Specialstævne for JokoKidz

Af Martin E. Hansen, Medlem indtil 2018

Dojo-kun… det kører som en leg 🙂

Shindenkan er altid fremme i skoene også når det gælder nytænkning inden for stævne og udvikling af eleverne på selvsamme. Gennem årene har Honbu-dojo erfaret, at JokoKidz og JokoTeens ofte er meget hurtigere til at lære end de voksne, men også at de har brug for konstant motivering for at bevare gejsten til at træne. Samtidig ses det ofte at JokoKidz og JokoTeens kan mere pensum end de voksne med højere grader, derfor er det nye stævne også en mulighed for at JokoKidz og JokoTeens kan få en streg mere på bæltet, og ikke skal gå en halv sæson fra august til x-mas stævnet uden mulighed for graduering. Det første specialstævne var tænkt som pilotprojekt for at prøve konceptet af (læs mere om baggrunden i artiklen ”Velkommen til sæson 47; 2014-2015!”).

Pilotprojektet blev igangsat og rammen sat af Honbus Kompetence- og udviklings chef og chefinstruktør, Kimu Sensei, og i tæt samarbejde med projektleder Søren Renshi og projektgruppen bestående af Martin Renshi og Kjeld Renshi-dai, tog det nye koncept form i løbet af de to måneder udviklingen varede til det færdige produkt.

Lørdag d. 4 oktober blev det første specialstævne afholdt både for JokoKidz og JokoTeens på Tjørnelyskolen i Greve. JokoKidz stævnet var planlagt til at køre fra morgenstunden, da de små poder ofte har det nemmere med at komme tidligt op frem for JokoTeens, som har brug for deres søvn i Teenage årene 🙂

De første JokoKidz mødte ind kl. 8.30 for at blive krydset af og ved stævnestart kl. 09.00 var i alt 70 JokoKidz klar til dagens udfordringer. Stævnechef Søren Renshi bød velkommen og introducerede samtidig dagens undervisere. I alt 3 instruktørteams skulle undervise de mange JokoKidz, hvor der dagen igennem skulle være fokus på dojo-kun og selvfølgelig pensum. Allerede fra starten, da JokoKidz stod på række for at bukke, lagde instruktørerne ”fælder” ved at spille forskellige roller og demonstrerede dårlig dojo-kun, og JokoKidz var gode til at spotte de uvorne instruktører 🙂

Dagen skulle forløbe gennem tre lektioner, som efterfølgende kulminerede i en graduerings session, hvor JokoKidz kunne opnå 1 streg, hvis de ellers havde overholdt dojo-kun igennem dagen og gjorde deres allerbedste under gradueringen 🙂 Første lektion var en ren teoretisk lektion, hvor også forældrene var inviteret med. Her tog Søren Renshi deltagerne med på en rejse mod det uendelige univers gennem en power point præsentation der forklarede formålet med specialstævnet, hvorfor det var blevet til, hvad JokoKidz og deres forældre kunne forvente og meget andet. Det tog godt en halv time, hvor både JokoKidz og forældre lyttede intenst og stillede gode spørgsmål eller kom med anerkendende bemærkninger.

Karsten Shisho stod for en sjov opvarmning som fik den værste nervøsitet væk fra specielt de nye JokoKidz der ikke havde været med på et Shindenkan stævne før. For dem var det en god oplevelse at være med på et stævne, der kun var forbeholdt JokoKidz og ikke alle aldersklasser, som vi ellers er vant til fra de store stævner 3 gange om året. Herefter blev JokoKidz inddelt i 3 grupper, som hver fik tildelt et instruktør team, og straks gik grupperne i gang med lektion 2 som var kihon. Formålet med denne lektion var samtidig at træne dojo-kun, som ikke altid bliver overholdt. Instruktørerne havde forberedt nogle sjove cases, hvor JokoKidz fik vist og selv trænede, hvordan man gebærder sig en dojo og man under træning f.eks. skal tisse, stille spørgsmål bliver træt og alt muligt andet som kan forstyrre træningen og de andre elever. Nogle JokoKidz havde allerede godt fat i det, men for andre var det en ny verden af nødvendig disciplin der åbnede sig, men på en positiv måde.

JokoKidz fik sig en kort pause inden tredje og sidste lektion før den store graduering. Denne lektion havde fokus på kumité og samtidig dojo-kun, som netop under kumité har et vigtigt sikkerheds aspekt. Så her blev JokoKidz trænet i, hvordan man agerer i forhold til sin træningsmakker, de andre elever og instruktøren under kumité. Det er vigtigt at alle kan færdes sikkert i en dojo og specielt under kumité kan der ske uheld, hvis dojo-kun ikke overholdes eks. Hvis man har glemt at klippe negle, har smykker på, fjoller rundt eller går mellem to andre der har kumité osv. Der blev trænet masser af dojo-kun samtidig med der naturligvis stadig var fokus på teknikken.

Tiden sig nærmede højdepunktet for de fleste JokoKidz – graduering! Efter en pause med lidt at drikke og måske en snack gik alle JokoKidz på gulvet, hvor graduerings leder Kjeld Renshi-dai sammen med gradueringshjælperne Shisho’s Karsten, Christian og Mathis guidede JokoKidz igennem gradueringen foran graduerings dommerpanelet ledet af trioen; Jens Hanshi-dai og Renshi’s Søren og Martin. Det var en god graduering, hvor det var tydeligt at der var blevet trænet dojo-kun – der var ro i rækkerne, ingen som fjollede rundt og en rigtig god stemning.

Det havde med al tydelighed været en rigtig god dag for JokoKidz, da den sluttede med fællesbillede omkring middag, og alle indstillede havde bestået gradueringen og fået tildelt maksimalt en streg. Det bliver spændende at se om de mange JokoKidz fortsætter den gode takt og tone hjemme i lokalskolerne og ved det næste store stævne.

Kategorier
Shindenkan Arkiv

Game Education - Lensfyrste

Glæd jer - det kommer snart

Game Education - SamuraiViking officers

SamuraiViking officers – Som generalen og militærstrategen Sun Tsu sagde; “He will win who knows when to fight and when not to fight, and Victorious warriors win first and then go to war, while defeated warriors go to war first and then seek to win.”

Glæd jer – det kommer snart

Forbundsformænd, kronologisk siden 1988

login