Jujutsu seminar 3 – The missing link

Af Martin E. Hansen, Medlem indtil 2018

For første og sidste gang blev Jujutsu 3 afholdt af stormester Kimu Sensei. Trods det tidlige tidspunkt på dagen var der fuld opbakning og alle potentielle elever var tilmeldt dette kursus, som blev undervisning i essensen af jujutsu og hvordan det hænger sammen med livet og din indstilling generelt. Alle blev udfordret på deres grænser og komfortzoner.

Kl. 7.00 Lørdag morgen kørte trailerne op foran Tjørnelyskolen i Greve. Endnu en gang havde de vigtige frivillige og aktivitetsudvalget valgt at møde tidligt frem og hjælpe til, så det praktiske omkring jujutsu 3 kurset var tiptop til glæde for alle 41 deltagere med mindst 4-5 års træningserfaring bag sig.

Som det blev understreget også i kursus 2 lægger vi vægt på ryugi træning i Shindenkan, så derfor indledtes jujutsu 3 ligeledes med en teoretisk del og en præsentation af Kimu Sensei.

Teorien overlappede jujutsu 2 og uddybede essensen af jujutsu og tog afsæt i, hvordan vi som mennesker forholder os til virkeligheden og vores egen formåen frem for en ”illusion”.

En 12 minutter lang video ”Vold i København” viste virkelighedens Danmark og hvordan volden i stigende grad er dagsorden i mange storbyer i Danmark. Hvem har ansvaret for dette og hvem tager stilling til hvad der skal gøres ved volden, og hvorfor er den stigende? Disse spørgsmål blev besvaret gennem videoen og efterfølgende debatterede deltagerne i gruppearbejde om hvor vidt Shindenkan passer ind i dagens Danmark og tager ansvar og stillingtagen til volden og kimen til denne.

Ansvaret kan kun starte et sted og det er i os selv, så vi må give os selv, vores børn og omverden de værdier og værktøjer der skal til at bekæmpe denne vold og andre problemstillinger.

Dette lever i høj grad op til værdierne i Shindenkan og principperne vi underviser efter.

Jujutsu er et virkelighedsnært ”værktøj”, som kommer helt tæt på i bogstaveligste forstand – nærkamp i sin reneste og mest brutale form, hvilket skulle afprøves i dojoen senere. Men samtidig er jujutsu den sidste udvej og kræver en afslutning, derfor kræver det indre afklaring og indstilling rent mentalt – kan du invalidere eller slå et andet menneske ihjel eller tror du på at han/hun nok ikke gør dig noget, når bare du afværger et angreb. Skal du tænke over der er en straf i en situation, hvor din kone bliver voldtaget eller dit barn gjort fortræd, eller har du på forhånd taget stilling til og er afklaret omkring dine grænser når du eliminere truslen? Tankerne blev vendt meget blandt deltagerne og præsentation blev afsluttet med en forklaring på sammenhængen mellem den personlige udvikling og formåen så man ad denne vej kan træffe den bedste beslutning og være forberedt, som i virkeligheden jo er 80 % af et godt resultat.

I dojo’en blev der først varmet op, efterfulgt af ukemi (faldteknik), inden Søren Renshi-dai og Kjeld Renshi-dai – som er de næste instruktører, der skal overtage kurset – gav en hurtig recap på essensen fra jujutsu 2 gennem tre kast: Seio Nage, O-goshi nage og O-soto gari.

Tiden var kommet til en udbygning det vil sige, hvordan man opnår kontrollen af modstanderen og hvad sker der efter modstanderen er kastet og man havner i en gulvkamp.

Kimu Sensei demonstrerede med lethed, hvordan man træner balance brydning i tai chi tempo. For systematikkens skyld blev det først og fremmest trænet som tre skridts handling (randori par øvelse), dvs. to skridt frem eller tilbage og på tredje skridt – balancebrydning enten bagud, fremad eller til siden.

Essensen var at fange modstanderen på det rigtigt tidspunkt og tilføre den rigtige mængde kraft på det rigtige sted for at bringe denne ud af balance. På det niveau som kurset var sigtet imod var det netop nødvendigt at tilføre muskelkraft, hvilket det ikke nødvendigvis er på de efterfølgende højere niveauer af jujutsu, når det går mod aiki-jutsu.

Randorien blev udbygget med kast og her fik de fleste indblik i hvad ”missing link” er i den jujutsu, som de havde se i videoerne er – ingen lader sig frivilligt kaste. Man er nødt til at bruge karate teknikker for at få modstanderen til at ”slappe” af inden man kan afslutte evt. med et kast og efterfølgende sætte en lås og strangulering ind. Så derfor blev der trænet og i høj grad mærket, hvor smertefulde og sidste ende invaliderende forskellige ledlåse og pacificeringsteknikker kan være. Som afslutning på kurset fik deltagerne mulighed for at afprøve gulvkamp, hvor de fik mærket hvor effektivt og fatalt det kan være at komme til at ligge i en lås og strangulering samt hvor svært det kan være at kæmpe sig ud af denne situation. Et godt udfald kræver forberedelse og flow i bevægelserne.

Alle deltagere var trætte og udmattede efter kurset og havde fået indtryk til eftertanke. Men ingen var efterfølgende i tvivl om, hvor effektiv Yakami Shinsei-ryu er i selvforsvars situationer, da basis systemet er et totalt kampsports system, som både træner eleverne i distance, nær- og gulvkamp, som bevæbnet som ubevæbnet selvforsvar.

Men mange tanker var sat i gang hos deltagerne; Tør jeg gøre det der skal til? Er jeg god nok? Tager jeg ansvar? I høj grad havde de afprøvet deres komfortzoner og været tæt på hinanden i den ultimative gulvkamp, hvor hvis man tøver, kan gå fra vinder til taber i et splitsekund. Så det at forberede sig på virkeligheden og tage stilling er vigtigt – det er virkeligheden i Shindenkan, men vi var glade for at den medbragte hjertestarter ikke skulle i brug, men det kunne jo ske i virkeligheden. Har du taget stilling til din virkelighed og dit ansvar?

Kategorier
Shindenkan Arkiv

Game Education - Lensfyrste

Glæd jer - det kommer snart

Game Education - SamuraiViking officers

SamuraiViking officers – Som generalen og militærstrategen Sun Tsu sagde; “He will win who knows when to fight and when not to fight, and Victorious warriors win first and then go to war, while defeated warriors go to war first and then seek to win.”

Glæd jer – det kommer snart

login