03-10-2018

AYAME - Regler og Forklaringer – artikel 2 af 3

AYAME – Regler, forklaringer og træningsanbefalinger

Denne artikel er den anden artikel i en planlagt føljeton på tre artikler

 1. Ayame – Regler og forklaringer på hvad Ayame mærket er, krav, indhold og hvem som har bestået hidtil
 2. Ayame – Regler, forklaringer og træningsanbefalinger, krav, anbefalinger og forklaringer om hvad KataFIT er, hvordan du struktureret bør optræne og hvordan, samt hvad KataFIT er, kan og kan ikke.
 3. Ayame Empowerment – det første vigtige trin til at finde dig selv. Tanke, ord og handling skal være ét, og ikke kun tanke og ord, men ingen handling. Ayame kompetencemærket er primært fysisk, psykisk og det lange seje træk på indstillingsbetoningen, som alle kan, hvis de vil. Det er dejligt konkret og alle – også udenfor Shindenkan kan forstå konceptet omkring fysiske stopprøvekrav. Det er meget vanskeligt at finde dig selv på en rejse, hvis du basisk set ikke har viljestyrke, disciplin og indstilling til at bestå Ayame kompetencemærket, som grundlæggende er fysisk grounding. Fysisk træning er noget alle kan forstå. Det giver derfor troværdighed og tjener som udgangspunkt til DIN videre rejse. Men der er mere som understøtter denne rejse mod dig selv – at være god ved dig selv igennem at lære dig selv at kende og dermed anerkende og elske dig selv med øget selvværd og selvtillid. Her er kost, søvn, meditation og andet også af afgørende betydning, men er faktisk ofte endnu nemmere tidsmæssigt at gøre end Ayame træning – så hvorfor er det så svært?

Den officielle anbefaling til optræningsforløb og kostanbefaling

Alle Shindenkanere er i rimelig god grundform pga. KataFIT og Yakami Shinsei-ryu træningen.

Hver sæson begynder altid med en opbygning af grundformen igen. Dette trods der altid er en anbefaling om at holde sig selv i nogenlunde form i sommerferien, alt efter temperament og ambition.

KataFIT træningen sikrer både en god helheds kropsstyrke, kondition og synkronisering imellem krop, sind og ånd.

Hvorfor giver KataFIT træningen både en fin helkropsstyrke, men også en god kondition?

KataFIT er en helhedsorienteret sundhed og helse træning på flere niveauer, som anvender den sidste nye forskning, således træningen er så effektiv, skadeforebyggende og optrænende, stress reducerende og livskvalitet fremmende, på kortest mulig tid. KataFIT trænes uden hjælpemidler og kan derfor udføres hvor som helst og når som helst. KataFIT danner bro imellem den østlige og vestlige forskning, men efter KISS princippet, ligesom med POMW projektet; Keep IT Simple & Safe.

KataFIT har givet spektakulære resultater, som er bemærket internationalt, men også i det stille nationalt.

Praktisk – hvad er KataFIT? Hvad kan du direkte sammenligne med? De fleste er glade for den helkropsorienterede ”Planke øvelse” og 1-2 minutter i denne. Alle ovenstående graduanter tager uden problemer over 6+ minutter. Hvilket jo er meget godt. Men når du så tillægger, at Planken er dynamisk og stiller krav om koordination og bevægelse, samtidig med at du har konstant helkorps korset muskelspænding, så bliver KataFIT udførslen normalt betegnet som den mere vanskelige dynamiske plankeform.

Okay, det er jo meget imponerende siger de fleste, men det er der mange andre som også kan med optræning. Ja, det er helt korrekt. Men før dette ”element”, så har KataFIT udøveren allerede udført to andre helkrops ”elementer”, som f.eks. ”elementet” før dette ”Element”, hvor du står i en normal teknisk korrekt planke og tager langsomme armstrækninger, som hver varer ca. 8-12 sekunder, alle med korrekt og optimalt åndedræt, da kroppen energiprocesser, ellers ikke kan producere energi nok til at du kan færdiggøre elementerne.

KataFIT – som er en Kata – dvs. figurøvelser som udføres nonstop, som en karate Kata skal udføres – der er basisk set ingen forskel. En KataFIT 5S, som er standard i alle Shindenkan skoler, varer ca. 22,5 minutter. En KataFIT 12S vare ca. 38,5 minutter. KataFIT 15S 46,5 minutter.

