennesker, ligesom ShindenFight Kumite. Derfor er begge værktøjer i Shindenkans værktøjskasse.
 • Hvad er Chefinstruktørens og Instruktør teamets – opgave? Og hvad er den ikke?
  • Hovedopgaven er at møde mennesker der hvor folk er, og tage dem med på en forunderlig rejse ind i dem selv og med fantastisk tiske unikke oplevelser, – hvis de altså vil dette.
  •  Det er opgaven at udfordre hver enkelt deltager som alle er blevet udfordret før dem, – efter Minouchi Sensei´s tese. Men det er IKKE ensbetydende med, at dette bliver vel modtaget af alle. Hos nogle skaber det STOR modstand. Men de fleste bruger det som inspiration.
  • POMW-skydning er ligesom SHIAI ShindenFight KUMITE, – det er MEGET afslørende. Ikke fysisk, men følelsesmæssigt og psykisk. Det efterlader tit personen helt med en ”Nøgen virkelighed”. Det er ikke alle som helt kan acceptere dette virkelige selvbillede. De fleste gør modstand imod dem selv! Og giver gerne andre skylden for deres selvopfattede fiasko, som ikke nødvendigvis er i overensstemmelse med virkeligheden, fakta eller instruktørteamets. Essens; De er bange for at tage ansvar, og være god ved sig selv. De har et dybt ønske om at være supergod og indløse sit fulde potentiale, men ender ofte i stedet for middelmådig! Det behøver ikke at være sådan. Men ender ofte sådan. Hvorfor? Er du så god ved dig selv? Og husk – Hvor og hvad VAR udgangspunktet?
  • Yderpunkt når trætheden og presset er stort; Bliver fornærmet og synes det er ”Militær disciplin”, når de bliver bedt om at respektere sikkerhedsreglerne og almindelig gensidig respekt, når andre skyder. Enten efter de selv har skudt og har behov for at tale med andre om deres oplevelser MEGET højlydt, – da de står med dobbelte høreværn. Eller når de gerne vil se egne skiveresultater og stormer ned til skiverne for at plastre, – uden at alle 9 mm pistoler er sikret. Det sker ad hoc med tanketorsk, men typisk mest på afsluttende POMW III dag, hvor der kun skydes 9 mm, udendørs i frostvejr/regnvejr i ”Hullet” og foran græsset ved skydehus. Der hvor folk er presset og ”kæmper med/imod sig selv”
  • Midtergruppen; Det er 50-80 % gruppen, som kan skæres over én kam, men med forskellig indstilling og forskellig dagsform og livscyklus.
  • Yderpunktgrupper ”overgiver” ca. halvdelen sig, da de når den erkendelse at det sgu er for dumt at ”sidde på den sikre høje hest” og ikke turde tillade at være sit bedste og opfylde sit højeste potentiale. Dvs. Solstrålehistorier! De indrømmer det dog sjældent efterfølgende eller kun i ét svagt øjeblik 🙂 .
 • Typiske eksempler som vi har haft på alle hold er;
  • Yderpunkterne, hvor vi har deltagere som mener de er hamrende dygtige og unikke skytter både før og efter POMW, men ikke har fakta, øjenvidner eller konstanthed til at bevise det på Shindenkan POMW-kompetenceniveau, som er nationalt, kontinentalt og internationalt. Det kommer selvfølgelig an på HVAD du sammenligner med; Lokale landsby, kommune, region, land, kontinent, globalt eller internationalt.
   • Det er ikke vores opgave at ændre denne selvopfattelse af egen formåen og POMW´s bidrag. Vi forholder os til fakta over 2 måneder og ca. 85 timer fakta observation.
  • Yderpunkt, hvor deltagerne mener at POMW har været godt, men de er skuffet over de ikke har opnået højere point. Men når fakta, bakket op af en udviklingskurve og data viser, at de begyndte med ikke at kunne ramme skiven fra 3 meter med en Airgun. Og efter 2 måneder står på 15 meter med en 9 mm pistol og sætter 80+ % af skuddene i Alpha zonen med 2 sekunders mellemrum imellem skuddene, samtidig med transition, og har næsten total rekyl kontrol, som de færreste danske normale skytter har, så er man som POMW instruktørteam ikke enig i POMW skyttens selvopfattelse.
   • Det er ikke vores opgave at ændre denne selvopfattelse af egen formåen og POMW´s bidrag. Vi forholder os til fakta over 2 måneder og ca. 85 timer fakta observation.
  • Yderpunkt; Kimu Sensei ligger ikke skjul på, at han er ”rusten” og som følge deraf, er hans udførsel af POMW skydetekniske kompetenceniveau ca. halvdelen af præstationsniveauet under POMW Projektet 2012-2014. Men det var godt nok til at undervise på POMW, og alle deltagerne konstant forventer et meget højt kompetenceniveau, som der står i artiklerne. Der skal leveres hver gang. Men gælder det også den anden vej? For andre? Jer? Også selvom han under dette POMW forløb konstant har skudt ganske pænt på internationalt niveau. F.eks. POMW-demoer; 290 til 300 point, 25 m, 30 skud på under 1 minut, som derefter var hans bundniveau med efterfølgende god udviklingsstigning. Bundniveauet og konstanthed er udtryk for det reelle skydekompetence niveau, uanset om det er den lokale landsbyklub, region, land, kontinent eller internationalt, og dermed hvorfra du bedømmer fra. Men det er klart det er lettere at være den bedste i den lokale landsby end i verden. Det er et valg at tage.
   • Det er ikke vores opgave at ændre denne selvopfattelse af egen formåen og POMW´s bidrag. Vi forholder os til fakta over 2 måneder og ca. 85 timer fakta observation.
 • Ressourcer, omkostninger og investeringer
  • De nye POMW-deltagere har ved 100 % opfyldelse brugt ca. 84-85 timer over en 2 måneders periode. Det er gennemsnitlig mere end 1½-2 timer hver dag over 2 måneder
  • De nye og gamle OBC-deltagere har ved 100 % opfyldelse brugt ca. 45/85 + 6 x 3-6-8 timer OBC for-træning, i alt 63 til 133 timer over en 4 måneders periode. Der er ingen nye BIO OBC som har tilvalgt 100 %.; 4 har 67 %. 1 har 50 %, 2 har 16 %.
  • IPSC-deltagere har ved 100 % opfyldelse brugt ca. 84-85 + 6x 6-8 timer OBC POMW-træning/IPSC-træning, PLUS administrativt, i alt 180-200 timer over en 4 måneders periode. Det er i gennemsnit mere end 1½-2 timer hver dag over 4 måneder.
  • POMW hold 5 forløbet har kostet et større sekscifret beløb over 2+2 måneder. Heri er ikke indregnet Fri/Flex dage for alle IPSC-instruktører og nogle OBC BIO skytter, og alle arbejder frivillig og ulønnet. POMW H5 har bogstavelig lagt Shindenkan ned fra sommerstævnet til efterårsferien, og der har ikke kunne ligges Yakami Shinsei-Ryu kurser ind i denne periode – med deraf yderligere økonomisk tab for andre medlemmers kompetenceinvesteringer. ALT hovedsagelig for de nye POMW skytters skyld, sekundært BIO OBC.
  • DERFOR er POMW KUN hvert fjerde år. Det er den største ressourcemæssige investering i sæson 2019-2020 i primært de 10 nye POMW-skytter, sekundært BIO POMW. Det vil ikke være helt forkert at sige, at hver nye POMW-skytte har kostet Shindenkan (medlemmerne) en investering på omkring de 60 % af totalomkostningen per. deltager, mod at de selvbetaler 40 %. Det er den største ressourcemæssige investering i sæson 2019-2020 i primært de 10 nye POMW-skytter, sekundært BIO POMW.

