56 til Jujutsu 1 faldkursus – uden faldskærm

Af Jokokan Honbu

På årets første forårsdag ifølge kalenderen, stod 56 Shindenkanere med søvn i øjnene en tidlig søndag morgen klar til faldtræning.

En stigende efterspørgsel blandt Shindenkans medlemmer, var efterkommet af Shindenkans kursusorganisation: Honbu dojo. Selvom alle deltagere på Shindenkans forårs- og sommerstævner kommer rask igennem en kontant opfriskning i faldteknik med udgangspunkt i den lokale undervisning, var der et voksende behov for et formaliseret og realistisk faldteknisk kursus. Et kursus hvor der var tid til fordybelse med optimal og korrekt faldteknik igennem mange gentagelser efter hver enkel deltagers tempo og tryghedsniveau.

Ukemi (faldteknik) kurset er obligatorisk til 6.kyu. Da kurset ikke har været gennemført før, var der stor tilmelding fra gruppen efter 6.kyu. Dette blev der også taget hensyn til, da Kimu Sensei som ansvarlig kursus instruktør afviklede kurset. Kimu Sensei har dog designede kurset til målgruppen før 6.kyu, hvilket vil blive hovedfokusgruppen til næste år. Her vil kurset blive afviklet med en deltagerbegrænsning på ca. 40 pr. kursus med det honbu instruktørteam, som nu efterfølgende har ansvaret for Jujutsu 1 Ukemi kurset efter Kimu Sensei´s design, indhold og retningslinjer.

Kimu Sensei gennemgik rationalet for ”arbejdsfordelingen” imellem Honbus pensum og kompetencekurser og den lokale Shindenkan skoletræning, og netop dette kursus sammenhæng til hele pensummet – ”den røde tråd”. Da kampsport i sin oprindelse er et selvforsvarssystem, blev dette gjort igennem en populi demonstration af Shindenkans opbygning og grundige forberedelse af sine elever til frikamp, som skrevet står på hjemmesiden og i den nye pensumhåndbog, som er på vej i trykken.

Pude- og slaghandsketræning til Task fighting kurser over til frikampskurser med både fjern- nær og gulvkamp med – og uden beskyttelsesudstyr. Da demonstrationen som blev foretaget af meget rutinerede instruktører fra 4.dan til 6.dan, nåede til MMA (Mixed Martial Arts) (som i Shindenkan regi er uden regler fra 2.dan), endte med kontant knock-out, lås og strangulering til besvimelse, var der mange af deltagerne som blev meget urolige, utrygge, bange og chokerede over voldsomheden og den kontante afregning de netop havde været vidne til.

Dette blev også tilkendegivet af talskvinderne og talsmændene på vegne af deres grupper, som blev bedt om diskutere og at tage stilling, holdning, morale og budskab til demonstrationen.

Demonstrationen var bygget op efter den røde tråd i Shindenkans pensum fra illusion igennem tryghed og beskyttelse til virkeligheden, som var meget vild, voldsomt, kontant, og som én deltager sagde ”total dyrisk”. Hovedbudskabet og moralen var selvfølgelig, at skulle man være så uheldig at komme i et slagsmål, som i sin natur er vild og nådesløs, så er det vigtigt at man på forhånd er afklaret med dette, og så vidt mulig forbereder sig og træner med denne indstilling med fuldt udbytte, når ”man nu alligevel er til træning”.

Demonstrationen fik i øvrigt også den største ros for realisme og virkelighedstro, da nogle udbrød ”at dette var meget bedre end på film!”.

Derefter blev alle deltagerne opdelt i Shindenkans TG (TeamGrupper), således alle kunne få optimalt udbytte af Jujutsu 1 kurset, og Kimu Sensei demonstrerede i detaljer de forskellige faldteknikker, med forklaringer hvorfor, hvorfor ikke og vidensdeling fra de gamle Bujutsu faldtræningsværktøjer. Derefter blev disse teknikker trænet i hver TG gruppe, med hver deres instruktør-team, som underviste netop tilpasset niveauet til den respektive TG gruppe, således alle individuelle deltagere havde mulighed for optimalt udbytte af kurset og instruktionen.

Det var absolut en fornøjelse at se den hastige og progressive udvikling hos næsten alle deltagere, og den efterfølgende spontane glæde og udtryksform, som mange efter kurset bare måtte give udtryk for. Hvilket jo altid er en fornøjelse ovenpå de rigtig mange timers forberedende arbejde med kursusudarbejdelsen og design, samt det efterfølgende praktiske arbejde med selve kursusafholdelsen.

Næsten alle måtte sande, at der er stor forskel på faldteknik, når man selv har fuld kontrol – til man mister denne kontrol helt eller delvist. Og denne risiko kun kan reduceres igennem afklarethed, optimal indstilling og teknik med mange gentagelser og fin vedligeholdelse.

Kategorier
Shindenkan Arkiv

Game Education - Lensfyrste

Glæd jer - det kommer snart

Game Education - SamuraiViking officers

SamuraiViking officers – Som generalen og militærstrategen Sun Tsu sagde; “He will win who knows when to fight and when not to fight, and Victorious warriors win first and then go to war, while defeated warriors go to war first and then seek to win.”

Glæd jer – det kommer snart

Forbundsformænd, kronologisk siden 1988

login