Da KataFIT både er helkrops styrketræning og konditionstræning, vil alle KataFIT udøvere opnå en betydende forbedring af begge dele. Ovenstående graduanter har konservativt kondital målt efter traditionelle anerkendte tests på over 60+-65+, - selvom nogle af ovenstående har fået målt kondital i 70´erne. Alle uden undtagelser nåede deres maks. puls under KataFIT 10S og 12S. Max-pulsen er den absolut højeste pulsværdi, dit hjerte kan præstere. Er din max-puls således 200, betyder det, at dit hjerte har kapacitet til at kunne slå 200 gange i minuttet, når det er maksimalt presset.

Alle deltagere når normalt ikke deres maks. puls under den mere traditionelle stoptest 2; Konditionstals måling, som normalt er Coopers løbetest, svømmetest, cykeltest, roningstest og andre anerkendte VO2 konditalstests.

Nu tænker måske mange, at ”Dette kommer jeg aldrig til at kunne!” og det kun er for ”de store stærke muskeldrenge”. Men her er svaret, at Du kan meget mere, end du selv og andre påbyder dig!

Ovenstående er helt almindelige danskere, som også følte det samme som du måske tænker, indtil de fandt ud af, at de kunne meget mere end de troede! Dertil er det langt fra sikkert, at fordi du SER stærk ud, at du også er det, da sand styrke jo kommer indefra, og det har vist sig, at de fleste i traditionel rigtig god form, ikke har kunne gennemføre over en KataFIT 5S, uden korrekt teknisk og længerevarende træning og instruktion.

Traditionelle rigtig gode styrketrænere, har efter et stykke tid i frustration opgivet KataFIT over omkring de 8S og gået tilbage til fitnesscentrets mere traditionelle træningsmetodikker. Hovedårsagen er, at KataFIT anvender både aerob som anaerobe træningsmetodikker, og jo højere KataFIT tal, jo mere har du brug for ilt og korrekt synkroniseret vejrtrækning imellem bevægelse og åndedræt, ellers fungerer kroppens energiproduktion bare ikke optimalt og derfor går selv verdens stærkeste mand eller kvinde i stå, hvis dette ikke er på plads. Det er meget logisk og simpelt.

Derfor klarer Pilates- og yoga udøvere og til dels funktionel trænende udøvere sig bedre, end traditionelle styrke- og sportsudøvere, når de giver sig i kast med KataFIT, da de allerede er trænet bevidst eller ubevidst i sammenhængen og balancen imellem aerob og anaerob træning krop, sind, ånd– og så alt det andet J.

KataFIT kan trænes af alle uden undtagelse, form, skader, uden skader og mål. KataFIT toget tager dig med på en rejse, og selv KataFIT 1S, som alle i Shindenkan begynder med, vil med foreløbig 95% sikkerhed bidrage positivt til din livskvalitet og dit liv. Du er bare velkommen.

KataFIT, tilhører det 5 årige Shindenkan SHIELD KISS projekt (2014-2019) (www.shieldkiss.com), som afløste POMW projektet (2011-2014) (www.pomwproject.com), så alle som har tid og lyst, kan følge med indtil projektet slutter i 2019.

POMW og SHIELD KISS, Herunder KataFIT WWW har for alvor har sat Shindenkan på landkortet internationalt og sat Shindenkan i den progressive verdensliga. Resultaterne og konklusionerne for POMW er nu progressivt til diskret blevet evalueret af mange forskellige lande og er delvist til helt implementeret. Hvilke vi er meget stolte af! Det er gratis viden og konklusioner som er samlet og stillet gratis til rådighed for de som er åbne og har brug for det.

SHIELDKISS WWW er klart det største og det Shindenkan projekt som har haft den største indflydelse og impact på så mange områder. Det har oversteget vores vildeste drømme, men er videns koordination og mediation med resultater for fremtiden som vi selv endnu ikke helt forstår omfanget af. Men ånden i projektet forstår vi! Hjulpet af de første års naivitet og traditionel projektkommunikation, til total fokus på de højere formål uden tanke på ”ære, berømmelse og belønninger” – kun løsning af opgaven. Det er meget uselvisk og smukt.

Shindenkans manglende økonomi betyder at andre revolutionerende internationale prestigeprojekter som POMW og SHIELD KISS, som er finansielt omkostningstunge, ikke mere finder sted, - med mindre finansieringen ER sikret på forhånd. Begge projekter har delvist været privat finansieret og hovedfinansieringen sagde i 2016/2017 fra.

