18-11-2012

Hsingi: One stroke, one kill
Af Henrik B. Jørgensen 1. Kyu YSK, 1.dan BKK, sommer 2012

Kan man generere kraft nok på lidt afstand til at uskadeliggøre en modstander, eller skaffe energi nok til et fornuftigt forsvar/angreb på meget kort afstand med en form for rotations teknik?

Det var nok min første ide om hvad Hsingi egentlig var for en underlig størrelse. Efter et par ture på nettet for lige at prikke hul på sagen, fik jeg et noget andet indtryk. Nu var det noget med 12 dyr, 5 energier og 3 stilarter. Tror jeg nok, i hvertfald var der en hel masse forskellige sider der fortalte på hver sin måde, om denne gamle Kinesiske kampstilart. Der var da også nogle af dyrene jeg havde set/hørt omtalt i div. film, men ellers var det helt nyt for mig.

Da jeg mødte op til det første kursus i Måløv Hallen, var jeg ikke særlig sikker på hvad denne fredag aften skulle byde på. For når man er på kursus med Kimu Sensei kan der ske lidt af hvert. Var nok lidt urolig for min hofte som var begyndt at blive øm når den blev brugt i længere tid. Selve kurset forløb med en del basis som vi kendte fra Yakami Shinsei-ryu i form af ido unsuko og unsoko 1 og 2 essens var bevægelse fra et punkt til et andet på en hurtig og sikker måde, med høj hastighed, præcision og kraft.

Anden del af Hsingi kurset kom 3 uger efter, hvor vi i mellemtiden også var på skyde kursus POMW 1 som også viste sig at have en hel del til fældes med Hsingi (den røde tråd igen). Denne gang var jeg noget mere sikker på hvad der skulle ske, troede jeg. For var det nu så svært at genere kraft på kort afstand? Ja hvis der ikke er de 3 vigtige ting med: hastighed, præcision og kraft, er det ikke særlig sandsynligt at der er succes med handlingen.

Vi stillede op med en makker og skulle spejle hinandens teknikker og give konstruktiv kritik tilbage, med forskellige teknikker som udføres skiftevis med fremglid og skridt med en pude som mål. Så hurtigt, præcis og kraftfuldt lød beskeden fra Kimu Sensei og vi knoklede på, syntes vi selv. Men nej! det var ikke lige godt alt sammen, fik vi besked på. Hvorfor gør i ikke som jeg siger, hvorfor gør i som i plejer var beskeden.

Da vi var på POMW kursus var der ikke nogen erfaring at læne sig op af, så der kunne vi meget lettere udføre det vi fik besked på, men nu hvor vi selv mente at vi godt kunne teknikerne blev den en omgang juks. Hvorfor var basis nu blevet så svært ? Måske fordi vi ikke gjorde os umage for at udføre teknikken, og måske fordi vi vidste bedre…… Nej det var en ommer. Rigtig afstand, stilling, bevægelse og så fokus på hastighed, præciion og kraft.

Så hvad! var koden i denne omgang? Jeg mener selv at det er meget vigtig at ikke gøre det mere svært end det er, og så være mere åbne for læring. Man burde ikke hæmme sig selv med gamle/dårlige vaner men tage imod 1000 års viden og så gøre det bedste man kan.