Shindenkan Forårsstævne 2011

Af Martin E. Hansen, Medlem indtil 2018

Foråret lod vente på sig, men solen kiggede frem lørdag d. 26 marts, hvor Shindenkan Danmarks traditionsrige og årlige forårsstævne blev afholdt. Rammerne var sædvanen tro den store ny Måløv hal ved Ballerup.

Iført headset indledte Kimu Sensei stævnet med en velkomst og en tale, der som altid har nogle konkrete budskaber og er oppe i tiden.

Meget konkret var det, at Japan lige har været ramt af et af den nyere histories største jordskælv, som målte 9.0 på Richter skalaen. I kølvandet fulgte en tsunami som skyllede mange byer væk og forårsagede katastrofale ødelæggelser bl.a. atomkatastrofen på Fukushima værket, der nu tangerer Tjernobyl-hændelsen. Udefra lignede det at den Japanske regering så til, mens befolkningen i ro og mag blev evakueret og måtte sørge for sig selv. Men som Kimu Sensei beskrev det, er der i Japan konsensus ledelse, hvilket indebærer at regeringen først for alvor går i gang efter ca. 4 dage, men så sker der også noget.

I Shindenkan handler og leder vi nu og her og beredskabet startede allerede én time efter jordskælvet havde ramt Japan, hvor Abdullah Ibrahim (Yakami stormester med dojo’s i USA og Sydafrika  og verdenskendt jazz musiker) og Kimu Sensei  initierede netværket gennem telefonsamtaler, sammen med SST. Lynhurtigt havde de dannet sig et overblik over katastrofen og de involverede under Bujutsu Kodosokukai og Jokokan paraplyen. Det lykkedes at skabe kontakt med de fleste stormestre, mestre og elever i Japan, men enkelte er desværre gået til og ganske få savnes stadig, de kan være i live, det vides først når tele-infrastrukturen er oppe igen. SST som bor i Tokyo havde det godt, men hans TV var dog faldet ned og gået i stykker under jordskælvet. Iwaki dojoen som Shindenkan Danmark besøgte tilbage i 1998, som er beliggende i Fukushima provinsen, var næsten på mirakuløs vis gået fri af Tsunamien, som ”kun” havde ramt den med nedsat kraft i forhold til nabohusene. Resultatet var at huset ved siden af dojoen dojoen havde rykket sig næsten 3 meter, mens boliger omkring lå i ruiner.

Budskabet hermed var, at vi i Shindenkan passer på hinanden, vi våger over hinanden og vi handler i stedet for at tale om tingene. Det var på sin plads at Kimu Sensei efterfølgende i respekt for de omkomne i katastrofen bad om 1 minuts stilhed….På sin vis var det smukt og rørende, at de næsten 160 elever stod der med foldede hænder og  sænket hoved og sendte en tanke til vores Jokokan venner og budo-rødder i Japan.

Efter noget trist er det rart med lidt glæde så det var på sin plads at fejre fødselsdag for nogle af deltagerne, de synes altid, at det er rart at komme op på podiet og modtage en lille fødselsdagssang, der vil gøre enhver x-faktor dommer stolt J. Specielt én måtte stå alene tilbage på podiet, da hun kunne fejre dobbelt 20 års fødselsdag og modtog derfor en ekstra sang. Mon ikke hun sendte sin mand en ekstra tanke, da han havde varslet instruktørstaben om hendes 40 års fødselsdag J

Herefter kunne den træningsmæssige del af stævnet begynde med en grundig opvarming inden der blev taget fat på faldøvelser.

Pensum er opdelt i TG-grupper og det samme er undervisningen på stævner, det giver god mening og det bedste læringsforum, da alle er på næsten samme niveau og underviseren kan formidle et budskab på samme niveau og samtidig kan alle bedre lære af hinanden.

I Shindenkan bliver faldøvelser indlært efter de gamle ”samurai” metoder, der er den skolede tilgang til det at falde og dermed passe på sig selv. Men om de gamle samuraier har været lige så svimle og vaklet rundt som fulde høns skal være usagt, men det er muligt J

Efter en kort pause var det tid til kata, hvor de forskellige TG-grupper fik mulighed for at fordybe sig i de kata de nu skulle kunne. For TG1 var der kun en kata – ten-i, så her blev der virkelig gået i dybden og mange helt nye gik derfra og kunne den første kata. De højere TG-grupper havde travlt for de skulle igennem mange flere kata, men det var jo rart med en gentagelse, da de senere under gradueringen skulle vise dem under kataudskilningsløbet. Dagens tredje og sidste lektion var en fortsættelse af kata undervisningen, men denne gang med udvalgte bunkai (kamp i kata). For mange var det en ny oplevelse at finde ud af hvad de forskellige bevægelser i kata skulle bruges til og pludselig var det ikke bare ”tomme” bevægelser.

