16-10-2013
SST træningslejr 44, Japan træningslejr nr. 39, Oktober 2013

Af Kimu Sensei  


 

De samme regler gælder for alle, uanset bæltegrad i Shindenkan, og derfor vil jeg selvfølgelig også dele mine erfaringer, oplevelser og træning under min 44´tyvende træningslejr med SST og mit 60´entyvende gang i Japan. Min udfordring er blot at dette er TG12+, som kan være udfordrende for en TG1-TG6 at få udbytte af. Men jeg deler med glæde og vil derfor gribe det an på en informerende måde, som jeg håber at der skabes udbytte og glæde af.

Seks dage i Japan og min 44´tyvende træningslejr med SST. Jeg mente faktisk selv at det var nr. 43, men SST (Soke Sensei Tonegawa) gjorde opmærksom på, at I hans minutiøse optegnelser var det nr. 44. SST´s udførsel af kata Bassai var iøvrigt den enkelt oplevelse som gjorde det absolut største indtryk på mig under hele træningslejren. Hvorfor? Fordi den var perfekt!

Mange karate-do udøvere vil så sige; " Hey, hvorfor kan en kata som Bassai være noget specielt, når mange kampsportssystemer har denne i pensum til brunt bælte?". Det er meget enkelt at svare på; "Kampsport og kampkunst er to meget forskellige ting - kampsport er blot skyggen af kampkunst og har egentlig ikke udviklet sig synderligt siden sin hovedskabelse og udbredelse efter anden verdenskrig, bortset fra at det er blevet gjort mere synligt, mere enkelt, mere kommercielt og mere moderne sportsligt på lige linje med andre mere kendte sportsgrene som fodbold, tennis, badminton, håndbold osv.

Kampsport og kampkunst har også to helt forskellige formål; Kampsport er SPORT, - men har sin ide og oprindelse fra kampkunst. Sport foregår i 99 % indenfor deltagerens komfortzone med undtagelse af den fysiske. Kampkunst er liv og død, og foregår 99,99 % udenfor deltagerens komfortzone med undtagelse af den fysiske. I sport er den afgørende forskel på verdenselite niveau de 0.1 % - 1 % som foregår udenfor udøveren komfortzone, og den afgørende forskel som kan betyde medaljer eller blot et hæderligt resultat. Derfor giver mange flerdobbelte verdensmestre i forskellige sportsgrene op efter kort tid, hvis de giver sig i kast med kampkunst. Det er der utallige eksempler på hen over årene.

Minouchi Sensei, en kendt japansk kampkunststormester sagde, at en kampkunstner (Budo & Bujutsu) også kan være en elitesportsmand, men en elitesportsmand omvendt ikke kan være en kampkunstner - - kampsport og kampkunst er meget forskellige ting. Minouchi Sensei´s udsagn har også været hovedinspirationskilden til POMW – Project Old Modern Warrior for, at forsøge at besvare de moderne spørgsmål som dagligt modtages over hele verden; Hvad er værdien af Budo idag sammenlignet med moderne civile som militære sportsformer og kompetencer? Og hvad er forskellen?

Dette betyder også, at der er forskellige niveauer af kompetenceudførsel af den samme kata. Der er stor forskel på, om det er en kampsportsstormester eller en kampkunststormester som udfører denne. Det er to forskellige verdener og dermed to forskellige kata'er. Derfor kaldes det oftest også OMOTE og URA - ydre essens og indre essens. I kampsport hedder det kata, og det hedder det også i kampkunst. Men på et tidspunkt på en kampkunstners vej - DO - Michi, vil denne udøvers kata, blive til Mai. En udvikling fra den ydre essens til de indre essens. SST´s version af Bassai er Ura - Mai versionen på højeste niveau.

Da "kampkunststormester laboratoriet" med SST i spidsen nu, har færdigudviklet URA essensen indenfor japansk og Okinawa Karate-do, kinesisk Hsingi, Aiki-, og Ken- og Iaijutsu, vil de næste mange år blive brugt på overbygningen til dette solide fundament på; Yashin Mon.Yakami no Taijutsu - det tusind år gamle kampkunstsystem baseret på de 8 kræfter og 12 principper.