Data og resultater fra POMW Hold 5 forløb

Opgørelse over antal gode skud under POMW Hold 5 forløbet

 • POMW I; 6.000 BIO plastickugler under POMW 1B og 9.000 under POMW IC, i alt 15.000 BIO plastickugler
 • POMW II + III; 31.568 + 12.672 + 10.708 = 54.948 0.22 og 9 mm skud
 • I alt samlet ca. 70.000 gode skud PLUS POMW skydeteknik tørtræningsskud.
Resultat data – overall
Bedste og mest konstante individuelle skytter NYE POMW
Bedste og mest konstante individuelle skytter OBC POMW
Bedste udviklings- og kompetencekurve udvikling – Objektive som subjektive parametre – NYE POMW
Mest livsbekræftende udvikling og afklaringsforløb – Flere parametre – NYE POMW

Det bekræftes hermed pr. 6. oktober, 2019, at følgende har bestået POMW og OBC-forløb, hold nr. 5.

Det praktiske POMW forløb med hold 5

POMW Chefskydeinstruktør og chefskydeleder var Kimu Sensei, som også var projektleder på POMW-projektet 2011-2014. POMW stævnechef var; Søren Renshi, Vice-stævnechef er DSU/DGI skydeleder: Michael Nørgaard og teamet; Jens, Kjeld, Pia, Christian, Bertrand, Adam, Frederik. POMW ass. skydeledere er: Søren Renshi (POMW I & II), Jens Hanshi-dai (POMW I & II), Kjeld (POMW I & II) og stævnelæge Christian, Overlæge. I alt har 115 gennemført POMW; 49 POMW I, 35 POMW II og 31 POMW III.

Skytteforeningen, SDKSkyt er en medlemsforening af Shindenkan, etableret i 2012. Der er 9 DSU/DGI skydeledere med officielt dansk diplom pr. 1/7-2019, 4 IPSC A+ licens og 1 IPSC International Range Officer/skydedommer. DIF DSU står for; Danmarks Idrætsforbund Dansk Skytteunion. SDKSkyt er siden 2012 medlem af DIF DSU DSF og DGI. (Danmarks Idrætsforbund Dansk Skytteunion Dansk Sportsskytteforbund).