Shindenkan har deltaget 100% i det internationale sundhedsprojekt ShieldKISS som internationalt er blevet meget stort. Projektet foregår i 8 lande. De første års erfaringer med total åbenhed omkring projektet og alle underprojekterne, satte pres på ressourcerne, således disse ikke blev anvendt optimalt og efter projektets formål. Filosofiske og egoprægede dialoger uden noget endemål, er ufrugtbare og tidskrævende. Derfor er projektet nu som et isbjerg, de vigtigste 90 % af arbejdet giver arbejdsro, og de sidste 10 % giver dialog efter; ”Alt at vinde, Intet at tabe – Prøv det, hvis du har lyst”, samt diskrete forudsigende indikationer på mange forskellige lægevidenskabelige områder, som heldigvis nogle år senere viser sig at blive offentliggjort i videnskabelige tidsskrifter. Det er optimalt i et sådant projekt, hvis det overordnede billede koordineres, således hver enkelt brik skaber maksimal værdi til det samlede sammenhængende billede. Især hvis denne brik er i flere lag og anvender al viden og erfaring sammenhængende. Det skaber resultater med syvmile skridt, men efter devisen ”At være mere end at synes – til alles bedste nu og i fremtiden, er den største ære og bedrift”.

Shindenkans KataFIT optræningscyklus, vedligehold og forventede kondital jf. skandinaviske befolkning

Der er forskellige niveauer og dermed også krav til konstant teknik, indstilling, stamina og træningsfrekvens og måde:  

De forskellige trin

KataFIT

Forventet kondital ift. Nordiske befolkning

Niveau

Team Gruppe

Område

 

Begynder

TG1

1-5 S

100 % sikkerhed; Opbygning af kondition, helkrops styrke, sundhed

Motionist

TG2 til TG3

5-8 S

95 % sikkerhed; Kondital mellem til høj, 2-3 gange/uge

Elite motionist

TG3 til TG4

8-12 S

95 % sikkerhed; Kondital høj, 2-3 gange/uge

Elite

TG3 til TG5

12-15 S

95 % sikkerhed; Kondital høj til meget høj, 2 gange/uge

KataFIT understøtter Yakami Shinsei-ryu træning og alsidighed. Regelmæssig konditionstræning er et must til stoptest. Men vær klogsmart, ikke dumsmart. Følg en struktur efter din alder, grundform og livshistorik.

 

Når du progresserer efter Yakami Shinsei-ryu pensumhåndbog, understøttes og sikres du bedst mulig på alle områder, således at du når dine mål – altså når i mål, hvis du gerne vil lytte og lære. Derfor er opbygningen også inddelt efter TG grupper:

Hvordan ser års optræningscyklussen ud i Shindenkan nationalt som lokalt

Selvom der udsendes en officiel opfordring til at vedligeholde sin grundform efter hver sæson i sommerferien, så ved vi at ikke alle gør dette. End ikke på et minimums niveau, hvilket betyder at de skal optræne sig selv år efter år ”på den hårde måde”, efter 1-2 måneders pause over sommeren. Det er en skam, da der faktisk ikke skal så meget til.  

De forskellige trin

KataFIT

Periode

Niveau

Team Gruppe

Område

Fra start til uge 42

Fra uge 42 - 6

Fra uge 6 - 24

Begynder

TG1

1-5 S

1-5 S

5S

5S

Motionist

TG2 til TG3

5-8 S

5 S

6-7S

8-9S

Elite motionist

TG3 til TG4

8-12 S

5-8S

9-11S

12-13S

Elite

TG3 til TG5

12-15 S

8S-10S

11-13S

12-15S

Hvordan er det bedst at vedligeholde din form i sommerferien?

Sommer vedligeholdstræning til Sortbælte holdet ser sådan ud og er baseret på ovenstående skemaer og koncept:

