1-11-2010

”Det stof helte er gjort af”.
Artikel fra 5. – 7. dan lejr oktober 2010 af Jens Kyoshi

Det var blevet torsdag den 7. oktober og jeg skulle på en 6 dags træningslejr med Kimu Sensei – en rejse i historie og et studie i tro, perfektionisme og vilje til at overgå.

Vanen tro mødtes vi lidt før og spiste frokost sammen. Kimu Sensei var som altid glad og da vi havde siddet lidt blev han alvorlig og sagde: ”Du er jo ved at blive gammel og der er efterhånden rigtig mange mennesker i Shindenkan der, lige som jeg, forventer at du skal blive Menkyo i denne sæson!”. ”Du har også forventninger til dig selv – ikke?”.

”Ja, så det er ikke for at ligge pres på dig, men hvordan har du tænkt dig at indfri alle disse forventningerne der er til dig?”.

Jeg svarede ikke med det samme. I stedet tænkte jeg ved mig selv, Menkyo, det bliver jeg først når jeg er god nok til det, så hvad er min eksistensberettigelse i den superelitære afdeling af Shindenkan, hvis jeg ikke kan indfri de forventninger som jeg selv og andre har til mig.

Så, hvorfor denne indledning… Da jeg havde tænkt lidt over det, gik det op for mig at det i virkeligheden udelukkende handlede om mine egne forventninger til mig selv! Spørgsmål som: ”Hvad er min vision? Hvad er min mission? Hvad er mit mål for mig selv?”.

Jeg spurgte Kimu Sensei: ”Hvordan er du blevet bedre og bedre?”. Kimu Sensei svarede:

”For snart 25 år siden gav SST mig det råd, at studere andres teknikker og derigennem finde ud af hemmeligheden der fik teknikkerne til at virke for dem. Jeg tog dem ind uden at ændre på dem og gjorde dem til mine egne.

SST kaldte det at ’stjæle andres’ teknikker, det gjaldt såvel tekniske som mentale teknikker - Det har jeg gjort lige siden og derefter overgået dem! – det er den værdigste måde at hylde og respektere mine lærermestre på”

Det må jeg tage hatten af for - hvilken fantastisk målrettethed…

”Ja, men hvordan bliver jeg selv bedre og bedre”, forsatte jeg. Kimu Sensei svarede: ”Ved at ’stjæle mine teknikker – alle mine teknikker såvel tekniske som mentale teknikker og derefter skal du stræbe efter at overgå mig!”.

Jamen mener du så at jeg skal stræbe efter at overgå dig? SST? Og alle stormestre før jer?  Ja, svarede Kimu Sensei uden at blinke og med et kærligt smil.

Jeg måtte lige sætte mig ned. Jeg har læst hundrevis af bøger og fået at vide igennem snart 40 år, at en ægte kampkunstmester giver ALT fra sig og møder samtidig folk hvor de er, og giver elever det bedste, den højeste viden de kan forstå, fordi de er det værd – De og jeg  bør være både ydmyg og taknemmelig for dette.

Efter lige at have sundet mig lidt,spurgte jeg videre Kimu Sensei: ”Hvordan bliver jeg Menkyo”?

Kimu Sensei svarede: ”Menkyo er et udtryk for DEN første absolutte frihed til at lave bevidste valg – det er vigtigt du forstår det og værdsætter det. Først når du virkelig forstå dette kan du skabe noget – for hvordan kan du tage 100 % bevidste valg, hvis du ikke kender dig selv 100 %?”.

”Hvorfor” spurgte jeg?

”Hvorfor, jo fordi vi ved ikke hvornår vi skal herfra - så hver dag er en gave. En gave hvor du er så heldig at du kan skabe noget godt - for dig selv og andre, en gave hvor du kan lære noget, tage lederskab – være en helt – være lige så god som du drømmer om eller bedre!”.

”Altså helt ærligt - siger du nu at jeg kan være en helt!”.

”Ja, hvis du vil – Fordi du er hvad du beslutter dig for at være… så hvorfor ikke en helt”.

