31-03-2009

Det danske vejr i Japan - Japan træningslejr nummer 33

Den store sølvvingede fugl lagde blidt an til landing og jeg kunne konstatere at vejret var koldt trods en skyfri himmel og en brændende klar sol. SAS flyet var landet i Narita lufthavn, Tokyo, Japan, og blot 2½ time senere begyndte min 33´ende træningslejr i Japan med Soke Sensei Tonegawa (SST). Mine venner havde skaffet mig en opgradering og en rigtig god pris på Hotel Okura, så værelse 1071 var hovedkvarteret for denne i alt 39´ende træningslejr med Soke Sensei Tonegawa, den ledende stormester for Jokokan International og Bujutsu Kodosoku-kai International.

Telefonen ringede pludselig. Det var SST, som jeg afhentede i lobbyen. Efter den obligatoriske udveksling af gaver, gik vi videre til næste trin; Budo og Bujutsu træningslejren.

Yashin Mon Yakami no Taijutsu er opbygget af 5 træningssøjler og en ”overligger”. De 5 træningssøjler kan både være sammenhængende og afløsende hinanden, men vil efter densho graden Menkyo (6-7.dan) være komplementerende og sammenhængende indtil kun ”overliggeren” nås, hvor de alle bliver til ét. Dette er det niveau, hvor al budo og bujutsu uanset system smelter sammen til ét.

Det er hvor de 8 kræfter og 12 principper, som er ens for alle koryo bujutsu og budo (originale og gamle) systemer, for alvor giver mening, da de her er integreret igennem fuld forståelse for deres virke og sammenhænge. Dette sker når en elev opnår ”det udlærte svendebrev” i et system ved densho graden; Menkyo Kaiden (8-10.dan). Hele træningslejren var med udgangspunkt i denne ”overligger”.

De fem træningssøjler kan også betragtes som tre mønter og en overligger mønt. Den første mønt består af Jikitai (original Okinawa karate-do) og Enshin (Kenpoh) på hver side af mønten. Den anden mønt består af koryo taijutsu (ubevæbnet kamp) og koryo Nuki-ai (bevæbnet kamp) på hver side af mønten. Den tredje mønt består af ”moving meditation & ki” og ”sitting meditation & ki” på hver side af mønten. Overligger mønten består af Koryo kokyo-ho, som er ”universets åndedræt og love”. Dette er fra densho graderne Menkyo Kaiden (8-10.dan) og op. (Red. Statistikken siden 2.verdenskrigs afslutning fra f. eks Kendo (japansk sværdfægtning) viser, at gennemsnitlig består én ud af 1 million udøvere sin 8.dan, mindre end 1 % af de 7.dan som forsøger sig).

Træningslejren bestod af kumite og mai (kata), samt selvfølgelig en masse hiden ryuha og ryugi (”hemmelige lære, viden og filosofi”).

Det var den bedste og mest bekræftende SST træningslejr jeg havde oplevet til dato. Selvom SST er blevet ældre (72 år) og endnu mere japansk, så er hans kampkunst stadig utrolig ynde og kraftfuld, og absolut en fornøjelse at betragte og træne sammen med. Siden 1.marts, 2009 er dette nu blevet til 24 lærerige år med SST og før det 10 års søgen igennem andre systemer, såsom jujutsu, wushu og Taekwondo, indtil jeg fandt den rette hylde; Koryo Budo og Bujutsu – både japansk som kinesisk. Det er jeg meget taknemmelig for. 

Sidste uge; Paris og New York. Denne uge Tokyo og næste uge New York. Fra minus 6 timer til plus 8 timer til minus 6 timer. Min krop har jet-lag, men mit sind har det dejligt afklaret og med en dyb indre tilfredshed, følelse og forståelse efter den mest bekræftende og afklarende SST træningslejr nogensinde.

Det er jeg meget taknemmelig for, og jeg kan nu se frem mod nye mål. For én ting er sikkert; med mit nysgerrige og lyse sind, bliver jeg bliver aldrig for gammel til at lære nyt – for det er jo en pragtfuld og lærerig verden derude af viden, oplysning og nye horisonter.

Det er jo det al Budo og Bujutsu handler om, og som Louis Armstrong synger om i ”What a wonderful world” – det er, hvad vi gøre den til i øjet der betragter og er.