 1. Hold 1 uges pause for KataFIT, konditionstræning – al normal træning osv. Nyd livet og hav det sjovt! - Svømning, gåture i naturen, se græsset gro, meditation, udstrækning og anden sjov og ballade
 2. Vedligehold opdelt i 3 niveauer, så man stadig ser fit ud J
  1. Den lette; 2 x KataFIT 8SE per uge, uden tid, brug ekstra øvelser og tid til der ”hvor det værker”. Dertil nyd livet i fulde drag! Og hold dig ikke tilbage! – altså medmindre det er idiotisk J
  2. Den middel: 1 KataFIT 8 SE + 1 KataFIT 10SE per uge, uden tid, brug ekstra øvelser og tid til der ”hvor det værker”. Dertil nyd livet i fulde drag! Og hold dig ikke tilbage! – altså medmindre det er idiotisk J
  3. Den ambitiøse; 1 KataFIT 12 SE + 1 KataFIT 10SE per uge, uden tid, brug ekstra øvelser og tid til der ”hvor det værker”. Dertil nyd livet i fulde drag! Og hold dig ikke tilbage! – altså medmindre det er idiotisk J
 3. De som er på FOREBYGGENDE; statin og hjertemagnyl bør holde pause med dette i hele august måned.
 4. De som er på FOREBYGGENDE; Gerimax, Fiskeolie, Q10 og andet bør holde pause med dette i hele juli måned.

Er Yakami Shinsei-ryu suppleret med KataFIT træningen nok?

Den korte version er, at det er nok for mere end 90 %. Men ikke for de sidste 10 %.

Afhængig af din grad og om du er i progression, så trænes der lokalt som nationalt imellem 2-4 gange ugentligt, hvilket normalt giver de fleste en optimal træning og vedligehold af din krop, sind og ånd. Det er de 90 %.

De sidste 10 % er normalt i den yngre aldersgruppe, under genoptræning eller har fastholdt andre sportsvaner.

De yngre har behov for, at afprøve andre motionsformer, som deres venner og kammerater også dyrker. Det kan være fra fodbold, håndbold, badminton over til crossfit, traditionel styrketræning og bodybuilding.

Andre har behov for traditionel fysioterapeut genoptræning efter skader og operationer, trods vi godt ved, at ofte er det KataFIT som skaber de mest effektive og hurtigste resultater og blandt andet bruges på Rigshospitalet.

Andre har fastholdt andre sportsvaner eller har brug for supplerende sportsvaner. Det er oftest crossfit, konditions- og styrketræning i et fitnesscenter eller ude i naturen.

Til Shindenkans gradueringsforløb, er det oftest nødvendigt med supplerende konditionstræning; løb, cykling, roning, svømning osv. i en periode på 6-12 måneder.

Alt kan lade sig gøre og det vigtigste er at være glad, motiveret, sund og rask. Træner du skævt eller kommer til skade, så retter KataFIT dig oftest op igen, så du kommer i balance igen. Yakami Shinsei-ryu træningen sørger for den store fysiske, psykiske og spirituelle variation.

Men ER Yakami Shinsei-ryu suppleret med KataFIT virkelig nok for mere end 90 %?

KataFIT er en holistisk helkropstræning, som involverer og understøtter ”Krop, sind, ånd” og dermed din sundhed.

KataFIT stiller krav om koordination og korrekt teknik og brug af åndedræt og fysiske maskine til energiproduktion.

De fleste kan tage en KataFIT 5-8 S uden konsekvens og dermed korrekt teknik og brug af åndedræt og ”maskine”.

Men der vil altid være en konsekvens omkring KataFIT 8S. Uden kontinuerlig energiproduktion, ingen ”benzin”.

Din motor kan ikke fungere uden ”benzin” og går derfor i stå.

En KataFIT 5 S har en konstant varighed på ca. 22½ minut og en KataFIT 8S næsten 29 minutter. Det er svært at holde vejret i så lang tid eller ikke teknisk være god ved sig selv og producere en optimal energiproduktion til formålet.

Det betyder at du teknisk SKAL lære, hvordan sammenhængen er imellem optimalt åndedræt og fysisk træning. Lærer du det ikke, kan du ganske enkelt ikke gennemføre en KataFIT gennemsnitlig fra 8S.

Den kontinuerlige varighed af KataFIT træningen fra 8 S til 15 S er fra knap 29 minutter til ca. 46½ minut. Det er en ganske god til hård ”work-out” for de fleste, - især når der ingen pauser er, da KataFIT udføres som en – Kata.

Dertil vil resultaterne hurtigt blive meget tydelige med din krop – den vil forandres markant i takt med stigende KataFIT. De fleste sammenligner med ”Crossfit kroppen – Funktionel træningskroppen”.

KataFIT´s opbygning er i 4 overlappende fokustrin. Du begynder altid skånsomt med en skånsom igangsættende træning, som ”varmer krop, sind og ånd” op, - til det næste afløsende trin.

For hvert trin, stiger din puls, da din krop skal arbejde hårdere og hårdere. Men altid kontrollabelt, trygt og sikkert, - hvis du altså har optrænet og valgt den korrekte KataFIT, som passer til din fysisk form og indstilling.

