POMW IIa – Slip dit ego og tro på processen II

Af Michael Bekker, SDKSkyt, Ballerup

Efter afslutningen af POMW I så var turen kommet til POMW II som er opdelt i to dele hvor del 1 består af indendørsskydning med 0.22 kaliber på 15m bane og del 2 er udendørsskydning med både 0.22 kaliber og 9mm på 25m bane.

Basisteknikken og de forskellige sikkerhedsprocedurer havde vi gennemgået under POMW I og den viden skulle vi nu bruge ved skydning og håndtering med rigtige pistoler. Selvom jeg havde øvet mig med tørtræning derhjemme og følte mig rimelig fortrolig med håndteringen, så sker der noget med en når man får en rigtig pistol i hånden og man ved at det kan få fatale konsekvenser hvis sikkerhedsprocedurerne ikke følges 110% og håndteringen bliver lemfældig fordi man tror man kan huske det hele og skal være smart i en fart. Blandt andet af den grund var der nu nultolerance for den mindste afvigelse eller forkert håndtering af sikkerheden – Ved en lille forseelse kunne man være ”heldig” at få en meget tydelig advarsel, men det fik man kun én gang og efterfølgende fejl medførte en DQ dvs. en advarsel med tydelig forklaring på hvorfor man fik advarslen og ved den tredje DQ, så var kurset slut og man kunne pakke sammen og tage hjem. Alvorlige fejl medførte øjeblikkelig udvisning fra kurset og kursusgebyret var tabt – dem var der heldigvis ikke nogen af.

Der blev dog delt en del DQ’s ud hvilket var et udtryk at man mente det alvorligt og det medvirkede til at man var fuldstændig tilstede og 100% fokuseret på hvad der blev sagt.

Man følte sig efterhånden mere fortrolig med processen og vi skulle i gang med skydningen hvor vi indledningsvis skulle lære våbenet og sigtemidlerne at kende. Efter de første skudserier med skæftet placeres på skydesokken fandt vi ud af hvordan sigtet var og der skulle efterfølgende korrigeres så skuddene sad i midten af det sorte felt! Det lykkedes så absolut ikke hver gang men det var her hvor vores træning af basisteknik skulle komme os tilgode og gøre at vi efterhånden ramte indenfor det sorte felt hver gang… One shot – one kill. Og det var for mit vedkommende nok i den fase at det gik op for mig at man skal tro på processen og bruge den viden man har lært. Jeg bruger briller og kan ikke se målet andet end en sløret sort plet, men hvis man fulgte processen nøjagtig som man havde lært, så sad skuddet i midten (eller meget tæt på) og hvis man kunne bevare sit fokus så lykkedes det hver gang. Enhver afvigelse i processen eller distraktion fra enten ens tanker, ego eller udefra kommende påvirkninger gav øjeblikkelig konsekvens ved at man ramte ved siden af det sorte felt. Den erkendelse kan direkte overføres til karaten, eller faktisk alt andet hvad man foretager sig – Vær ydmyg og tro på dig selv og gør dit bedste ud fra det du har lært og den viden du har. Lær af dine fejl og korriger, så vil det man foretager sig lykkedes.

Det princip demonstrerede Kimu Sensei på bedste vis, da han selv havde udfordringer med lysindfaldet som påvirkede hans linser som bevirkede at han slet ikke kunne se sigtemidlerne! Sigtemidlerne er naturligvis en temmelig væsentlig bestanddel på en pistol, men åbenbart ikke altafgørende hvis man er Kimu Sensei; Han viste trinvist hvordan man skulle justere sit sigte ind på skiven ved først at placere skuddene vertikalt og langsomt ind mod midten og derefter horisontalt ind mod midten for så til sidst at ramme bulls-eye! Det kan man kun hvis man har en kæmpe erfaring, følger processen og kender sig selv 100%.

Lige fra første gang jeg hørte om POMW, så har jeg tænkt hvad i alverden har det med karate at gøre. Skydning, mener jeg, er så simpelt som at trykke på aftrækkeren og prøve at ramme målet – Det kan alle finde ud af.

Men jeg vidste også at når Kimu Sensei har valgt at designe sådan et kursus, så er der en dybere mening med det og det er det som gjorde mig nysgerrig. Skydning i sig selv synes jeg personlig er kedeligt og jeg har et lidt anstrengt forhold til skydevåben, men det er processen bag skydningen og den essens bag træningen som jeg nu begynder at se hvordan det hænger sammen med både karate træningen og de almindeligheder vi foretager os i hverdagen – hvis man udfører dem korrekt, lægger sit ego væk så er udfaldet højest sandsynligt positivt.

Netop ordet almindeligheder blev brugt flittigt under POMW forløbet; Det meste af det vi foretager os i hverdagen består jo af almindeligheder dvs. noget vi ikke tænker over eller tillægger særlig stor betydning og derfor er vi måske mere tilbøjelige til at lave overspringshandlinger eller lade os påvirke af vores eget ego eller hvad andre mener eller synes hvilket ofte gør at det bliver mere kompliceret end det i virkeligheden er og resultatet er derefter.

Hvis man i stedet tror på sig selv og kender sig selv nok til at lægge sit ego væk og ikke gør almindelighederne unødigt kompliceret, så kommer resultaterne også.

Det gode ved skydning er at man kan se resultatet lige efter sit skud. Hvis man kan fejlsøge sine skud og ikke mindst erkende sine fejl (specielt de mentale), så kan man rette op på fejlen(e) og blive bedre. Fuldstændig samme tilgang kan bruges til karatetræningen også selvom det er en langt mere kompliceret proces at få hjerne og krop til at udføre en optimal teknik. Det er kun dig selv som er begrænsningen hvis man ellers vil tage imod den viden og læring og bruge den rigtigt.

Indtil videre har de to POMW forløb været en stor læring for mig og givet mig selvindsigt og forståelse på flere områder. Det har også været en mental udfordring, men også lidt tankevækkende at POMW træningen kunne rykke mere til min selverkendelse end jeg egentlig havde forventet.

Samtidig har jeg fået et kendskab til skydevåben som dels har gjort at hvis man håndterer det med respekt og husker det er mennesket bag våbenet som afgør hvor farligt det bliver og dels at jeg nu kan skille, rense og samle en pistol, så er mit forhold til skydevåben en anelse mindre anstrengt.

Som en ekstra bonus, så har det også været superhyggeligt at være sammen med sine træningskammerater på en helt anden måde end i dojo’en og stemningen har været helt fantastisk selvom vi har været ude af vores komfortzone på mange måder. Nu glæder jeg mig til det næste forløb som foregår på udendørsbanen og med en noget voldsommere 9mm.

Kategorier
Shindenkan Arkiv

Game Education - Lensfyrste

Glæd jer - det kommer snart

Game Education - SamuraiViking officers

SamuraiViking officers – Som generalen og militærstrategen Sun Tsu sagde; “He will win who knows when to fight and when not to fight, and Victorious warriors win first and then go to war, while defeated warriors go to war first and then seek to win.”

Glæd jer – det kommer snart

Forbundsformænd, kronologisk siden 1988

login