24-09-2010

Jujutsu 2

Af Kjeld Renshi-dai, 4.dan Yakami Shinsei-ryu Karate-do og 4 dan, BKK Gensei-ryu Karate-do

Fredag d. 24. september 2010 fra kl. 17-20 var 19 kursusdeltagere samlet i Måløvhallen til JuJutsu kursus 2. Alle havde tidligere bestået Jujutsu 1, som der blev bygget direkte videre på, idet al indlæring i Shindenkan foregår trin for trin.

Honbu-dojo hjælpeinstruktørerne Søren Renshi og Kjeld Renshi-dai startede med Ryugi (teori) med fokus på hvad jujutsu betyder for os, hvorfor skal vi bruge jujutsu, og hvor jujutsu passer ind i den fulde pizza som Yakami Shinsei-ryu Karate-do er? Jujutsu er jo en rå og bestialsk kampform, hvor adrenalinen pumper når man kæmper for sin overlevelse, hvad enten man er i luften på vej mod gulvet i en shio-nage, eller ligger i en halslås eller armlås. Det blev også demonstreret i de udvalgte videoer der viste spektret fra yndefuld judo udført af en mester på højeste niveau, over jujutsu til MMA (Mixed Martial Arts) hvor en stribe rå knock-outs ved slag, spark eller kvælning efterlod kursisterne let rystede. Men et slagsmål er vildt og ukontrollabelt af natur, og vi er nødt til at være afklarede og forberedte på de situationer vi kan komme ud for, også nærkamp og gulvkamp.

Vi gik i dojoen og repeterede Jujutsu 1 (faldteknik), og hvordan bænkebideren ruller sig sammen, og derfor ruller meget bedre. Derefter videre til selve JuJutsu 2, startende med  Seio-nage (Skulderkast) hvor bænkebideren igen hjalp os med at lave den optimale teknik, når vi i tai-chi tempo og med fuld balance og kontrol lavede kastet ved at  rulle os helt sammen –så godt som vi nu kunne J. Der blev øvet flittigt på at smelte tyngdepunkter sammen, at finde balancepunkter (løft træningspartneren som man løfter en kornsæk), samt at bryde balancen. Endnu engang viste de både de voksne deltagere og JokoKidz at man kan meget mere end man selv og andre tror (og 10 gange mere end ens mor tror man kan).

Vi fortsatte med O-Goshi-nage (hoftekast) og  O-Soto-Gari (ben fejning) der byggede på de samme principper, bare i forskellige højder.

Til sidst kom vi til Kansetsu-waza (ledlås) hvor mange fandt ud af hvad der skal til for at lave en korrekt lås, og hvor hurtigt man lægger sig ned på gulvet, når en lås sættes korrekt ind.

Nu er grunden lagt, og der bliver uden tvivl rig lejlighed til at træne de indlærte kast hjemme i klubberne.

Efter 3 timer med højt humøret over hele linjen, var alle klar til en velfortjent god weekend, nogle mere mørbankede end andre. :-)