KataFIT trin 1 er typisk pulszone under 60 %, som afløses af trin 2 som typisk er pulszone under 70-80 %. Trin 3 er typisk pulszone 70-80 % og trin 4 er Tabata style HIIT træning, hvor pulszonen typisk er i området 80-95 %, afhængig af KataFIT niveauet.

KataFIT opbygningen hvor du langsomt ”varmes op” og gradvist opbygges igennem KataFIT niveauer gør, at KataFIT er skånsom, sikker og god træning for alle aldersgrupper, - og så kan den trænes når som helst og hvor som helst.

KataFIT opbygningen, hvor du langsomt ”varmes op” for hver trin for at ”eksplodere energimæssigt” i sidste trin gør, at du også sikres en god kondition. Trin 4 har en varighed fra 8 S på ca. 3½ minut og til næsten 7 minutter for 15 S, som kører i ”en puls med Tabata udsving – maks. til middel til maks. osv.”. Her testes din teknik med koordination af åndedræt og ”maskine” og ikke mindst din psyke.

KataFIT trænes i Shindenkan som supplement til Yakami Shinsei-ryu træningen. Men den kan selvfølgelig også trænes separat eller sammen med anden fysisk træning.

Du bør mindst træne KataFIT efter din TG gruppe og formål, 2 gange ugentlig. De mest markante resultater opnås med 3 gange ugentlig træning.

Træningsfrekvens

Ugentlig træning

Ugentlig træning

Resultat

2 gange

2 gange

3 gange

3 gange

Synligt resultat

5S + 5S

5S + 8S

8S + 5S + 8S

8S + 8S + 8S

Meget synligt resultat

8S + 10S

10S + 12S

10S + 12S + 10S

12S + 10S + 12S

Markant synligt resultat

12S + 15 S

15S + 15S

12S + 15S + 12S

15S + 12S + 15S

Der er forskel på menneskers udvikling af synlige muskler. Nogle skal blot rejse sig fra en stol, så har de telefonpæle som lår, men de fleste skal yde en ekstra konstant indsats. Andre ser meget stærke ud og andre ser ikke stærke ud, - men hvad du ser, svarer ikke til det du forventer. Sund fornuft til livet; såsom indstilling, træning og kost, er altid en del af slutresultatet.

Hvad kan KataFIT? Og hvad kan KataFIT ikke?

KataFIT er hel unik ved at du kombinerer styrketræning med konditionstræning – trin for trin, og KataFIT kan trænes af alle aldersgrupper, når som helst og hvor som helst.

Sundhedsfordelene ved styrketræning og konditionstræning er mange, såsom;

 

De primære fordele ved styrketræning

De primære fordele ved kardiovaskulær træning

 • Først - Fysisk, psykisk og spirituel balance, overskud og overblik, men også ting som;
 • Forbedrer insulinsensitiviteten
 • Sænker blodtrykket
 • Giver en mere fordelagtig fordeling mellem HDL/LDL kolesterol
 • Øger knogledensiteten, og forebygger derved knogleskørhed
 • Øger den muskulære styrke, så man bliver mere funktionsdygtig i dagligdagen
 • Øger muskelmasse, så man modvirker den aldersbetingede nedbrydning af muskelmassen
 • Forbedrer insulinsensitiviteten
 • Sænker blodtrykket
 • Sænker hvilepulsen, primært pga. de gavnlige tilpasninger, som kardiovaskulær træning giver anledning til i hjertet
 • Forbedret lungekapacitet
 • Større muskulær udholdenhed
 • Forbedret blodcirkulation, pga. forøget kapillærdannelse
 • Det vigtige er, at KataFIT tager hensyn til din alder – hele livet og giver dig en optimal funktionel helhedstræning fysisk, psykisk som spirituel, som for de fleste mennesker får stigende betydning efter de 35-40 år, hvor du især taber muskelmasse, men også har biologiske fysiske processer som ikke fungere så godt som da du var 25.  Nedennævnte forandringer forskes der i nu, hvor især den vestlige verden får en stigende overvægt af ældre.
   