Det måtte jeg lige tænke lidt over. Jeg ser ikke mig selv som noget særligt eller som anderledes end andre mennesker egentlig vil jeg bare gerne være bedre…  

Jeg kunne jo godt høre det. Bedre end hvad? Hvad betyder det egentlig og hvordan kan jeg indfri noget jeg ikke ved hvad er?

Historiens vingesus.

Kimu Sensei fortalte mig om den amerikanske frihedskrig 1776, hvor de nye indfødte amerikanere søgte at frigøre sig fra det engelske koloni-herredømme, hvordan de troede på retfærdighed og kæmpede mod en militær overmagt – mod alle odds og konsekvens.

Kimu Sensei drog en forenklet parallel til Præsident John F. Kennedy, en mand der var i stand til at inspirerer en hel nation, en mand der aldrig glemte sine rødder - hvor han kom fra og som de kort livet havde spillet ham rigtig godt. En mand der havde en vision, troede på sin vision og som tog lederskab for sig selv og andre.

John F. Kennedy nåede at være præsident i cirka 1000 dage, inden han blev snigmyrdet. På de 1.000 dage som præsident nåede han at skabe en myte om en ny form for ungdommelig præsident, der for resten af verden stod som eksponent for den globale og progressive amerikaner, der bl.a. skabte Fredskorpset (The Peace Corps).

Efter denne historiske gennemgang kunne jeg pludselig se hvor relevant , det spørgsmål som Kimu Sensei havde stillet mig egentlig var, fordi hvordan kan jeg egentlig indfri forventningerne til mig, fordi jeg jo ved, at blive Menkyo kræver, at jeg hele tiden bliver bedre og bedre – ikke blot i teknikker, men i min konstante stræben på at være bevidst.

Eller hvordan kan jeg gøre andet en at skuffe, hm… Sandheden ligger i det valg jeg tager for mig selv - i påmindelse og bevidsthedsgørelse af dette valg og den konstante stræben efter at leve op til dette valg.

Danmark har ikke patent på ”Janteloven” – loven om at du ikke skal tro du er bedre end andre, og om du i det hele taget er noget. Men Danmark har taget patent på dette, fordi loven er særlig udtalt her og skulle give udtryk for den danske folkesjæl, - selvom de sidste årtier heldigvis har gjort oprør mod dette. Janteloven er også meget bekvem, da den legitimere at du ikke behøver at handle optimalt udfra din viden og erfaring, - hvilket jo skaber middelmådighed, ofte dobbelt arbejde og langsomme fremskridt. Men sådan behøver det altså ikke at være! – for al forandring begynder med dig selv. En rollemodel skaber flere rollemodeller. Flere rollemodeller skaber titusenvis rollemodeller. Titusindvis af rollemodeller kan forandre en nation, som kan forandre en verden. Det har verdenshistorien vist – en verdenshistorie som skabes hurtigere og hurtigere.

Tiden er kort – du ved ikke hvornår din tid er gået!

Hele denne historiske perspektivering skabte en fantastisk ramme - En fantastisk indsigt og viden fra en fantastisk stormester.

Hvis jeg skal lave et bevidst valg, så vil jeg hellere være en helt.

Ja, en vaskeægte helt - lige som JFK. Klog og Visionær som JFK og andre før og efter ham, så var træningslejren ligesom i gang ikke…

JFK fik 1000 dage til at forandre en nation og verden for knap 50 år siden – jeg gentager 1000 dage! . Idag taler vi om 100 dages planer. For mig har det hidtil været en 3.500+ dages plan – det kunne godt være jeg skulle revurdere min plan, og se at komme i mål og indfrie mine egne og andres foreventninger..

Ok - Jeg er taknemmelig og ydmyg for denne dag.

Træning af Naiphanchi

Kimu Sensei spurgte mig: ”Har du lyst til at træne Naihanchi?”.  Yes - tænkte jeg.