Det sværeste ved kata er i virkeligheden, at forestille sig denne kamp hver gang med udfører den, kata skal jo netop afspejle det ypperste man kan indenfor kumité.

Inden gradueringssessionen som er dagens højdepunkt for mange skulle der lige tages et fællebillede som også er en tradition ved alle Shindenkan samlinger. Det er meget vigtigt for os at vi viser omverdenen og vores venner i Japan succesen ved vores fællesskab – og de elsker det J.

For at eliminere alt tvivl omkring gradueringsprocedurer gennemgik Kimu Sensei inden gradueringssessionen kriterierne for hvornår jokokidz kan modtage én, to eller tre streger på bæltet samt, hvornår voksne kan indstilles til graduering, at det ikke kun er fremmødet i timer, men også tiden imellem, der er vigtig da der skal være tid til at konsolidere ny indlært pensum.

For lige at hæve nervøsiteten J blev det også påpeget, at det ikke er alle der består deres graduering selvom de er indstillet, de bliver blot ikke nævnt ved den efterfølgende ceremoni for simpelthen at beskytte dem. Man får det man er god nok til og sådan har det alle dage været indenfor et flersporet kampsportssystem.

Gradueringssessionen forløb rigtig godt og med stor fokus og koncentration fra alle deltagerne og til den efterfølgende ceremoni blev der uddelt ca. 85 % én streg og 15 % to streger, og nye bæltefarver. Der var også stor ros til de elever, der havde været oppe til kompetence graduering i ken-jutsu pakke 1, hvor de havde vist et rigtigt højt og ensartet niveau.

Som afslutning på gradueringsceremonien blev bruttogruppen af mulige brun og sortbælte elever, der potentielt kan opnå en ny grad til sommer stævnet offentliggjort. I Shindenkan kan vi lide at fremhæve det gode og gør alt for at eliminere janteloven, så derfor blev de alle kaldt op på podiet til offentlig skue J

I forbindelse med brun og sortbæltegradueringer er der flere stop test, og fejler man bare én af disse betyder det at man ikke kan fortsætter gradueringsprocessen og må vente på næste mulighed. I løbet af de næste måneder skal denne bruttogruppe igennem forskellige test og til den afsluttende test på sommerstævnet er det ikke sikkert at de alle står tilbage.

Den mest kendte stoptest, men også den stoptest som ”blot tages for givet”, da alle i forvejen er i god form af Shindenkan træningen, og det blot kræves og forventes at eleven har disciplinen, målrettetheden og viljestyrken til fysisk, at optræne sig selv til det krævede niveau over en 3-9 måneder intensiv periode.

Men samtidig er nok den fysiske del, hvor der efterhånden også er kommet lidt prestige ind i billedet og det er ikke unormalt at eleverne eller instruktørerne ”udfordrer” hinanden  i denne disciplin, der indeholder shindenkan cirkler (Bronze, sølv, guld) løb, cykling, roning eller svømning. F.eks. til sommer; Militær bronzecikler x 3 på maks 5 minutter (normalen er 12 min), 3-5 min pause, Cuba-test løb, 12 min; 3.600 m, 3-5 min pause og afsluttende militær bronzecirkel x 3 på maks 12.min. (de fleste tager den på maks 8 min).

Mange af de kommende sortbælter er åbenbart blevet lidt kæphøje, da de uden at kny takkede ja til udfordringen fra Kimu Sensei om at komme på verdens elite konditionsniveau til denne fysiske test (kondital på omkring 65 – 75 for mænd), så det glæder vi os til at overvære og deltage i J

I Shindenkan går vi op i detaljer og det blev understreget, da Kimu Sensei afsluttede hele arrangementet som annonceret præcis kl. 14.00.

Tillykke til de mange der endnu en gang fik en graduering i hus og tak til alle for et godt forårsstævne, det er jo en lige stor fornøjelse hver gang. Også en speciel tak til vores familie og venner der støtter som tilskuere. En særlig tak også til dem der står der hver gang når der skal hentes måtter (udlånt af DGI kampidræt) stilles podium op osv. Til sidst skal også lyde et ønske om en lys fremtid trods kaos, sorg og ødelæggelse for vores nære Japanske budo venner, som vi sender vores kærlige tanker i denne svære tid, vi håber det bedste for Jer. Shindenkan har selvfølgelig bidraget med et større pengebeløb som støtte til alle dem som har mistet alt i Japan.

Kategorier
Shindenkan Arkiv

Game Education - Lensfyrste

Glæd jer - det kommer snart

Game Education - SamuraiViking officers

SamuraiViking officers – Som generalen og militærstrategen Sun Tsu sagde; “He will win who knows when to fight and when not to fight, and Victorious warriors win first and then go to war, while defeated warriors go to war first and then seek to win.”

Glæd jer – det kommer snart

Forbundsformænd, kronologisk siden 1988

login