Shindenkan Honbu dojo ønsker alle hjerteligt tillykke med Bestået/gennemført, som I med rette har fortjent igennem en 7-14 ugers kontinuerlig indsats.

De venligste hilsner,

Yamana-Itotani Sensei
Yashin Mon. Yakami no Taijutsu, Sodenke
Kaicho Shindenkan og Kaidenkan

POMW I, Nye Hold 5, 2019 - Alle er sat på DQ bænken 🙂
POMW I, Nye Hold 5, 2019
POMW II, Nye Hold 5 & OBC, 2019
POMW III, Nye Hold 5 & OBC, 2019
POMW III, Nye Hold 5, 2019
POMW III, OBC, 2019
POMW III, Nye Hold 5 & OBC, 2019

Definitioner og forklaringer;

 • POMW vedligeholdstræning – høre det også under OBC-konceptet? Og Hvorfor?

Ja, det gør det. Som national generalforsamlingerne tidligere har vedtaget, skal alle uden undtagelse opfylde pensumhåndbogen, – hvor det har vist sig, at en hjælpestruktur har været nødvendig.

Før OBC blev indført, var alle kursus kompetencetræning og vedligehold på ”lokal tro & love”. Dvs. du/klubben investerede i dine egne flersporede kompetencer, men det var op til den lokale chefinstruktør at sørge for kompetence vedligeholdelse.

Hvert år blev der indhentet ”Lokal tro og love” erklæringer fra alle medlemsforeninger. Men det vidste sig desværre, at dette ikke var rigtigt for nogle medlemsforeninger, da der blev udført kontrol ifbm. et opvisningshold koncept.

Det betød desværre, at nogle medlemsforeningers medlemmer og instruktørteam, reelt havde snydt sig til gradueringer efter pensumhåndbogen, og sat Shindenkans vedtægter og gradueringskrav, er ens for alle, ud af kraft.

Det betød, at der var to fraktioner i Shindenkan; Dem som ville træne efter én tusindårig flersporet kulturarv og dem som ville have høje grader, uden nødvendigvis at opfylde kompetencekravene dertil.

Derfor blev OBC indført som en demokratisk struktur og personlig kompetenceforbedrende investeringsmodel; Tag det grundlæggende kompetencekursus, vedligehold og OBC vil hvert år højne dine flersporede kompetencer.

Det mente en fraktion ikke var det som betød mest for dem og deres elever. De mente at når man én gang har ”fået kursusklippet”, så opfyldte man pensumhåndbogen, uanset om man kunne bestå en graduering eller ikke, som alle andre som vedligeholdte kompetencerne.

Der er ingen tvivl om at Shindenkans flersporede kompetencer er særdeles efterspurgte – og kan udnyttes kommercielt. Det er der nogle som løbende har gjort siden 2000 – de sidste 20+ år.

Det er det modsatte af, hvad Shindenkan siden 1967 har stået for! Men vi må også tilpasse os den verden vi lever i og er skabt af – derfor skabelsen af OBC-konceptet. Det vil vise sig i fremtiden om dette også vil blive udnyttet til egen fordel, eller det ”hårde” vedligeholdelsesarbejde vil afskrække 🙂 .

Derfor hører POMW også under OBC-konceptet, som alle andre flersporede kursuskompetencer i Shindenkan. OBC hjælpestrukturen sørger for, at du beholder din investering i dig selv og forøger værdien af denne – år efter år.

POMW OBC-vedligeholdelses konceptet vil som udgangspunkt være følgende;

 • Indendørs skydning 15 m bane, Tapeten Ballerup; Vinter
 • Udendørs skydning 25-45 m bane; Hanebjerg Skyttecenter, Sommer
 • Samme aktivitetsdeltagelsesprocenter som ved OBC, dvs. 70+ % og 80+ %. Loven foreskriver aktivt skydning mindst 4-6 gange/årligt for at få/beholde Skv2 – bæretilladelse af eget våben.
 • POMW er til TG4: 2.kyu YSK til 1.dan Sr YSK. Hvilket reelt betyder at du kan blive gradueret 1.dan, Yakami Shinsei-Ryu, men ikke 1.dan Sr., hvis du ikke har taget POMW forløbet og vedligeholdt det under OBC.
 • Samme regler gælder som udgangspunkt for alle OBC kompetencekurser. Men der er skærpet regler for POMW, da dette er med skydevåben og sikkerhed at gøre – både andres som din egen. Det tror vi alle forstår.
  • Det er jo heller ikke sjovt for en skydeinstruktør eller medlem, at mandsopdække et medlem som ikke har vedligeholdt deres POMW-træning af forskellige årsager, og man dermed selv ikke kan få lov til at vedligeholde og skyde.
Kategorier
Shindenkan Arkiv

Game Education - Lensfyrste

Glæd jer - det kommer snart

Game Education - SamuraiViking officers

SamuraiViking officers – Som generalen og militærstrategen Sun Tsu sagde; “He will win who knows when to fight and when not to fight, and Victorious warriors win first and then go to war, while defeated warriors go to war first and then seek to win.”

Glæd jer – det kommer snart

Forbundsformænd, kronologisk siden 1988

login