Da Naiphanchi altid har været en af minefavorit kata’er sagde jeg selvfølgelig ja med det samme. Som jeg har fortalt i en tidligere artikel har Kimu Sensei forklaret mig at Naihanchi kata’en ultimativt handler om at slå ihjel så hurtigt og så effektivt man kan – ”one stroke – one  kill”.

Vi trænede Naihanchi i den oprindelige form som formentlig stammer fra Fukien overleveret af Soken Matsomura . Kimu Sensei fortalte, at en kendt karatemester havde udtalt, at Karate-do begynder og slutter med Naihanchi, og vi derfor skulle træne den på mit niveau og alle dens hemmeligheder.Men det var selvfølgelig fedt også selvom der blev rettet og korrigeret rigtig meget.

Kimu Sensei var helt fantastisk i sine demonstrationer og når han udførte Haite uchi lød det som et sværd der kløvede luften, den efterfølgende Mawashi empi gav nærmest ekko.

Kimu Sensei’s gedan barai efterfulgt af Kagi-tsuki lød som om en kæmpe metal cylinder blev presset sammen af gedan barai’en, hvorefter den eksplodere under trykket af Kagi-tsiki’en!!

Orv tænkte jeg - det vil jeg også kunne og Naihanchi er jo min Kata, så det vil jeg træne rigtig meget på. Kimu Sensei frarådede mig dog at kaste mig ud i at efterligne det eksplosive, i stedet rådede han mig til at huske lydene og de indtryk de havde gjort og derefter fokuserer på at træne krydsspændingerne i kata’en.

Ok igen - Jeg er taknemmelig og ydmyg for denne dag, - og rigtig meget mørbanket i hele kroppen.

Hvilket stof er helte gjort af?

Hvad er en helt? En helt er en person der tilsidesætter hensynet til eget liv og legeme for at kunne udfører en uselvisk handling til gavn for andre.

Det er helt klart en handling i nuet, men ikke nødvendigvis en bevidst handling.

Helte er altid omspundet af sagn om store bedrifter, bedrifter som understøttes af ordsprog. Helte lever efter et værdibaseret motto, som f.eks.: ”Sandheden”.

Vi ved at en helt er en der tilsidesætter hensynet til sig selv og opnår fantastiske resultater uanset konsekvensen for sig selv, men kan det også være en der tør være sig selv og stå ved sig selv og sine valg uanset konsekvensen?

Kan man vælge at være en rigtig helt og gøre dette som en helt bevidst handling?

Kan en helt også være en der:

  • Tør overgå sig selv og dermed tør overgå andre?

  • Møder andre mennesker der hvor de er?

  • Er ydmyg og taknemmelig?

  • Står fast og Ikke skal retfærdiggøre sig selv?

Hvis dette er en helt, så vil jeg gerne være en helt!

Transformation eller Forandring.

”Du er på vej” en gammel træner (1988-1990) jeg har haft, brugte altid denne talemåde, hvis jeg fremkom med et spørgsmål eller en betragtning som var en udfordring.

En kendt nulevende kunstner har sagt om sin egen kunst og skabelse, at det essentielt for ham at ”være på vej til at blive noget”, fordi hvis han allerede ”er noget”, så er det forbi!

Denne betragtning føles pludselig mere rigtig og leder tilbage til det som Kimu Sensei sagde til mig i starten: ”Menkyo er den første absolutte frihed”. Den frihed hvor du kan være i nuet og i udvikling = ”Du er på vej”.

Forandring er noget der skal ske inden i mig - hvis jeg altså vil transformere mig til Menkyo - en helt.

For mig betyder det hårdt arbejde og det er nødvendigt med daglige ritualer som er med til at påminde mig om den transformation jeg er i gang med og fastholde mig i min reprogrammering af mig selv i min transformation til Menkyo – en helt:

  • Min indsats skal forøges

  • Jeg skal være 100 % målrettet.

  • Jeg skal bruge hele min stærkere vilje.

  • Jeg skal bruge al min selvdisciplin.

Jeg har accepteret at det er en daglig reprogrammering som under ingen omstændigheder må stoppes - så ”jeg er på vej”.