Den fælles formidling, udbredelse og kommunikation af dette arbejde, omhandlede hele denne essentielle træningslejr om. Som markering på dette, var der i denne anledning fremstillet et sved tørklæde med hele essensen af dette fundament trin; kata, mai, kyusho, den røde tråd og udviklingsproces, strategi, taktik og operationel niveauer osv. osv.Yashin Mon. Yakami no Taijutsu var oprindelig kun fra Menkyo grad og op. Dette betyder fra 6.dan, Yakami Shinsei-ryu og 7-8.dan enkeltsporet kampsport. Menkyo betyder "Master of all the martial arts". Dette er toppen af kampsport, men også overgangsbroen til kampkunst. Kampkunst er oprindelig fra Menkyo Kaiden og op. Dette betyder fra 8.dan, Yakami Shinsei-ryu og 9-10.dan enkeltsporet kampsport. Dette betyder at de mulige antal elever for Yashin Mon. Yakami no Taijutsu er stærkt begrænset, og derfor vil ende med at uddø som mange af de andre oprindelige og ældgamle kampkunstsystemer, eller blot blive en skygge af sin essens og oprindelse.

Kampkunstmester laboratoriet med SST i spidsen, synes at dette vil være et stort tab, og vil derfor lære af historien og alle de fejl som allerede er begået i kampkunstverdenen. Dog ikke blindt i den tro, at alle kan eller vil gå denne vej, men at flere vil få mulighed for at få valget, hvis de er opnår kravene til dette.

Det solide fundament på toppen af URA essensen, skal være enkelt at vedligeholde for en kampkunststormester, da denne både skal undervise i dette, men samtidig også selv fortsætte sin udvikling indenfor kampkunst med overbygningen; Yashin Mon. Yakami no Taijutsu. Dette bliver gjort igennem følgende Mai (kata); Pinan/Heian 1-5, Naihanchi, Yumibari (Seishan) og Bassai. Alle de før omtalte systemers essens udtrykkes og trænes i disse mai / Kata. Dette gælder alle systemers essens. Det er meget smukt, men indeholder både liv og død - det er kampkunstens fundament på kampsportens essens og top; 8-10.dan, kampsport eller Menkyo til Menkyo Kaiden, kampkunst.Jeg blev igen også inviteret til et besøg i Jokokan Tokyo, hvor Shihan Matsuda Shintaro, Kano, og Kobayashi også deltog som ledelsesteam fra Jokokan Tokyo. Good meaning træninger foregår altid under meget specielle omstændigheder og forhold for en skandinav eller europæer. Matsuda Shintaro (f.1968) er en gammel kending af Shindenkan, da han var SST´s assistent under SST Shindenkan træningslejren i 2003. Det kan I læse mere om på hjemmesiden under artikel arkiv, artikel 21-04-2003 Soke Sensei Tonegawa kommer til Danmark igen og 01-08-2003. Jokokans Soke Sensei Tonegawa lejr 1. - 6. Juli, 2003


Nishiwake Sensei fra Jokokan Iwaki, skulle også have deltaget, men måtte melde afbud i sidste øjeblik. Hans søn Takeshi, Menkyo, besøgte Shindenkan i 2003 for undervisning. Det kan I læse mere om på hjemmesiden under artikel arkiv, artikel 18-09-2003. Japanerne kommer til Danmark

Selvom Shindenkans øverste myndighed, Generalforsamlingen 2003 vedtog, at Shindenkans chefinstruktør og kampkunststormester meget gerne skulle på årlig træningslejr med SST i Japan, har dette ikke altid kunne hænge sammen på forskellige måder. Men i år lykkedes det at samle alle enderne. Hvis top til bund i en organisation ikke udvikler sig, udfordres, lytter og følger med, stopper al udvikling og dynamik ned igennem hele organisationen, og bliver over tid blot en skygge og illusion. I Shindenkan er det vigtigere at være end at synes. Der er plads til alle – eliten som motionisten, - både som kampsportsudøver og som kampkunstudøver, og vi møder der hvor folk er og tager dem med på en rejse. For mig var det endnu én fantastisk, udfordrende og afklarende SST og laboratorie træningslejr i Japan, sammen med alle mine kollegaer med forskellige fundamentale baggrunde, men fælles ånd og formål.