06-12-2019

Den mest unikke skydetræning der findes

Af Anette Katrine, 1.dan, POMW hjælpetræner, oktober 2019Nu er det efterhånden 3 år siden, at jeg gennemførte POMW, et unikt skydeforløb som ikke kan sammenlignes med nogle andre skydekursuser. I forløbet lære man essensen af skydeteknik og ikke som det er normen i andre skydeklubber, ”bare” får et våben i hånden og skyder oftest i blinde. Kampkunstånden, etik, Shindenkans værdisæt gennemsyrede hele forløbet, fra du får en luftpistol i hånden, du tørtræner derhjemme til du starter med 0.22 og til sidst skyder med 9 mm – med en rekyl du lige skal lære at elske.

Forløbet med POMW er ligesom den øvrige karate træningen, gennemtænkt, mega struktureret, og der er en ”rød tråd” igennem hele forløbet. Os der allerede havde gennemført POMW, har siden vi afsluttede forløbet haft skydetræning i både efteråret og foråret. Hver gang vi startede efter sommerferien, kunne vi godt mærke at vi var rustne, fordi vi ikke havde husket at øve ca. 10-20 minutters tørtræning hver 14 dag.

Hvem lærer af sine fejl?

Sjovt nok så lære man absolut ikke af ens fejl – hverdagen og hamsterhjulet tager alt ens tid, og så får man ikke prioriteret den smule træning det kræver. Syntes man det er mega træls, når ens skydning mildest talt er elendig efter sommerferien. Svaret er JA!

Jeg tror, at langt de fleste af os kampkunst udøvere kan nikke genkende til dette når – talen kommer på KataFIT – Hvem har ikke oplevet en KataFIT 5s giver store udfordringer efter sommerferien på trods af, at man netop har gennemført en KataFIT 15S inden sommerferien. Årsag manglende vedligeholdelse af ens kompetencer.

Den mentale tilstand har betydning for hvordan du skyder

Dem af os der havde gennemført POWM, vi startede med at træne med 0,22 mm pistoler først. Og vi trænede igen og igen – med at have fokus på den mentale tilstand, åndedræt, føddernes placering, JEB (du strammer dine muskler i dine baller op) og hvordan du holder på pistolen.

Og igen, var den mentale tilstand afgørende for dine præsentationer. Var jeg derfor lige klar over, når jeg skød mega dårlig. Det var 100 % sikkert, at det ikke var pistolen. Årsagen var 100% at min mentale balance ikke var i top. Andre gange gik det rigtigt godt og der kunne man godt mærke, at man mentalt havde en god dag. Jo mere vi trænede desto nærmere kom vi vores tidligere top score, det var dog spændende at se om de nye POWM skytter vil indhente os gamle?

Hvordan var det at træne med de ”nye POMW”

Det var meget berigende, da man kunne genkende de faser som de gik igennem, var fuldstændig det samme man selv havde oplevet. En af deltagerne spurgte hvor vores score endte med at være i slutforløbet og jeg svarede, at de kunne forvente at 2/3 del ville ligge mellem 260-280.

Dertil kom at næsten alle ville opleve en stigende score kurve – hvis man var ydmyg omkring læring og kom ind som hvidt bælte – selv om man måske havde skydeerfaring fra andre steder. Enkeltstående høje resultater talte ikke – det var udviklingskurven der havde betydning. Vedkommende fik en stejl kurve og de sidste par skydninger lå over 270 point, hvilket bevidste at det ikke var noget forbigående.

POMW giver ekstra selvværd og selvtillid

Andre troede i starten ikke på sig selv, og forsøgte at nedgøre sig selv, hvilket ikke er accepteret i Shindenkan. Alle kan, hvis de vil. Og hvad skete der, dem som ikke var særlig gode i starten – de gjorde det mega godt til sidst. Jeg blev helt stolt på deres vegne og jeg kunne se at de også selv blev stolte – hvilket jeg blev mest glad for. Det betød nemlig at træningen havde gjort en forskel for dem personligt – der var blevet rykket på noget mentalt.

POWM er ikke bare skydning, det er også selvtillids opbyggende, hvilke forløbet med de sidste hold også viste. Jeg er sikker på at alle deltagerne havde den samme følelses som da jeg afsluttet mit forløb – mere selvværd og selvtillid og ikke mindst at man er en ”helveds skydekarl” og er nok en ganske del bedre end de professionelle af slagsen J Nå ikke helt!