The missing link

Af Henrik Bjørnstrup, Medlem indtil 2010

”The missing link” kunne passende være en artikel enten af eller om Darwin som i år fejres da det er 150 år siden at han fremkom med teorien omkring arternes oprindelse. Udover ”the missing link” er Darwin også kendt for en anden sætning nemlig ”survival of the fittest” som desværre oftest er blevet udlagt som ”den stærkeste overlever”.

De fleste kampkunst/kampsport systemer har sin fælles oprindelse i at overleve på slagmarken og i tråd med Darwins teorier har teknikkerne udviklet sig og er i vore dage specialiseret indenfor delområder. Målet i dag er ikke overlevelse på slagmarken, men i højere grad at forfine forskellige teknikker indenfor givne rammer som kan udfolde sig som ren sport (f.eks. judo), som selvforsvar eller med sigte på at træne krop og sind (f.eks. tai chi).

Når vi træner i Shindenkan, har vi helheden for øje og holder fast i de oprindelige traditioner som jujutsu er en del af.

Ser vi det at træne karate som mere end sport, selvforsvar eller en flirten med det eksotiske fra Asien, vil vi i takt med den viden og de færdigheder vi får gennem træningen, blive afklaret på nogle områder, og samtidig blive bevidste om alt det vi ikke forstår. Man skal ikke have være hvidbælte længe for at synes at det er ret nemt at gå frem i zenkutsu-dachi, for nogle år senere at erfare, at så enkelt er det alligevel ikke.

Tilbage til Darwin og en lørdag morgen i september hvor jeg deltog i Jujutsu kursuspakke 3.

Jujutsu 3 er kulminationen på 2 foregående kurser hvor vi indføres i faldteknik, kast låse og stranguleringer og det jeg gerne vil dele er den læring jeg tog med mig fra kurset.

I kamp som basalt går på at overleve, vil vi med de færdigheder vi har opøvet, naturligvis benytte os af karate i form af slag og spark. Da en kamp altid foregår imellem minimum 2 personer, kan vi stå overfor modstandere med andre teknikker og færdigheder. Så uagtet at vi vil forsøge, at afgøre kampen på en måde risikerer vi at ende i gulvkamp og er vi først havnet i gulvkamp, erfarede vi i praksis, at så bliver det hurtigt et spørgsmål om overlevelse, også inden for de trygge rammer som er grundlaget for kurset. Min læring er, at jujutsu kan være ”the missing link” hvis vi bliver tvunget til gulvkamp og jeg vil på nuværende tidspunkt have fokus på at undgå at en konflikt udvikler sig til gulvkamp.

En anden læring som jeg tager med mig fra kurset kan relateres til ”survival of the fittest” og som jeg synes beskriver vores måde at træne og lære på. Når vi på kurset ser film fra MMA kampe er det nærliggende at oversætte Darwin til ”de stærkeste overlever”. Modsat sætter vi et andet perspektiv på elite og det at være i god form, nemlig at ”vi skal være gode mod os selv”. MMA er ikke den rigtige måde at være ”god mod sig selv”. I den sammenhæng giver det jo mening ,at oversætte Darwin til, at den der er ”bedst til at tilpasse sig overlever”. Og det var Jujutsu 3 et levende bevis på. Det er faktisk muligt at kaste sin træningspartner, uden den store anstrengelse. Vi har fokus på fastholde vores egen balance og tilsvarende bringe modstanderen ud af balance. Selvfølgelig nemmere skrevet end gjort, og jeg tror at alle på Jujutsu 3 oplevede følelsen af at det kan lade sig gøre. Jujutsu 3 er endnu en kompetence i ”survival of the fittest” og som kommende kursister skal glæde ig til at opleve og erfare. Tak for endnu et godt kursus.

Kategorier
Shindenkan Arkiv

Game Education - Lensfyrste

Glæd jer - det kommer snart

Game Education - SamuraiViking officers

SamuraiViking officers – Som generalen og militærstrategen Sun Tsu sagde; “He will win who knows when to fight and when not to fight, and Victorious warriors win first and then go to war, while defeated warriors go to war first and then seek to win.”

Glæd jer – det kommer snart

login