Shakuasei – Essensen af Kinesisk Kampsport

EN DEL AF SHINDENKANS ÆGTE FLERSPOREDE KAMPSPORTSSYSTEM

Det længe ventede Shakuasei (kinesisk Sha Guozheng) kursus – essensen af kinesisk kampsport, blev endelig gennemført i marts og april 2019, et SB-kursus som var fordelt over 3 undervisnings dage med i alt 16 timers undervisning af Yamana-Itotani Sensei – og et kursus som jeg personligt havde glædet mig meget til. Reelt et kompetencekursus forløb over 4 måneder, samlet nationalt og lokalt imellem 30-40 timers essens fordybelsestræning, afsluttende med en kompetencekursustest under sommerstævnet 2019. Så efter et fantastisk kursus skriver jeg denne artikel som deling til alle i Shindenkan.

I alle Yamana-Itotani Sensei’s kurser er der altid indbygget en uddannelse af honbus instruktører, Og dette var ingen undtagelse. Så han havde på forhånd sagt til Søren Renshi og jeg at vi skulle øve os meget på indholdet af del 1 og del 2, fordi vi hver især skulle demonstrere indholdet af de 2 foregående kursusdage på tredje del – vi ville bare ikke få af vide hvilken del.

Yamana-Itotani Sensei havde jo, både på del 1 og del 2, illustreret essensen af Kinesisk kampsport ved at slå bagsiden af hans knyttede højre hånd ned i hans venstre åbne hånd så den samtidig danner en tragt mod himlen – ud for Danchu og derefter drejede hænderne nedad således at hænder og arme former en tragt mod jorden – ud for tanden.

Jeg ved at jeg taler for både Søren Renshi og jeg når jeg siger at det ville helt sikkert blive spændende og vi var begge maksimalt positivt presset – for det var jo en udfordring der var til at tage og føle på – ikke?

Første del af seminar 3

Nu var så vi nået til den tredje undervisnings dag og Yamana-Itotani Sense havde allerede før dagen fortalt at det ville blive både en opsamling og en udvidelse på de 2 første kursus dage og Yamana-Itotani Senseis mulighed for virkelig at skrue op for niveauet og det gjorde han 🙂 For som han sagde: ”Hvad er viden værd, hvis man ikke anvender den” – og så gik vi i gang.

Vi startede med det helt simple nemlig hvordan man knytter hænderne og hvordan det måske ikke var helt så simpelt endda. Hvor Yamana-Itotani Sensei uddybende fortalte om hvordan det flow der ligger i rækkefølgen af fingrene sammen med vejrtrækningen stimulerer og aktivere hjernen. Yamana-Itotani Sensei gjorde meget ud af at fortælle hele sammenhængen fra start til slut i alle teknikerne og det skulle hurtigt vise sig at vi blev udfordret da niveauet steg – men det havde vi vist også forventet 🙂

Men Yamana-Itotani Sensei førte os tålmodigt igennem hele flowet detalje for detalje – fra det helt basiske med vores vejrtrækning, det flow vi laver når enten knytter eller åbner vores hænder, vores positur fra gulvet og op gennem kroppen som alignment der bekræfter vores berettigelse i verden, hen over de kinesiske ki-øvelser der ligger i Chi gong og vores indre energi motor, til den stående og gående basis i Hsingi med den spiralformede energi over livets spiral udtrykt gennem Baqua med de konstante skift af retning og afstand, til sammensmeltningen af energi gennem de indadgående og udadgående spiraler som opstår ved Tai Chi push hands. Det her var ægte Koryu træning og overlevering fra en ægte stormester – og helt ærligt så kan det ikke blive bedre og mere udviklende.

Så var det en kort frokostpause – som var velfortjent efter 5 timers træning 🙂

Anden del af seminar 3

Anden del af kurset var en præsentation hvor Yamana-Itotani Sensei tog os igennem forskellige historiske perspektiver omkring udviklingen af hhv. kampsport og kampkunst.

Filmens historie.

Vi startede med filmens historie, for det er herigennem at de fleste af os kender kinesisk kampsport. Så vi så et klip fra 1970’erne med 70’ernes populære kinesiske kampsportsudøver Bruce Lee og hvordan han banker ”de onde japanere”, et klassisk dilemma med rigtig meget posering. Derefter så 80’ernes populære kinesiske kampsportsudøver, Jackie Chan, hvor der er lige meget akrobatik og kampsport. Til sidst så vi et klip fra den kinesiske film Hero – En billedligt utrolig flot lavet film, med fokus på at kampen udkæmpes spirituelt og mentalt inden den overhovedet går i gang og allerede er afgjort inden den fysisk folder sig ud.

Hvorfor var filmens udvikling med, det var den fordi den i virkeligheden understreger at mens filmen har udviklet sig i en positiv retning fra rimelig dårlige film til film med essens, dybde og meget smukke optagelser, har kampsporten har udviklet sig i en direkte modsat retning fra essens og dybde til en flaske uden indhold.