  Aldersrelateret forandring

  Hvad betyder det for generelt

  Mindre muskelmasse

  Mindre styrke, lavere behov for energiindtag

  Nedsat aerob kapacitet

  Lavere kondition, lavere behov for energiindtag

  Mindre glykogenlagre

  Lavere udholdenhed, lavere behov for energiindtag
  Dårligere forbrænding af energiindtag

  Lavere hvilestofskifte, Nedsat knogletæthed

  Knæk & bræk, øget behov for optimal kost og sollys

  Nedsat mavesyre

  Dårligere fordøjelse. Øget behov for optimal kost og levevis

  Nedsat biotilgængelighed for calcium

  Øget behov for optimal kost, sollys og levevis

  Nedsat evne til at optage retinol i leveren

  Øget behov for optimal kost, sollys og levevis

  Nedsat effektivitet i kroppens brug af B6 vitamin

  Øget behov for optimal kost, sollys og levevis

  Øget oxidativt stress

  Øget behov for optimal kost, sollys og levevis

  Øgede mængder homocystein

  Øget behov for optimal kost, sollys og levevis

  Nedsat tørstfornemmelse

  Øget behov for optimal kost, sollys og levevis

  Nedsat leverfunktion

  Øget behov for optimal kost, sollys og levevis  Den måde de fleste Yakami Shinsei-ryu trænende vil mærke det på, jo ældre de bliver er, at man har behov for længere restitution og hvis man er klog- fornuftigere mad og drikke. Husk du er, hvad du spiser.

  Kan KataFIT give skader? eller helbrede skader?

  Det er næsten umuligt at KataFIT kan give skader op til KataFIT 5S.

  Det er også typisk meget svært for de fleste op til KataFIT 8S.

  Der skal meget til at skabe skader op til 8S-12S.

  Men det er absolut ikke umuligt fra 12S til 15S. Det er sandsynligt, da dette er super elite træning med ikke kun høje tekniske krav – konstant, men også hvor du virkelig skal være god ved dig selv – konstant.

  KataFIT kan som udgangspunkt ikke helbrede, men kan afhjælpe og understøtte til løsningen af følgende;

  • Gamle lette til alvorlige skader
  • Aldersbetingede slidskader
  • Traumer – psykiske, - fra barndom til nutid, oplevelser, langvarig stress, depressioner og diagnoser

  Alle mennesker har gode og dårlige dage, - det gælder også Shindenkanere.

  Når du træner op til en graduering, hvor fysiske tests indgår, er formålet både en sikkerhed for at du er i stand til at gennemføre gradueringsforløbet på en betryggende fysisk og psykisk understøttende måde, men mest af alt – en test af din indstilling, viljestyrke og stamina over tid.

  Optræningen til en fysisk stopprøve tager oftest 6-12 måneder, afhængig af den grundform du har som udgangspunkt. I sin basiske sikre form, tager optræningen udgangspunkt i nogle ganske enkelte forudsætninger for, at undgå forcerede skader, overtræninger, undertræninger, men også i nogle fysiske forudsætninger.

  En del bliver skadede under en graduerings optræning. I 4 ud af 5 tilfælde er det pga. forceret dårlig planlagt og udisciplineret optræning, styret af et knap så godt og sundt ego osv.

  Husk på, at al træning betyder nedbrydning af kroppen for, at den kan opbygges stærkere, smidigere og hurtigere.

  Musklerne er det som hurtigst optrænes. Allerede efter nogle måneder vil der tydeligt være et resultat – afhængig af indsatsen.

  Men muskler skal jo ”hænge fast i noget”. Det gør muskler igennem sener og ligamenter som er kroppens støttestrukturer. At optræne sener tager mindst 3-4 måneder og ligamenter 4-12 måneder – afhængig af dit udgangspunkt og kontinuerlige indsats.

  Muskler, sener og ligamenter sidder fast på dit skelet – knoglestruktur. Knoglestrukturen bliver stærkere og tættere i løbet af nogle måneder.

  Tilrettelægger du ikke din træning godt nok, forcere den, lever totalt stresset og usundt eller tror du stadig kan gøre som da du var 20 år yngre, så rammes du oftest af skader eller smerter.

  Selv små muskel fibersprængninger sætter dig tilbage med måneder og på blot 4-6 uger mister du op til 50 % af din muskelstyrke.

  Sener og ligamenter rammes typisk også, når du ikke overholder en sund og fornuftig optræningsplan. Det betyder ofte skader. Overbelastningsskader af sener og ligamenter betyder oftest at du på blot 4 uger mister op til 30-40 % af din styrke i disse, og husk at det tager mindst 2-3 gange så lang tid at genopbygge end med muskler.

  Rygning, ubalanceret alkoholforbrug, usund mad, stress og for lidt søvn igennem længere tid, er en sikker skades vinder på ét eller andet tidspunkt.

