Jojutsu 1 – stavens hemmelighed.

Af Agnes Schwartz, Medlem indtil 2015

Jojutsu er det femte våben i rækken af kompetencekurser inden det berømte sorte bælte. Kurset blev afholdt over 2×3 timer, samt 2 timer intensivt gennemløb på X-mas lejr 2010.

Første del af kurset, blev vi præsenteret for Joens historie. Om hvordan den havde fået den længde, som vi også benytter os af i dag. Som i de andre kurser, der bliver afholdt i Shindenkan, lykkedes det at bilde os Shindenkaner en kæmpe historie på ærmet, øv øv øv.

Vi fik talt om at være i Shindenkan, efterhånden som vi steg i Kyu-graderne samt det ansvar vi havde som rollemodeller og formidler af Shindenkans værdier og læringsprincipper.

Jeg tænkte, at et er at kunne lire remserne af. Man må også kunne forklare dem i en uventet situation, hvad enten det var til en Joko-kidz, dets forælder eller en undrende voksen.

Vi fik nogle gode værktøjer at bruge, når vi blev udfordret til slå brædder og mursten over med de bare næver og panden. Vi skulle selvfølgelig bruge vores sunde fornuft og benytte både en sav og hovedet – på en hammerJ

Mht. læringsprincipper og værdier, der må man selv grave lidt i sig selv for at finde et ”ægte svar”

Hvordan fortolker du selv principperne og værdierne?

Et ægte svar, er med oprigtighed og den berømte indstilling. Et ægte svar er ikke en remse, eller noget du har hørt fra en anden, du er nødt til at finde dig selv i de værdier og læringsprincipper – altså rollemodeller.

Ind i Dojoen til den praktiske del.

Som i Kotachi og Ken-jutsu kurser, blev vi præsenteret for

 • etikette
 • kamai
 • kihon
 • gående kihon
 • offensiv
 • defensiv

Her vil nogen nok tænke, at det er et forholdsvis nemt kursus, da man har de andre i forvejen, så det er vel bare at bygge på. For så mange kamai og teknikker kan der vel ikke være.

Jo, det er der.

Og som ekstra bonus, skal du lære din basis forfra. Alt hvad man tror man kan, kan man ikke. Det er så sindssygt svært at skrue sig ned i en korrekt zen/kokutsu dachi, samtidig skal du også lave teknikken med din Jo. Hvis din basis blev røbet, da du trænede Ken og Kotachi, kan man godt sige at Joen råbte din fejl lige i hovedet på dig.

Man er simpelthen nød til at starte forfra og forfra. Korrekt benstilling og korrekt bevægelse.

Hvordan gør man så det?

 • stå i smal zenkutsu dachi med vægten 30/70
 • glid over i kokutsu dachi med vægten 70/30
 • skru dig ned i zenkutsu dachi igen med vægten 50/50
 • (det er her, man laver de berømte knæk og buk i hofte og knæ. Det gør djævelsk ondt og det strammer om hele din kropsstamme, men det er her du er ved at nærme dig noget, som er brugbart)
 • det bageste ben skal nu op til det forreste og her er det vigtig at tænke på sin vægtfordeling, for din basisstilling skal ikke forandre sig.

Nu var det ikke kun sved og ondt i kroppen. Kimu Sensei viste også nogle seje trick og teknikker, som vi øvede flittigt på.

Men ondt gjorde det altså, men som en ægte Shindenkaner er jeg bare sej og klar til mere.

For ægte styrke kommer indefra og den har vi i Shindenkan.

Kategorier
Shindenkan Arkiv

Game Education - Lensfyrste

Glæd jer - det kommer snart

Game Education - SamuraiViking officers

SamuraiViking officers – Som generalen og militærstrategen Sun Tsu sagde; “He will win who knows when to fight and when not to fight, and Victorious warriors win first and then go to war, while defeated warriors go to war first and then seek to win.”

Glæd jer – det kommer snart

Forbundsformænd, kronologisk siden 1988

login