Kinesisk kampsport som konkurrencesport

Vi så derefter klip fra forskellige konkurrencer i kinesiske kampsport og så her Hvordan kampkunsten er blevet forandret over tid – fra kampen for at overleve i krig til konkurrencesport i dag som er ugenkendelig sammenlignet med det oprindelige. Hvor udførelsen af tai-chi forme ligner poseringsøvelser og hvor push hands ligner brydning – brydning!!

Historien om krige i asien.

Yamana-Itotani Sensei førte os igennem de historiske slag i asien hvor japanerne havde spillet en rolle – og historien viser at de faktisk har vundet stort set alt hvad de har deltaget i. Lige fra de to mongolske forsøg på invasion, til krige mod Kina, Korea, Taiwan og ikke mindst Okinawa.

Men hvad var egentlig forskellen når man sammenligner krigene og soldaterne på tværs af asien. Hvad var det der gjorde Japanske samuraierne bedre end de andre soldater – det var i meget høj grad deres uddannelse og selvfølgelig deres indstilling.

Shakuasei – Essens, Ynde og flow

Til sidst så vi filmklip med den kinesiske kampkunst legende Shakuasei (kinesisk Sha Guozheng 1904-1992) og det var fantastisk at se denne ældre mand bevæge sig med så stor ynde og perfekt flow – det så fuldkommen ubesværet ud.

Det var ekstremt fedt at se ham bevæge sig og pludselig kunne vi alle genkende de teknikker som vi lige selv havde trænet under hele Yakami Shinsei-ryu kompetence kursusforløbet i kinesisk kampsport! Han viste sin essens gennem konstant og flydende skift mellem Qi gong, Hsingi, Baqua og Taichi – det så bare så legende let ud.

Vi så også den rigtige form for push hands med konstant skiften af energi flow – indadgående og udadgående spiraler – det var bare fascinerede flot at se på og man ønskede egentlig ikke at det skulle stoppe.

Den pulserende krop

Jeg var fascineret, udfordret og på samme tid begejstret over indholdet fordi det var bare superfedt, lærerigt og svært – og der var en rød tråd gennem hele kurset og det synes jeg er fedt.

Jeg var fascineret af den måde Yamana-Itotani Sensei viste os hvordan man skaber den pulserende krop gennem små og store pumpe mekanismer og Tachi-ai. Det høje niveau gjorde at han igen og igen viste detaljer om hvor og hvordan den pulserende energi opstår og dannes først den store pumpe der ligger i korrekt vejrtrækning og derefter igen startende fra det helt simple i hvordan fingrenes rækkefølgen i den måde hånden knyttes på skaber en pulserende pumpe, Chi gong motoren, op langs inazuma, ganka, ind over suigetsu, op til danchu for derefter at skabe den fedeste udadgående spiral energi som samles igen gennem den fedeste indadgående spiral energi, mens tyngdekraften er blevet en del af dig selv og den måde du bevæger dig på.

Vi blev alle personligt udfordret – og det gjorde vi jo fordi kurset direkte udfordrede os på forskellen mellem kampsport og kampkunst, vores indstilling og vores mod – fordi spørgsmålet er jo:

Tør vi i virkeligheden?

Tør Vi række ud – helt uden for vores egen komfortzone – og blive der? Tør Vi smelte sammen energien fra Vores modstander som en sammensmeltning af yin og yang – og blive der? Tør Vi gå 100% med ind i Livets uendelige spiral der konstant pulserer – ekspandere og kontrahere – som netop balancen mellem yin og yang – og blive der? Tør Vi opfylde Vores fulde potentiale – igen og igen, for at udvikles?

Eller vil de fleste af os helst stå af på den næste kampsports station og vente der indtil vi igen har samlet modet til igen at stå på toget.

Tja der er forskel på kampsport og kampkunst 🙂

Konklusion.

Shakuasei kurset viste os at der selvfølgelig er en klar sammenligningen mellem Japansk og kinesisk kampkunst og at forskellen ikke er stor når man kommer ind til kernen – det er faktisk de samme 8 kræfter og 12 principper.

Shakuasei kurset har nok ændret de flestes opfattelse af Kinesisk kampsport og det viste sig også under kurset at virkeligheden er en helt anden når den kommer direkte fra kilden.

Mange undrer sig måske over hvorfor vi træner Kinesisk kampsport i Shindenkan og hvordan det hænger sammen med flersporethed. Shakuasei kurset gav faktisk os alle svaret. Fordi flersporethed er ikke kun udtrykt gennem teknik – det er udtrykt gennem tanke, ord og handling i et. Af indsigt, viden og forståelse, opstår der tolerance, gensidig respekt og accept af sig selv og andre mennesker. Det er et bidrag til en bedre verden..

 
Kategorier
Shindenkan Arkiv

Game Education - Lensfyrste

Glæd jer - det kommer snart

Game Education - SamuraiViking officers

SamuraiViking officers – Som generalen og militærstrategen Sun Tsu sagde; “He will win who knows when to fight and when not to fight, and Victorious warriors win first and then go to war, while defeated warriors go to war first and then seek to win.”

Glæd jer – det kommer snart

Forbundsformænd, kronologisk siden 1988

login