  Ubehandlede følelsesmæssige traumer typisk fra en kompliceret og utryg barn- og ungdoms opvækst eller større chok igennem livet, vil ”sidde forskellige steder” på kroppen. Når du bliver presset, vil du oftest fysisk reagere på det følelsesmæssige triggerpoint, som har fremprovokeret denne ubehandlede følelsesmæssige smerte, som gør opmærksom på sig selv fysisk. Det kan være mave smerter (Angst for ikke at være god nok, indestængt vrede, utryghed osv.), lændesmerter (angst for miste kontrol, styring, præstation, svigt, miste osv.), ryg og skuldre (føle sig uelsket, svigtet, selvbeskyttelse, skyldsfølelse, mangler støtte, usikkerhed, manglende handlinger, kørt over, handlingslammelser osv.)

  Alt dette har INTET med KataFIT at gøre og vil ikke fratage dig ansvaret for dit eget liv, - selvom mange gerne ville have det sådan J og bliver irriteret over at KataFIT ikke kan gøre dette for dem.

  KataFIT kan ikke helbrede fysiske, psykiske, mentale eller spirituelle skader eller ubalancer. Men KataFIT kan understøtte dig i denne proces, - HVIS du tager ansvaret for dit eget liv.

  Hvordan vil en fornuftig generel optræningsplan se ud?

  Den første fysiske stoptest (KataFIT) er først gældende til 4.kyu, Yakami Shinsei-ryu og den anden fysiske stoptest (Kondital & KataFIT 5S) er først gældende til 2.kyu, Yakami Shinsei-ryu. Du kan tidligst opnå Ayame mærket fra og med 1.kyu, Yakami Shinsei-ryu, 1.dan Shindenkan Karate-do.

  Til 5.kyu er der en gennemførsels test af stoptest 1; KataFIT, som er en forberedende prøve som er til for dig, så du bedst mulig fysisk som psykisk ved hvad der kræves for at bestå stopprøve 1, når den er gældende og under testpres.

  Til 3.kyu er der en gennemførsels test af stoptest 2; Kondital & KataFIT 5S, som er en forberedende prøve som er til for dig, så du bedst mulig fysisk som psykisk ved hvad der kræves for at bestå stopprøve 2, når den er gældende og under testpres.

  Består du disse gennemførsels prøvetest inden for en margin på 10 %, så bevare du retten til to forsøg til den næste gældende grad. Dette sikre en seriøs optræning til den forberedende stoptest, - som altså er til for DIG og din succes.

  Opnår du ikke denne margin, mister du retten til dine to forsøg, og vil derfor have ét forsøg til næste gældende grad. Består du dette, har du igen opnået retten til to forsøg, da du har bevist din indstilling og konstante viljestyrke, disciplin og prioritering.

  Statistisk taber de som har forberedt sig konstant og fulgt optræningsplanen mindst 90 %, blot 0-10 % af de resultater som de præstere lokalt, under en national stopprøve test.

  De som ikke har forberedt sig sådanne, kan enten ikke gennemføre pga. skader, framelder pga. uforudset arbejdspres, eller så mister de imellem 10-30 % af de resultater som de præstere lokalt, under en national stopprøve test.

  Udgangspunktet er ALTID dig selv;

  • Husk – dette er noget du gør for DIG og vel gennemført vil det øge dit selvværd, selvtillid, din krop og din indstilling til livet. Det kan være positivt livsforandrende og livsbekræftende.
  • VIL – VIL IKKE – du kan ikke få en fed oplevelse og være 100 % stolt af dig selv, - med halv indsats.
  • Vær 100 % ærlig omkring din grundform – vær ærlig og objektiv, når du bliver testet lokalt som nationalt.
  • Alle mennesker har regnvejrsdage og perioder med overspringshandlinger, undskyldninger, demotiveringer osv. Men husk – du gør dette for DIN skyld og du gør dette for DIG, at du KAN, Hvis du VIL og du gør dette for at bevise at du kan og gør dit bedste for at bevise, at du kan gennemføre noget som de fleste siger de kan, men når det kommer til stykket, i virkeligheden ikke kan fordi de overgiver sig til den første linje i dette afsnit.
  • Find din motivation – Ved at gennemføre, vil du ikke kun være en rollemodel for dig selv, men også dine børn, ægtefælle, familie, venner, klubkammerater, arbejdskollegaer og samfundet.
  • Planlæg, planlæg, planlæg. Skriv alle private begivenheder ind i en kalender og sammenlign denne med Shindenkan kalenderen. Stræb efter at overholde din træningsplan 90 %, men gå efter de 100 %. Husk det er en gennemsnitsbetragtning over året. Men du bør absolut ikke komme under de 70 % med valid gyldig grund i mere end totalt én-to måneder, da dette vil have en for negativ effekt på din optræningsplan. Mindste niveauet bør være mindst 80 %, helst 90 %, men gå efter de 100 %.
  • Optræningen til Stopprøve 1 og stopprøve 2 foregår med mindst med 50-70 % selv træning. Det er meningen! da stopprøvens vigtigste prøvedel er, at DU skal bevise din indstilling, stamina, disciplin og viljestyrke – konstant over tid – 6-12 måneder.
  • Men det forhindrer dig jo ikke i, at finde en træningsmakker, gruppe eller anden støtte i, at overholde din optræningsplan. Har du familie eller kæreste er det meget vigtigt du får accept, respekt og støtte herfra.
  • Som minimum vil du altid have en støttestruktur i din lokale Shindenkan skole igennem den ugentlige træning og nationalt igennem OBC, NKT og Honbu træninger målrettet netop dig.
  • Lokalt vil støttestrukturen 3-4 måneder før gradueringsvinduet åbnes, øve teste dig på ugentlig basis, således du aktivt kan søge sparring, hjælp og støtte til, at komme helt på plads. Nationalt vil du blive prøvetestet mindst én gang månedligt med tal som Honbu chefinstruktør får til bedømmelse og vurdering.
  • 3-5 uger før stopprøvetests, bør du stræbe efter at kunne gennemføre de angivne krav. Det giver dig tid til at finpudse det sidste teknisk og tidsmæssigt, uden at skulle tænke på om du kan gennemføre stopprøven med overskud og glæde. Det betyder at stopprøve 1 og 2 bliver rutine og du kan nyde dem i fulde drag og give din opmærksomhed til de flersporede stoptests som følger efter de meget simple stoptest 1 og stoptest 2. Følger du denne plan, vil det give ro, overblik og sikkerhed og betyde at din gradueringsproces kan blive en rigtig god oplevelse.

  Hvilke pejlemærker kan jeg planlægge min optræningsplan efter?

  Heldigvis er der både lokale som nationale støttestrukturer:

  • I august fravælger eller tilvælger du at komme i brutto gruppen for graduering igennem den nationale Honbu pensumtræning.
  • Fra August til december, sker der en generel genoptræning af alle TG grupper på lokalt som nationalt plan
  • I december sker der en præliminær netto indstilling af graduanter in spe – ud fra bruttolisten af tilmeldte. Det betyder at de præliminære indstillede har 2-4 uger over jul og nytår til, at acceptere eller forkaste udfordringen i en gradueringsindstilling og den mere koncentrerede indsats det kommende halvår som ligger bag.
  • Imellem vinterferien og påskeferien indledes nogle stopprøvetests efter Ayame mærket og de flersporede stoptests. Prøveresultaterne sendes til Honbus chefinstruktør med en kort vurdering af den ansvarlige Honbu instruktør. Efter mindst 2-3 prøveresultater, udfører Honbu yderligere en reducering af nettolisten. Det sker både med frameldinger og fravalg igennem en dialog med den første nettoliste indstillede.
  • Typisk omkring påske indledes en fast støttestruktur på ugentlig basis – lokalt som nationalt. Den består at KataFIT som fast ugentlig bestanddel og mindst 2-3 prøvetest på stoptest 2; Kondital & KataFIT 5S.
  • Kort før gradueringsproces vinduet åbnes primo til medio maj, sker den sidste og endelige netto indstilling til graduering, som oftest indeholder under halvdelen af den første nettoliste.
  • Gradueringsindstilling processen i Shindenkan kan med første øjekast ses som omstændig. Men den er lavet for at beskytte og gøre en gradueringsoplevelse til en konstruktiv begivenhed som graduanten positivt kan bygge videre på i sit liv, ikke misbruge de frivillige og ulønnede gradueringsressourcer, og ikke bruge gradueringsgebyr som kunne have været anvendt bedre andetsteds.
  • Ved indbetaling af gradueringsgebyr, bliver nettolisten til den endelige gradueringsliste i sæsonen. Den låses og er bindende, men med ingen garanti for at bestå, trods vi har forsøgt at sikre dette igennem denne lange indstillingsproces.